Blogg gratis Logga in

WANTED

04 Nov, 2009

wanted | 04 Nov, 2009 | Huvudkategori | (1387 Läst)

Split the Cookie

Svårt att sluta gräva när man väl börjar... politik och hur fan delas slantarna ut egentligen?


”Huvudkategorier”- skriver jag om mitt liv och mina tankar. ”Om skriva” – om skrivbranschen och recensioner ”Matt” – är fiktiva crime storys. ”Tatuerat Bröder” – försmak på en gängbok. ”youtube och bilder” – som det låter. ”Snack” – ljuddagbok. ”CIKK” – en fängelseroman.

Politik, deg och regering plus bus

Alla vill äta vid regeringens bord men ingen vill diska

Pengar öppnar möjligheter men stänger fantasin

Idag vill jag tala om, ett sådant tråkigt ämne som politik. Men kanske dock så intressant. Fick en fråga eller många frågor av : ) och vi ska försöka skala av några av dem idag. Vi börjar alltså med frågan ”Utsatta ungdomar”. Vilket stöd skulle jag vilja ge dem? Tok Erik, sa ju i en debatt med Ekdal – kärlek och vägledning som är två tunga ord. Men vi börjar någon annan stans.

The whole picture – som ibland är så viktigt. Man kan inte bara skrika ungdomsgårdar utan att granska och se hur det faktiskt ser ut. Ungefär som att planera ett rån, The whole picture, om inte, utan om man bara fastnar på transporten så kommer man just fastna på torget omringad av snutar. Men frågan fick mig faktiskt intresserad att kika på landets ekonomi. Hur vill egentligen regeringen fördela degen? Och vi börjar där idag.

Vet du hur mycket slantar som Sverige har att röra sig med ungefär? Nu förenklar jag det hela men jag tycker det ändå är viktigt i sammanhanget. Så om vi kikar på riksdagens hemsida och vad våra slantar ska ta vägen 2010. Vi kikar på förslaget från riksdagen som lämnades in nu i september och då ser vi att det beräknas att göra av med 829 miljarder. Vi beräknas ha 723 miljarder som total inkomst. Ups. En liten diff på 106 miljarder som ligger som ”beräknat lån”. Och var lånar staten dem ifrån? Ja, inte från mig varjefall. Inkomsterna är ju skatter men också Eubidrag på 13,8 miljarder. Men dessa 829 000 000 000 sek ska fördelas på 27 poster. Och vissa av dem spaltar jag upp så vi får en överblick.

Mest går till – Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp 101,7 miljarder

Som nr två – Arbetsmarknad och arbetsliv 88,3 miljarder

Nr tre – Allmäna bidrag till kommuner 75,5 miljarder

Nr fyra – Ekonomisk trygghet för familjer och barn 69,9 miljarder

Andra sektioner som ex;

Rättsväsendet 35,8 miljarder

Hälsovård, sjukvård och social omsorg 58,7 miljarder

Utbildning och universitetsforskning 53,5 miljarder

Försvar och samhällets krisförberedskap 45,5 miljarder

Studiestöd 24,1 miljarder

Avgifter till Europeiska gemenskapen 29,6 miljarder

Ja, där har ni lite. Och då vet vi på ett ungerfär hur alla dessa miljarder ska fördelas. Länker om du vill se hela fördelningen finns längst ner på sidan. Varför fläker jag ut detta då, nja jag blev själv intresserad av vad rör det sig om för summor egentligen på ungefär? Och nu vet jag lite mer. Men jag blev ju nyfiken på rättsväsendet som kommer få 35,8 miljarder. Så jag kikade vidare på det. Och här är några poster hur fördelningen ser ut där.

Polisorganisationen 19,1 miljarder

Säkerhetspolisen 0,9 miljarder

Åklagarmyndigheten 1,1 miljarder

Ekobrottmyndigheten 0,4 miljarder

Sveriges Domstolar 4,6 miljarder

Kriminalspat 7,3 miljarder

Brottsförebyggande rådet 0,06 miljarder (62 miljoner)

Totalt 16 poster och självklart går den stora kakan direkt till polisen. Men jag anser att rättsväsendet förmodligen har ganska mycket kunskap om hur man förebygger brott och skulle gärna vilja se en större satsning ur denna sektor på just brottsförebyggande rådet än 0,1 procent alltså en promille av kakan som rättsväsendet beräknas få.

Länk till de olika förslagen om budgeten 2010 från riksdagen

Ser man sedan på hur polisen specifikt arbetar mot den organiserade brottsligheten, förutom den vanliga polisiära insatsen så finns ju rikskrim, som ska vara en paraplyorganisation och fokusera på den organiserade brottsligheten. Rikskrim skriver i sin årsredovisning 2007 att deras mål är följande;

De övervägande målet är att förhindra att Sverige blir en fristad för grov organiserad brottslighet. Detta betyder att förutsättningarna och möjligheterna att bedriva grov organiserad och systemhotande verksamhet i Sverige ska försvåras.

Alltså är deras mål först och främst just den organiserade brottsligheten. Och varför gluttar jag på detta. Jo, för att jämföra lite hur man jobbar mot den organiserade brottsligheten med hur mycket man lägger i förebyggande syfte. Rikskrim fick 2007 ca 558 miljoner att dribbla med på 551 pers i organisationen. Dessutom så öronmärks det stora pengar i olika projekt som Alcatrazlistan. Det projektet fick 200 miljoner fördelat på tre år. Som handlade om att lista och punktmarkera de värsta i landet och enligt mig fick ett väldigt tamt resultat. Men vi får inte glömma att våran vanliga polis också jobbar hårt för att bekämpa den så kallade organiserade brottsligheten som har en budget totalt på 19 miljarder.

Men jag tycker att summan är liten till Brottsförebyggande rådet om man jämför med vad som läggs på att spärra in topparna i gängen och bekämpa den organiserade brottsligheten. Här borde man lägga en liten större slant i just föreberedande syfte. Men vad är Brottsförebyggande rådet då? Så här står det bland annat på deras hemsida där man också kan hitta massa statistik och annat.

En viktig utgångspunkt för den svenska kriminalpolitiken är att arbeta för att förhindra att brott sker. Brå är en myndighet som verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning för att ta fram ny kunskap och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. Brå arbetar på uppdrag av Sveriges regering och ofta i samverkan med andra myndigheter och organisationer.

Skalar man ner till en nivå som jag tycker ska få mer resurser är just orden ”...stödjer lokalt brottsförebyggande arbete”. Säg att man skulle fördubbla brås slant och öronmärka den kakan till just den meningen så skulle det göra mycket i samhället kan jag lova för just unga. Om man nu skulle kunna tänka sig lägga En promille till Brå av all deg som ges till rättväsendet. Nyp 1 procent från kriminalspats kaka kanske? Så har du mer än dubbelt så mycket till Brå som skulle kunna göra en jävla massa till lokala projekt för ungdomen.

Men det läggs ju mycket resurser från olika håll till unga. Det här var bara ett konkret exempel på hur jag tycker man kan lägga mer och tittar man på regeringes hemsida så hamnade jag på en sida som heter ”Ny strategi för ungdomspolitiken”. Här ska det satsas på ungdomen genom att;

Stärka ungas egenmakt genom utbildning. Underlätta ungas etablering på arbetsmarknaden. Främja ungas hälsa och motverka utsatthet. Öka ungas delaktighet samt, Skapa förutsättningar för kultur- och fritidsaktiviteter av, med och för ungdomar.

Bland annat ska vill man satsa 8 miljoner på att stimulera ungdomar i föreningslivet i de utsatta områdena. Och det låter ju bra. Om man nu tycker 8 miljoner är mycket i det stora hela. Fördelat på hur många utsatta områden då?

Men frågan kvarstår vad tycker jag borde göras för att stötta ungdomar som är på glid? Ja, jag tycker man ska grusa vägen så det blir svårt att hamna på glid. Och med det så anser jag rent politiskt att verkligen verkligen satsa på skolan, för just den miljön har stor betydelse i den åldern. Men för de som ändå hamnar vid sidan om på grund av kriminellt vallade skor i form av trasigheter så behövs verkligen som Tok Erik sa – kärlek och vägvisning i stora doser.

Det handlar om att uppmärksamma den unga som glider, skapa intresse och sedan visa tillbaks. Att erbjuda något annat än just den falska lojalitet, gemenskap som gängen kanske lockar med eller visa lyhördhet och bekräfta dem personerna så de inte behöver söka bekräftelse i kriminalitet. Det gäller också att visa hur den kriminella världen faktisk är utan att romantisera den. Hur jävligt det är i skuggan helt enkelt.

Konkret – lägg betydligt mycket större resurser då på personer som varit med och som de unga lyssnar på, men som själva har distans till brotten och själva kan visa med hela handen vart fan man bör gå. Men det är enkelt att säga som sagt och det krävs stora resurser för att få till fler organisationer som jobbar med just detta. Eller är det så mycket begärt egentligen, när man tittar på helheten? Man kan tycka och kräva att föräldrarna gör mer, men det räcker inte i alla lägen. Och vanligtvis så beror det ju på något att de hamnat snett, där föräldrarna oftast själva är en stor faktor.

Jag har tittat på olika kommuners hemsida och visst finns det fritidsgårdar här och där. Men jag tror att kraftiga nedskärningar på just dessa gårdar har skett och att bara skrika fler fritidsgårdar hjälper inte, utan förmodligen måste man granska ganska hårt vad fan händer på dessa gårdar då? Står ett ensamt biljardbord och skräpar och ett uppfällt pingsbord utan racket i lokalen. Det gäller ju också att få dessa unga att dra sig till gårdarna med personal som kan fungera som förebilder.

Det finns nog mycket man kan göra både rent konkret på fältet men också rent politiskt och viktigt är ju att skapa debatt. Utan debatt så lyssnar ingen och lyssnar ingen så får man inga resurser. Usch känner mig som rena rama politikern. Men frågan fick mig faktiskt att rota överallt i just ekonomiska termer för att få se och få någon slags överblick.

När det gäller ”Inlåst” som : ) också frågade om, för att skala fråga, så är jag ganska så mycket emot vård för unga i kommersiellt syfte. Tror det rimmar lika dåligt generellt som att få Moder Theresa sälja Bofors. Kan utveckla det någon annan gång kanske.

Gillar ju att jämföra saker för att få olika typer perspektiv. Så jag tittade på Ikeas omsättning 2008 och den var på 21,2 miljarder euro alltså ca 227,8 miljarder sek. Mer än en fjärdedel av kakan Sverige ska leva på 2010. Grattis Kamprad. Hur fan gjorde du? I mitt sökande under gårdagen trampa jag in på polisen hemsida och glutta på vart pengarna tar vägen och granskade rikskrim och mycket annat rent ekonomiskt, ganska kul faktiskt. Lustigt vad en fråga kan leda till. Statistik säger mycket även om jag inte gillar att stirra blint på siffror utan verkligen tycker man ska känna på verkligheten. Men att skapa ett helhetsperspektiv i den mån man kan, skadar aldrig och bör göras mer hos folk som tycker och tänker.

Resten av frågorna skalar jag av i nästa inlägg. Men det som slår mig är vilken jävla tid och vilka resurser det krävs, alltså rena deg, i att just slåss om alla dessa pengar rent politiskt. Hinner man ens verkställa det man slåss för? Innan man ska göra en utvärdering på hur det gått och en redovisning på var kakan försvann. För att få nya slantar. Inte bara i regeringen utan i varje kommunalråd, i varje organisation som är beroende av bidrag etc.. Och hur mycket sponsrar företagandet ungdomsvården m.m.? Hmm.. ja ja.. ett svar väcker en ny fråga. Någon annan gång.

Men sjukt mycket deg vi snackar om egentligen och på tal om sjukt så kommer mer CIKK idag. Nu ska jag ta en promenad.

Simma cool – politik wanted

Om min bok ”Jag är Wanted”

Mina självinspelade youtubeklipp

Min mejl är wantedblack@gmail.com

Min andra blogg på CrimeNews

bokKommentarer

 1. Hej
  misstänkte att svaret skulle vara allt annat än kort men att du tog dig tid att samla så mycket info trode jag aldrig. TACK.

  Blev ialla fall glad av att läsa den info du lagt upp här, mycket politik blev det men du gjorde det hela begripligt för mig som annars får läsa mellan raderna när politikerna öppnar munnen vilket gör att jag tappar intresset och då går misste om mycket VIKTIG info om saker och ting som berör mig och de övriga i landet vilket sedan leder till att jag har svårt att ta ställning i de olika valen.
  ***
  På söndag är det fars dag och jag vet vad pappa ska få av mig, Din Cd bok. Han älskar alla typer av krimböcker och kommer hoppa jämfota när han börjar lyssna. Vill han ha action så ska han få det!
  Ha det gott.

  Skrivet av :) — 05 Nov 2009, 19:02

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor