Blogg gratis Logga in

WANTED

03 Sep, 2009

wanted | 03 Sep, 2009 | Om att Skriva | (4559 Läst)

Mats Karlströms recension av min bok "Jag är wanted"

En recension skriven av Mats Karlström.

”Huvudkategorier”- skriver jag om mitt liv och mina tankar. ”Om skriva” – om skrivbranschen och recensioner bla.”Matt” – är fiktiva crime storys. ”Tatuerat Bröder” – försmak på en fiktiv bok jag skriver. ”youtube och bilder” – som det låter

Recension av "Jag är wanted" skriven av Mats Karlström

Gå grus – i en brottslings fotspår

Jag känner inte David Larsson. Inte du heller. Det är inte så konstigt för David Larsson finns inte. Och det är tur det, för han är ett svin. I alla fall om det han skriver är sant. Eller förresten, visst finns han, men inte under det namnet. Den stora diskussionen kring hans liv har inte handlat så mycket om hans handlingar, utan mer om bevis för att han är den han säger eller inte. Jag känner inte David, men jag är bekant med honom via sajten Kapitel 1. Där jag och flera med mig med författarambitioner trängs för att visa upp oss för förlagen. En av de få som lyckats är just David.

Det finns lika många röster som säger att David Larsson är en pseudonym för någon känd författare, som på sin höjd varit på semester några mil utanför Stockholms tullar, som det finns röster som säger att han faktiskt är den han utger sig för att vara. En skitstövel som gömmer sig i Thailand. Inte bara från rättvisan utan framför allt från tidigare kamrater som känner sig blåsta. Kamrater med helt andra straffskalor än den svenska rättvisan.

David har skrivit en bok. En bok som är ett förfärande dokument om en pojke som gick vilse. Så till den milda grad att hela hans liv fram till nu präglats av våld och annan brottslighet, i en omfattning som vi som berömmer oss med att vara ”normala” har svårt att ta till oss.

Jag är wanted. Så heter den. Boken som i en förvånansvärt lågmäld ton skildrar en person som mycket få skulle våga eller vilja kalla sin vän. David berättar, rakt och öppet om sin brottslighet. Han berättar om värdetransportrån, om brutala indrivningar där offret utsätts för en kränkande och mycket hotfull kartläggning innan det väl ringer på dörren. Om det skoningslösa livet innanför fängelseväggarna. Han försöker ingenstans förringa sin roll i skeendena, snarare tvärtom framstår han många gånger som den drivande, den iskalle ledaren utan spärrar. Med en förfärande detaljrikedom får vi följa hans onda odyssé genom livet.

Med fasa läser jag hur en iskall brottsling med psykopatiska drag hjälper en liten flicka med hennes hårband, mitt under förberedelserna till ett brutalt rån. Hur bokens huvudpersoner rör sig bland ”oss andra” på helspänn, millimeter från att ta till det som krävs för att gå fria. Jag inser hur oerhört tunn och skir väggen är som skiljer vår vardagslunk från det ögonblick då våldet slår ner. Ett våld som inte skiljer på vän eller fiende. Om en känslokall brottslings blodfläckade väg genom livet. Och hur det livet till slut slår tillbaka så flykten är den enda utvägen.

Men så enkelt är det inte. Ibland brinner det till. Smärtan och ångesten tränger sig på. David har en räkning att göra upp, och han har precis börjat. I de stunder han resonerar om hur skulden kan ha uppstått och vad han får försaka innan han hittar medlen för att göra upp räkningen, skiner en avgrundsdjup förtvivlan igenom. En kort mening tränger rakt in i mitt hjärta, en mening som skriker av smärta. ”Barn gör mening”. Det barn som har sin far hundratals mil bort, eventuellt utan hopp om återseende. Ett barn som räknar varje dag.

Det gör det svårt. Det gör det omöjligt att bara avfärda, att ta avstånd från den onde mannen David. För David som bär skuld till så många människors smärta, så många människors livslånga ångest är själv ett offer.

Det är enkelt att läsa Jag är wanted som en kriminalroman. Historien flyter lätt och Davids alldeles unika ton, och egna språk, håller läsupplevelsen på topp hela tiden. Men det är att göra det lätt för sig. Undertonerna är många och om vi skärper sinnena bara helt litet, så får vi en alldeles unik möjlighet att tränga in på djupet i en djupt olycklig och misshandlad människas innersta.

Jag är wanted är stor litteratur. Kanske inte om man mäter den med traditionella måttstockar för grammatiska eller stilistiska perspektiv. Men definitivt ur ett allmänmänskligt perspektiv. För David vill inte skylla ifrån sig. David vill berätta. David vill ge för att få sitt liv tillbaka. David är beredd att sona. Och Jag är wanted är första steget. Ett mycket starkt första steg.

Mats Karlströms hemsida hittar du här

Mats Karlströms sida på Kapitel1 hittar du här

Om min bok ”Jag är Wanted”

Mina självinspelade youtubeklipp

Min mejl är wantedblack@gmail.com

Min andra blogg på CrimeNews

bokKommentarer

 1. Grym recension! Nu ska jag ut på stan och köpa din bok.

  Skrivet av Gf — 03 Sep 2009, 15:10

 2. Fy fan vad bra Mats.

  Skrivet av Farbror — 05 Sep 2009, 00:45

 3. Få nu inte storhetsvansinne, Helt suverän reccension kan bara gratulera :)

  Skrivet av Marie-Louise — 05 Sep 2009, 21:27

 4. Håller med ovanstående, riktigt bra recension! Har läst bloggen länge nu men hållt mig borta från kommentarfältet.
  Har varit kul att se dig utvecklas David, ditt språk är ljusår från när du började och du kan fortsätta utvecklas långt om du bara vill. Ska försöka kila från jobbet imorgon och köpa en ex av din bok.

  Tack för många timmars grym läsning än sålänge!

  Skrivet av J — 10 Sep 2009, 20:17

 5. har precis beställt din bok ska bli intressant läsning. Lycka till med allt!

  Skrivet av e-- — 03 Nov 2009, 14:25

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor