Blogg gratis Logga in

WANTED

17 Nov, 2009

wanted | 17 Nov, 2009 | Huvudkategori | (2199 Läst)

Weather and Wind and Cash

Lite Gunvald.. "I just call to say I love you"... förträng och stålar.

”Huvudkategorier”- skriver jag om mitt liv och mina tankar. ”Om skriva” – om skrivbranschen och recensioner ”Matt” – är fiktiva crime storys. ”Tatuerat Bröder” – försmak på en gängbok. ”youtube och bilder” – som det låter. ”Snack” – ljuddagbok. ”CIKK” – en fängelseroman.

Tisdag idag och det börjar mörkna ute en gnutta. Kommer senare släng ut CIKK idag men börja med några vardagliga ord – väder o vind, som jag brukar säga. Mejl fortsätter att dimpa ner i lådan från nya läsare till boken och det uppskattas mycket. Jag försöker svara på alla och de som inte fått svar får gärna påminna. Men det är kula att det också leder till läsare på bloggen och fler personer på facebooksidan. De senaste dagarna har varit väldigt bra för oss här. Av någon anledning så är jag på betydligt bättre humör nu förtiden och det är kanske inte så svårt att räkna ut varför. Ja, om man bortser från mitt natt då jag och Nam bråka lite, men vilka par bråkar inte? Anledningen är att jag fått lite social tillvaro och träffat denna Fransman som jag umgåtts med en smula.

Nina – slängde in en kommentar och fråga om jag fått några flashbacks än och nej.. Och de får gärna stanna där med mindre minne än vanligt. Jag och Fransmannen tog nämligen en bira för andra gången och han tog mig till riktigt djupa thaikvarter där vi mötte upp två ytterligare landsmän till honom och en engelsk kock och en tysk som var lika som bär med Gunvald i Beck. Den kvällen slutade som sagt i en salig röra av billig thaiwhisky och karoke. Hade nästan oförskämt kul där. Och dagen efter så låg jag platt i sängen och funderade på om jag dansat sjungandes på bordet med tyske Gunvald med applåderades thai publik. Men dessa små klickar i tillvaron som jag inte haft på flera år nu har på något sätt tagit mig tillbaks till att bli en människa.

Har ju levt eremit nu bra länge och har kommit in en lunk där det kan ta veckor innan jag ens talar med någon annan än Nam och Lillkillen. Ja ibland månader har det passerat förbi utan att ens yttra ett ord till någon levande människa här. Men som sagt oförskämt kul utan att det störde våran snåla ekonomi. Då folk frågade mig vad jag pysslade med och jag sa att jag är i Thailand för att få lugn och ro för att jag är en ”author” och skriver på böcker här. Och då jävlar blev det full gas och gratis drinkar och skålar. Blev jätteförvånad men helt plötsligt fick man mycket att gratis dricka och alla undra vad jag skrev om och var mäkta intresserade. Sa då att jag skrev ”about the crimeworld in Sweden”, ljög inte men talade inte hela sanningar om min situation. Min uppfattning är att författare har en helt annan status i vissa länder, och speciellt andra thailändare blev nästan häpna som jag var någon kändis. Kändes mycket konstigt måste jag säga på flera sätt. Smickrande och ytterligare lite cred för vad man faktiskt åstadkommit. Är ju så isolerad annars så jag har nog svårt att förstå än att det är på riktigt. I vanliga fall så skulle jag ju få ”känna” hur det är att debutera där hemma, signera böcker på bokmässan och få vara med mer i vid träffar och skåla debut m.m. Tala om boken. Men här så får jag höra allt via omvägar.

Men vilket fall som helst så hade vi kul och det kändes fin fint. Och det här var i Lördags, sedan under söndag och måndag blev det vardag igen. In i gamla rutiner. Zlip – frågade om min ekonomiska situation, om deg från boken. Ekonomi och pengar är ju alltid så tabu att tala om men eftersom jag är öppen om hela min situation så svarar jag på det också. Cash, behöver ju alla, inte minst för att överleva. Standardavtal som skrivs i bokbranschen består att man oftast får ett förskott när avtalet är signerat, runt 40 000 sek på de inbundna böckerna. Nu kan ju det här avtalen se olika ut och sedan så tecknade jag även pocketavtal och ljudboksavtal. Men i de avtalen var det inte alls lika summa. Betydligt lägre. Denna summa fick jag i början av Januari detta år och mycket gick till att betala av skulder som hade, då jag lånat för att överleva inan. Men det var för nästan elva månader sedan jag fick stålarna och de pengarna har tagit slut för bra länge sedan. Resten av pengarna för sålda böcker för jag inte förrän oktober 2010. Alltså om nästan ett år. Då gör de en uträkning på hur mycket boken sålt och de får jag då. Har dock fått låna en liten slant av min familj månadsvis så vi går runt här. Men det är tajt.

Vi kan precis betala våran hyror och räkningar och leva väldigt knapert. Sedan så har det ju hänt massa saker som slukat våran ekonomi totalt. Nam och Lillkillen råkade ju ut för en moppeolycka och sjukhusräkningarna åt upp allt vi hade. Men jag har fått stöd från flera håll och även lyckats klara det. Någon frågade varför jag och Nam bor separat, i två olika rum. Det har sina orsaker, men en är att om det skulle hända mig något, eftersom jag är här olagligt, så vill jag att de ska ha sitt egna och kan dessutom säga upp mitt rum och få depositionen på mitt rum och klara sig ett tag på den. Men det har andra orsaker också.

Idag så betalar jag för våra rum och hennes skola och min familj sponsrar Lillkillens skola som han snart gått ett fullt år. Och hans skola har betytt otroligt mycket för honom. Innan hade han inga kompisar och lekte själv och var mycket isolerad och väldigt blyg och tillbakadragen. Idag så är han en helt annan person, och älskar skolan. Han är nu snart fem år och året som gått har han utvecklats sig otroligt mycket. Jag vill att även Nam ska gå i skolan så hon får sig någon slags utbildning och fastän vi ibland inte har haft mat för dagen så har vi lyckats med hjälp att ta oss genom det hela och prioriterat just deras skola, för att få rutiner och även ge vardagen någon slags betydelse. Med den utbildningen Nam kommer få som hon gått klart snart kan hon senare studera på universitet som är hennes dröm. Innan hon träffade mig så hade hon väldigt svårt och fick hjälp av en granne att ta hand om Lillkillen när hon pluggade på dagtid och jobbade på olika ströjobb som servitris och i kassan på någon restaurang under kvällar och nätter. Men det funkade inte i längden utan håll på att bli förmycket för henne och i just det läget träffade hon mig.

Hon hjälpte mig med att signera ett rum och vi började kila tillsammans och på den vägen är det. Men för ett tag sedan fick jag ett ytterligare förskott från förlaget på 15 000 sek som visserligen gått till räkningar och lite annat, som lite kläder till Lillkillen och så kunde vi köpa tillbaks min tv som jag sålt. Hade lånat en tv av en granne så länge, men sålde min under akut behov när olyckan var framme. Men med den slanten och vårat lån från min familj så får vi varje fall en jul även här detta år. ”Issmuss” som Lillkillen säger. Så kontentan av det hela är att jag inte skulle klarat mig särskilt långt utan hjälp från familjen och är mycket tacksam för det. Men nu när de vet att jag får in en slant för boken, även om det är i slutet av 2010 så vågar de låna ut om man säger så.

Ja, det var lite dagsstatus. Och just nu är Nam i skolan och Lillkillen sitter och äter framför tven och jag skriver det här. Rent mentalt så känns det okej nu men har varit riktigt trasigt stora delar av tiden. Långa stunder har man bara velat vända ut och in på sig själv men hela tiden varit tvungen att tuta vidare och flera läsare som jag haft kontakt med både på skype och via mejl har stöttat mig. Det har hittills varit en riktig vägg att gå rakt in i och det kanske behövdes för att jag skulle vakna upp. Och jag är riktigt glad för att jag just funnit skrivandet som givit mig hopp att kunna gå vidare.

Slänger ut CIKK om några timmar och har tyvärr fått i uppgift att skura golvet innan Nam kommer hem. Har ju inskaffat några råttmöss som är Lillkillen nya kamrater och när de springeromkring här så skiter de ner. Fattar inte hur så små kan skita ner så mycket. Hörs snart och simma lugnt så länge. Men värre problem har man varit med om.

Här hittar du facebook gruppen ”Jag är wanted”

Blondinbella och övriga modebloggare vs Bandidos i en fotbollsmatch, garanterat mycket att titta på?

Om min bok ”Jag är Wanted”

Mina självinspelade youtubeklipp

Min mejl är wantedblack@gmail.com

Min andra blogg på CrimeNews

bokKommentarer

 1. Tack för inlägget om den ekonomiska aspekten! Jag hade ingen aning om med vilka intervall ersättningen utbetalades så det var nyttigt att få ta del av. Med tanke på uppmärksamheten och försäljningsframgångarna kan man lätt förledas att tro att din ekonomiska situation borde vara grön nu. Nu förstår jag bättre.

  Har du funderat över att köra podcast istället för att lägga upp ljudklipp på youtube? Kanske lägga upp ett avsnitt var fjortonde dag eller så. Fördelen med det är att ju främst att man kan abonnera på podcasten och få den automatiskt till sin iPod/iPhone/mp3-spelare istället för att råka missa ett ljudklipp som riskerar att drukna i bloggens övriga material. Tänk på saken!

  Har du kontakt med "Andy" idag? Vet inte om jag missade det men det var något jag funderade över mycket efter att ha lyssnat färdigt på ljudboken. Det var ju han som introducerade dig till "toffa" och sen var han puts väck själv. Försöker inte antyda att han hade någon vetskap om "toffas" avsikter eller liknande men det vore intressant att höra vad "Andy" hade att säga om det som hände.

  Närheten till dina läsare tror jag är otroligt viktig och det faktum att du bemöter inlägg direkt i din blogg är väldigt uppskattat!

  Må väl.

  Skrivet av Zlip — 17 Nov 2009, 13:48

 2. "Andy" Satt ju häktad i Danmark misstänkt för ett depå rån ett bra tag om jag minns rätt, sen blev han väl häktad även i Sverige i stortsett när han kom tillbaka...
  Men jag misstänker att lilla Andy ponken inte är så glad på Toffa...

  Fick du förresten tag på Andy innan han blev haffad igen? Du efterlyst ju han här i bloggen och jag undrar om han hann dra iväg ett mejl till dig?
  MC gänget som är/var ute efter dig måste ju garanterat ha läst din bok eller blogg och fatta att du blivit totallurad..
  Skönt att allt håller på o reda upp sig för dig..

  Skrivet av Sebbs — 17 Nov 2009, 14:27

 3. Zlip - ingen aning vad podcast är men ska kolla upp, tack för tipset. Och det stämmer som Sebbs säger ang Andy hann dock inte få kontakt med honom igen förrän han häktades igen.. tror de var mycket litet tid där emellan.

  Sebbs - Ja, folk har garanterat läst men sedan måste det ju fram med bevis också. Inget är enkelt. Men som sagt vill inte avslöja för mycket.. väntar på att förlaget ska tycka till om fortsättningen på "Jag är wanted" och jag väntar respons denna vecka..

  Skrivet av wanted — 17 Nov 2009, 17:28

 4. Jag har kanske missat men hur är det med Volkan?

  Boken var bra och likaså bloggen, har följt med i typ ett år nu.

  Hälsningar från Finland

  Skrivet av Bananen — 17 Nov 2009, 17:56

 5. Bananen - Nej, jag tror inte du har missat det eller jag kan ha nämnt det någon gång i förbifarten. Men det senaste jag har hört för dryga ett år sedan tror jag, var att han som sagt genomförde sina juridiska studier och sedan öppna egen firma. Volkan var egentligen förbannat smart men hans matchostil överskuggade och fick hans sätt att tänka att försvinna.

  När jag först träffade honom så studerade han och jobbade extra på SL. Men efter voltan i boken så gav han nog sig fan på att bättra sig. Och det senaste jag hörde var som sagt att han har egen advokatfirma. Hur det går har jag ingen aning om men en fågel skvallra förut att det hankar sig fram. Hans största energi går tydligen att leta fel som staten gör och försöka driva olika mål i det. Vad det nu betyder. Men rykten som sagt.

  Skrivet av Wanted — 17 Nov 2009, 18:10

 6. hej.
  en av alla nya fans. ville bara säga att jag fastnade i boken i dag. kom en halv dag för sent till kontoret. ruskigt bra hittills, och då har jag bara hunnit med de 100 första sidorna.
  lycka till med allt.
  återkommer inom kort.
  /malte

  Skrivet av malte — 19 Nov 2009, 23:59

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor