Blogg gratis Logga in

WANTED

23 Jan, 2010

wanted | 23 Jan, 2010 | Huvudkategori | (5816 Läst)

In the hug

Lite lördagsinlägg...

”Huvudkategorier”- skriver jag om mitt liv och mina tankar. ”Om skriva” – om skrivbranschen och recensioner ”Matt” – är fiktiva crime storys. ”Tatuerat Bröder” – försmak på en gängbok. ”youtube och bilder” – som det låter. ”Snack” – ljuddagbok. ”CIKK” – en fängelseroman.

LördagsGodis

Jag har läst lite ur Liams bok Insidan, jag har givetvis läst Jens Lapidus Snabba Cash, Aldrig Fuck upp och andra böcker i samma genre. Ska förresten bli intressant att se filmen Snabba Cash så småningom, har hört den fått bra betyg. Men Jens plöjde liksom vägen för denna crime våg av böcker som nu finns. Tror egentligen inte jag hade kunnat skriva i bättre tider om man tänker på vilka typer av böcker jag skriver.

Men det gäller ju som skribent att ha sitt egna typspråk oavsett vad man skriver. Sitt fingeravtryck i texten och sin egen anda bland orden. Och det gäller ju att det finns personer som gillar det. Hur man placerar orden och vilka ord man printar ner, och på det sättet man berättar är unikt för var person.

Pelle hade en fråga i en kommentar där han undrade (från Östersund, 20 mil från Viskan) hur jag vågade komma hem eftersom boken inte slutade så happy end. Men mycket har hänt på denna tid. Jag åkte till Thailand om jag minns rätt i slutet av 2007. Började blogga i september 2008, fick kontrakt med förlaget i november 2008, på en ännu inte färdig bok. Skrev klart boken och skickade den till förlaget i mitten av januari 2009. 3 September 2009 släpptes boken i butiken och nu är vi snart framme vid nästa milstolpe. 12 februari 2010, då boken ska nå den stora massan i pocket.

Så från och med att jag skrev klart boken i januari 2009, nu över ett år sedan har det hänt mycket och saker och ting är på rätsida. Så jag vågar ta klivet över gränsen. Och Pelle, tack som fasiken för kommentaren. Den värmde, riktigt kul att du gilla den så pass mycket att den brädar Snabba. Satt förresten med ganska mycket folk från Östersund när jag var på Viskan, och det fanns även vissa idioter i Haparanda som var därifrån. Men tillbaks till fingeravtryck i text och språk.

Jag går sällan tillbaks och läser gamla blogginlägg men ibland kan jag titta över och tillbaks. Läser kommentarerna som trillar in bland gamla inlägg, men sällan själva inlägget. Men kul är det att se hur mitt språk formats till hur jag språkar eget. Och jag minns att jag hade fraser som blev hårt kritiserade i olika skrivforum, att mitt typspråk inte var korrekt och så vidare. En goding är ”Sitta stol i eran lokal” eller ”Det lät grus om skorna”. Så kan man inte skriva sa folk, det är inte korrekt.

Men vad fan är korrekt och enligt vem då? Det är så jag skriver och för mig är det korrekt. Och det är det de handlar om, att våga och stå och tro på något man gör. Egentligen skulle föregående mening vara – ”Och det är det de handla om, att våga, stå och tro på något man gör.” Alltså ett ”och” mindre. Men jag tycker meningen känns skönare för mig när jag läser din i huvudet att ha ett extra ”och”.

Och att våga är det stora ordet. Mitt nästa steg handlar otroligt mycket om att våga. Att våga ställa mig där på scen och möta alla Face to Face. Hade inga som helst svårigheter att föra mig själv i tal tidigare. Men det är skillnad att tala inför en stor massa och strippa sig själv i bagage och ansikte än slänga ord inför en mindre grupp. Men det handlar om mitt liv nu och om min framtid, så det finns inga alternativ, det är bara så. Tack Jari, A.N, Nina och Seppo för de senaste kommentarerna och tack även alla andra. De ger mig styrka att just våga, mer än vad ni tror.

Det är förbannat kul också att läsa när folk skriver om boken eller om mig på olika bloggar och det värmer. Brukar scanna av internet och se över ibland vad folk skrivit. Tyvärr har jag inte orkat haft den mejlkontakt som jag skulle vilja haft med alla er läsare som mejlat mig. Det har varit så mycket här i nuet plus att jobba för framtiden att jag inte orkat. Men jag hoppas ni har förståelse för det.

Kände det i kramen

Slog av tven. Var trött på Law and Order som ständigt rullade repris. Ljust plöjde in i rummet från de glasdörrarna vid balkongen och Nam hade knutit upp det ljusblå draperiet vid sidan. Fläkten arbetade mekaniskt som den gjort i nästan två år och de vita väggarna var fortfarande lika vita. Lillkillen var i skolan och utanför i grannhuset borrade någon högt. Ett ljud som bröt den vanliga lunket av röster, bilar och fågelkvitter. Hon satt vid bordet och gick genom sina skolböcker. Jag låg i sängen med armarna bakom nacken och tittade på henne. Såg hur hennes ögon löpte fram och tillbaka i texten och var intensiva. Hård fokus, för hon hade en stor tenta snart. Än hade jag inte sagt något om att jag planerade att åka hem.

”You know”, började jag med. ”You know, I decide to go home to Sweden.”

Hon släppte fokuset från boken och tittade upp på mig. Men sa inget.

Det var tyst ett tag.

”When?” sa hon sen.

”No not now, but four, five month from now.”

Såg på henne att hon inte blev särskilt överraskad. Utan att hon förmodligen förväntat sig det förr eller senare. Såg också på henne hur hon undrade utan att säga något hur det skulle bli mellan oss.

”But don´t worry. I go back and work hard and then I come back to Thailand. I gone help you whit money so you can go school, and everything. Don’t worry I don’t gone leave you.”

Hon la ner pennan på bordet och fortsatte titta på mig.

”What do you gone work whit?” Frågade hon sen.

Det var svårt att förklara, speciellt när ingen av oss är särskilt bra på engelska. Men jag försökte berätta för henne att boken sålt väldigt bra och att den nu skulle börja säljas i en mindre form och billigare. Och om den sålde bra så kunde själva boken ge mig möjligheter till annat. Nämnde också att jag planerade bjuda in folk och tala för att göra publicity för mig själv. Vet inte hur mycket hon förstod och det var våran relation i ett nötskal. Men jag såg att hon litade och trodde på mig när jag sa att jag inte bara skulle lämna dem. Utan självklart se till att allt skulle ordna sig. Berättade att jag förmodligen skulle stanna i Sverige fyra fem månader och sedan när jag kom tillbaks så kanske ”Our life is much better than now.” Jag sa också ”You see, the book gone give me things I can do, so I can send money to you when I am in Sweden.”

Men Nam och jag har alltid på något sätt levt i samma kaos, men i olika världar. Jag har försökt att beskriva allt runt boken men det är svårt, inte minst för att jag själv inte kanske riktigt förstår. Men dels för att den ekonomiska biten, kommer långt senare än just nu. Visst har jag fått förskott som hållit oss över ytan. Men det är svårt för henne att förstå och svårt för mig att berätta.

Efter ett tag återvände hon ner i böckerna och jag klev bort från sängen och gick ut på balkongen. Tände en cigg och ställde mig vid räcket. Solen fajtades mellan avgasmoln och ett grått storstadstak som alltid låg över Bangkok. Men ibland vann den som idag och värmde mitt ansikte. ”Hem”, tänkte jag och drog in några bloss. Rysningar, kalla kårar men samtidigt behag gick i kroppen. Att snart börja få ett liv, att snart börja kämpa för att få ett riktigt liv och inte bara kriga för att överleva dagen. Ju mer jag tänkte på det ju starkare blev jag i känslan att jag ville stå på stockholms gator just nu och inte sen. Men tålamod och det är mycket som ska förberedas. Funderade på mycket, på allt, på Jack och på var vägarna skulle leda. Borrandet från grannhuset pulserade högt men dog med jämna mellanrum och det doftade som det alltid brukade göra, främmande men idag långt från just främmande.

Plötsligt kände jag några armar runt min midja. Och hon kramade mig bakifrån. Hon sa inget som vanligt men jag förstod. Vi har varit med om mycket elände här hon och jag och tillsammans klarat av varje dag tills nu och det fanns inte en chans i världen att jag skulle överge henne och hennes son. Hon visste det och hon litade på mig, jag kände det i kramen.

----

Här hittar du blogginlägget till mitt framträdande - Face to Face

Anmälan till Face to Face görs på via mejl till:

facetoface.wanted @gmail.com

(Skriv gärna namn men ej nödvändigt utan antal pers är viktigast)

Här hittar du facebook gruppen ”Jag är wanted”

Om min bok ”Jag är Wanted”

Mina självinspelade youtubeklipp

Min mejl är wantedblack@gmail.com

Min andra blogg på CrimeNews

bokKommentarer

 1. In his own write - John Lennon -64

  You've got mail. No hurry. No worry.

  Stå scen på egna ben. Soon coming to your theatre :-)

  Hörs!

  Åter till Kapet.

  En dag på Cirkus - Bröderna Marx -39

  Skrivet av You know mine already — 23 Jan 2010, 14:12

 2. är det bara för namn eller efternamn som ska skrivas oxså ? en kram från mig får du med :)

  Skrivet av maria — 23 Jan 2010, 15:49

 3. Hej!
  Kom hem ifrån Thailandssemester igår och där spenderade jag min tid på stranden och läste din bok. Den gick inte att lägga ifrån sig. Jag gillar skarpt det sättet som du skriver på och väntar på din nästa bok. Jag läste artikeln om dig i aftonbladets söndagsbilaga och köpte boken lagom tills resan och den fick mig sedan att börja läsa här på din blogg och den kommer jag att följa var dag nu. Lycka till med hemkomsten och med allt som du tar dig för i livet!
  // Daniel

  Skrivet av Daniel — 23 Jan 2010, 20:38

 4. Tjenare "David"!
  Köpte din bok, eller rättare sagt i formen ljudbok. Läskigt bra. Jag hoppas allt fixar sig för din del. Blir det ordning runtom dig, kommer säkert allt ordna sig för din del och din son! Helt övertygad om det. Vore kul om du hörde av dig för en kall när du är i stan.

  M V H

  Micke

  Skrivet av Micke — 24 Jan 2010, 01:27

 5. Ditt språk är absolut en av sakerna som gör boken så speciell, verkligen! "grina krokodil", "klättra vägg" osv. Annorlunda och eget. Var stolt! :)

  Väldigt uppfriskande med någon som är så ärlig som att ex erkänna att man har ett mediavärde att bevara på olika sätt. Helt rätt när man står för det.

  Själv "jobbar jag slav" den 29:e maj och det stör mig som fan.

  Skrivet av malin — 24 Jan 2010, 04:29

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor