Blogg gratis Logga in

WANTED

30 Okt, 2009

wanted | 30 Okt, 2009 | Huvudkategori | (2315 Läst)

Kidmurder

Ett år och åtta månader för att mördat? Och lite golf plus Serium tror jag projektet hette.


”Huvudkategorier”- skriver jag om mitt liv och mina tankar. ”Om skriva” – om skrivbranschen och recensioner ”Matt” – är fiktiva crime storys. ”Tatuerat Bröder” – försmak på en gängbok. ”youtube och bilder” – som det låter. ”Snack” – ljuddagbok. ”Cikk” – en fängelseroman.

Golf och Straff?

Att döma ett barn. Helt klart är att ett barns handlingar och då talar jag om brottsliga handlingar, ska dömas på ett annat sätt än en vuxens brottsliga handlingar. Och det gör det i Sverige. En dom på tio år för en vuxen ska skäras ner till ett år och åtta månader. Ja, jag talar om de två sextonårignar som dömdes till detta för mordet på en tjej i samma ålder. Hon för anstiftan till mord och han för mord. En dom som kan uppröra eller ja, röra på många sätt.

Såg Kvällsöppet med Ekdal, en debatt om detta som ni kan hitta här. Intressant intressant vill jag säga och mycket värt att fråga sig själv var man ställer sig i frågan. Och frågan är då – var domen riktig?

I publiken satt Tok Erik, en fd rejäl buse som var med i Bröderaskapet men nu jobbar för Lugna gatan. Tok Erik är ett nick som han gick under förut och han började nästan gråta över en morbror till den mördade flickans förmåga att visa empati. Empati för mördarens föräldrar och förmåga att även kunna se denna unga sextonåriga pojke som offer. Den mördade flickans vänner önskade långa fängelsestraff för duon och åklagaren hade yrkat på fyra år för de unga gärningsmännen, som motsvarar ett livstidsstraff för vuxna. Värt som sagt att masa lite tid åt denna debatt tycker jag.

Ska vi tala rättsväsende och juridik så om jag fattat galoppen rätt så när åklagaren ska yrka på ett straff för ett barn så ska denna dela straffet på fyra, som om han skulle yrka straff på en vuxen, sen ska han också halvera det. Sedan så är det sluten ungdomsvård som de dömdes till och det innebär ju att de hamnar på särskilda ungdomsanstalter.

Men att någon kliver ut en rättegång och ha mördat en annan person, oavsett ålder med en dom på ett år och åtta månader. Vilka signaler ger det egentligen till andra unga? Jag tycker att straffet är mycket lågt. Visst, jag ser gärningsmännen som barn och även offer. Men ändå, straffet kan ge konsekvenser på ett helt annat plan. Samtidigt läser man som jag tidigare skrev om för länge sedan att gäng rekryterar unga allt mer. Lockar unga med tillgång till vapen för att rekrytera och låter killar i femton till artonårs ålder utföra brott.

Det är som sagt bara att slänga ett kritiskt öga mot Staternas gängkultur och se utvecklingen där hur den letar sig ner i åldern. Och om man får ett år och åtta månader som ung för att ta någon annans liv här i Sverige – är det enligt mig ett mycket lågt straff.

Österråkeranstaltens fd boss, satt i panelen. Glömt hennes namn. Men hon sa att man som brottsling aldrig kalkylerar på vad brottet kan ge för straff. Och vredesbrott och andra känslobrott som kanske görs impulsivt, har hon nog rätt i att man inte tänker på straffet. Men det är här som jag anser att gängens ”tänk” är indirekt en iskall kalkylering på just straffskalan. När de utsätter yngre som kommer bedömas som barn för att utföra tunga kriminella handlingar. Jag tror att det låga straffet sänder ut helt fel signaler och kan få jobbiga efterföljder.

Jag är för hårdare straff. För det ska både ses som straff och som vård. Vård vill jag säga när det rör sig om yngre, för de behöver vård och kommer annars bli en tung belastning för samhället som äldre. Att kriminalvården sedan är ett skämt är en annan sak. Att den ens innehar ordet ”vård” är skrattretande tycker jag. Men fan satsa på de yngre istället och ge stora resurser på ungdomsvården. Speciellt på den vården som är sluten, det skulle samhället tjäna stort på.

Idag så dras stor resurser in för kriminalspat. Flera fängelser och häkten är tvungna att låsas för alltid, att stängas helt. Och kriminalvården skriker att de behöver mer pengar för att de annars inte kan ta hand om de intagna. Det som enligt mig är bra i det hela är att de måste börja tänka om och inte slösa massa deg på den så kallade vård som ändå inte funkar. Och klimatet blir mer kåk inne på kåkarna. För det går så mycket resurser till en vård som absolut inte funkar. Viskan som jag skrev om i min bok tex som då hade minigolf har idag och hör och häpna som jag fick reda på av Aftonbladets journalist – att de till och med fått en äkta nio håls golfbana inne på anstalten!? Jo, det är sant en riktigt jävla golfbana. Så kapa bort sådan lyx resurser, allt från golfbanor till onödiga chokladaskar som delas ut av en tomte på häktena. Det är väll bra att man kan studera inne på anstalterna men sätt högra krav på de intagna om de verkligen vill studera m.m.

Det man kan hoppas på att de resurser som tas läggas över på vården mot de unga, men det händer nog inte. Och kliver man utanför anstalterna så var fan finns resurserna där för unga. Rosengården som bokstavligen brann hade förut sju ungdomsgårdar idag två. Istället lägger man de få slantarna vi har på att öronmärkta deg i hundratals miljonbelopp på att punktmarkera gängens ledare. Och då tro att det inte dyker upp en ny ledare om man lyckas spärra in huvudet. De står folk på led för att fylla dennas plats eftersom man inte satsar tillräckligt på – under arton. Hade man råd så visst, låt polisen få sin kukförlängare i projekt Alcatraz eller Serium som det nya projektet heter. Men vi har inte råd. Det kostar unga livet och är bara en lösning på mycket kort sikt. Då dessa ledare ofta döms till mycket korta straff generellt.

Nej, jag tycker att dessa ungdomar som mördade skulle få längre straff dock med en betydligt tyngre vård än som ges idag. För att det idag ger väldigt dåliga signaler. De båda klassades inte som psykiskt sjuka och det kan man kanske tro annat om. Men är det egentligen någon skillnad på en sextonåring som stryper en tjej för att han blivit tillsagd av hans tjej. Än en sextonåring som skjuter en annan ungdom för att vinna respekt hos äldre gängmedlemamr?

Nej nu ska jag äta – see you later aligator, utan vård Rosengård.

Om min bok ”Jag är Wanted”

Mina självinspelade youtubeklipp

Min mejl är wantedblack@gmail.com

Min andra blogg på CrimeNews

bokKommentarer

 1. Något måste göras!
  Tänk om sammhället kunde dralite mer nytta av personer som "varit där" då skulle mycket kunna göras mer rätt och bättre redan från början. Du är en av många men som absolut har viljan och förmågan att kunna påverka inom just det här.
  Samtidigt så är det väldigt viktigt att vi som föräldrar visar att vi stöttar våra ungdomar.
  Fick för en tid sedan ett mail från barnens skola där Nattvandrarna satte ner foten ordentligt. De var trötta på alla tomma ord och löften från föräldrar som på många skolmöten lovade sin närvaro på kommande helger. När helgerna kommer står Nattvandrarna trots allt själva utan några extra deltagare. Den stora frågan var om föräldrarna verkligen visste var sina föräldrar håller hus och vad de egentligen gör? Många ungdomar behöver dessutom någon vuxen att prata med ibland.

  Det är roligt att få läsa och höra mer av dig. Du är helt klart ingen korkad kille. Du kan verkligen prata för dig och din sak, samtidigt som du verkar lyhörd, det är en bra kombination tycker jag.

  Skrivet av :) — 30 Okt 2009, 09:20

 2. Tack :) för alla dina kommentarer, långa och uppmuntrande på många sätt. Tok Erik sa något som jag glömde nämna. På frågan vad han själv behövt som ung för att inte klampa fel hela tiden. Han svarade med två korta ord;

  Kärlek och vägledning

  Och det är precis vad det handlar om. Tyvärr så får inte alla det som unga i dag av den dos de behöver i ett förvirrat samhälle. Och finns inte förädrarna där så måste resten av de vuxna kliva fram där. Enkel ekvation - och kliver ingen fram så blir det enkelt för unga att lockas av falsk lojalitet, bekräftelse och plastrespekt i gäng.

  Men som du säger, RÄTT personer måste göra sig hörda för en vuxen är ju alltid en vuxen. Och det vet vi ju alla att, som två äpplen hög öppnar man inte upp alltid för en vuxen. De fattar ju inget, tycker man.

  Cred till alla som är tre äpplen höga och försöker kliva fram som Lugna Gatan och alla andra organisationer som kanske har lättare att nå. Det är här som samhället måste stödja mer att finna stabila förebilder som två äpplen lyssnar på.

  Gammal regel egentligen men tydligen så viktig att lyfta fram då den annars försvinner bort som den har gjort i politk och brist på att fördela rätt, i ett långsiktigt tänkande.

  Skrivet av wanted — 30 Okt 2009, 10:34

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor