Blogg gratis Logga in

WANTED

29 Aug, 2009

wanted | 29 Aug, 2009 | Huvudkategori | (1642 Läst)

And the winner is.... and more

Lite snack, och vinnaren till tävling 3, rätta svar och nej från vissa.

”Huvudkategorier”- skriver jag om mitt liv och mina tankar. ”Om skriva” – om skrivbranschen och recensioner bla.”Matt” – är fiktiva crime storys. ”Tatuerat Bröder” – försmak på en fiktiv bok jag skriver. ”youtube och bilder” – som det låter

Då så. Idag vaknade jag upp med alldeles strålande stort leende. Det börjar kännas nervöst nu och nära. Blev intervjuad igår två gånger och efter det var jag helt matt. Med tidningen style blev det ett riktigt långt samtal och efter jag talat med Kristina som håller på att utbilda sig till prälle var jag helt slut. Ska bli mycket kul att se hur resultaten blir. Magasinet Style kommer släppas någon gång i September och hon skulle skicka några ex till mig här. Tror de även så småningom kommer att komma ut på nätet. Ni kan kolla in deras nättidning här. Och ni nollåttor håll ögonen öppna på måndag efter Stockholm City – längs bak kommer massa frågor som jag svarat på. Var ungefär trettio frågor som jag fick svara kort på, men jag vet inte om alla frågorna kommer komma med. Ska få det i pdf format och får se om jag kan lägga ut det här. Just då är nämligen Evert som brukar hjälpa mig att scanna in artiklarna på resande fot.

Men jag ska försöka på alla sätt och vis att hitta det som skrivs och lägga ut här. Om ni i framtiden ser något om mig på nätet eller i någon tidning, så skrik till. Svårt att ha ögon överallt när man sitter här i tjugo kvadrat på andra sidan klotet. Videoklippen med Sofia och Timo ska tydligen blivit ruskigt lyckade. Har själv inte sett dem då filerna blev för tunga att skicka över nätet till mig men de kommer nog komma ut på mån/tis. Och att jag ligger etta på listan är ju helt amazing. Farsan mejlade mig och skrev att det är otroligt och han frågade mig om hur det känns att vara FÖRFATTARE. Ja, enligt författarförbundet måste man ju publicerat två böcker men jag skrev tillbaks och sa att det är helt overkligt. Morsan har börjat läsa boken och gissa om jag är nervös för vad hon ska säga. Farsan skev i sitt mejl att hon var riktigt imponerad av mitt sätt att berätta och mitt språk. Syrran bor ju utomlands och är i helgen nu hemma en sväng i Sverige och jag ska tala med henne på skype imorgon för första gången på ett och ett halvt år, eller mer än så tror jag. Hon kommer slänga sig över boken sa farsan. Han själv har förstått att han måste nog läsa den också men det är ju djupa sår i den så han kommer vänta, tills tiden är mer mogen.

Men den här listan på W&W, om vi ska analysera den en skvätt så består den ju av mest sålda böcker till återförsäljare de senaste sju dagarna. Och min bok kommer ju att publiceras på torsdag så det är ganska så naturligt att återförsäljarna köper in böcker just nu – typ en vecka innan släpp. Intressant är sen när de flesta ”höstens böcker” har släppts och när man ser om återförsäljarna faktiskt köper in mer böcker. Efter ett tag, för då vet man ju att de gått åt ute i butikerna. Så hur listan kanske ser ut om tre fyra veckor efter min debut, och om jag då ligger kvar på själva listen. Det är stort.

Men att jag legat sjua i två veckor i rad på bokus lista av mest sålda självbiografier v 33 och v 34 är ju faktiskt nu köpta böcker av kunder. Och det värmer som fan. Ska bli spännande att se hur denna vecka har går nu på måndag. Och snackar vi lite inside så vet jag att första upplagan från ett förlag brukar ligga på ca 1500 till 3000 inbundna böcker vid en vanlig debutant eller bok. I vissa fall trycks mer när man tror boken kommer sälja bra och vid mitt fall så gjorde man första upplagan på 5000. Men vi får se vad som händer. Redan nu så tycker jag att allt är över förväntningarna och det jag är spänd över är hur själva boken kommer bemötas rent textmässigt och litterära.

Det skrivs böcker av kändisar idag för självbiografier säljer och speciellt från kändisar. Även om det inte är en bok om eget liv så säljar kändisar. Andra som drömmer om att släppa en bok och bli författare kanske tycker det är orättvist men tydligen så vill folk köpa böcker av kändisar och kanske så åker de räkmacka. Men det handlar ju om att kunna skriva också och berätta på ett intressant sätt. Här är en liten lista som jag kapat från expressen av kändisar som kommer släppa böcker nu i höst eller släppt.

Agneta Sjödin, programledare. Filip Hammar & Fredrik Wikingsson, programledare. Carin Hjulström, programledare. Carolina Gynning, programledare. Michael Nyqvist, skådespelare. Mia Skäringer, komiker. Jonas Karlsson, skådespelare. Kishti Tomita, fd jurymedlem i "Idol" och artistcoach. Andreas Carlsson, låtskrivare och jurymedlem i "Idol". Jenny Berggren, Ace of Base. Plura Jonsson, sångare. Lars Winnerbäck, sångare. Peter LeMarc, sångare. Alexander Bard, artist. Dominika Peczynski, fd artist, programledare och pr-kvinna. Fredde Granberg, skådespelare och manusförfattare. Kjell Eriksson, tv-personlighet. Ernst Kirchsteiger, programledare. Sofi Fahrman, modebloggare. Gabriella Ahlström, journalist och radioprofil.

Nu vet jag ju inte hur pass många av dessa som är självbios men att vara kändis säljer idag och lika så tydligen att sitta ”lyst och vara fd kriminell.” Så själva situation har betydelse. Crime böcker är också på tapeten så mer rätt i tid kan jag nog inte hamnat. Jag vet dock inte hur mycket Liam sålt av sin bok Insidan och jag vet inte hur pass bra den är skriven. Nu säger jag inte att jag är eller kommer bli kändis men ja.. ni fattar. En situation kan betyda om man ska publicera en bok. Nä usch denna höst kommer vara nervig värre. Men vi lämnar det där för tillfället och går över till SÄTT och SETT.

Blev ju lite debatt igår såg jag över just det. Alla mina texter går genom flera ögon, redaktör som lektör och förläggare plus mediafolk. Speciellt när det rör sig om just texter som ska publiceras stort och denna text finns ju lite överallt men den är inte baksidetexten på boken. Då kan man ju undra om de valde att lämna SÄTT medvetet. Vad som är rätt eller fel i det läget spelar ingen roll för mig utan tydligen har de sakkunniga gjort en bedömning om att behålla ordet. Det sakliga kan ju vara att det är rätt att ha fel i detta läge. Vissa kan kanske störa sig på det men som helhet kanske de bedömer att felet är mer rätt än fel för att spegla mig eller mitt skrivande. Har faktiskt inte reflekterat över det och kanske så frågar jag.

Igår så var det deadline på Tävling 3 och vi har en vinnare. Men jag kommer först presentera svaren på frågorna.

TÄVLING 3

1, Vad jobbade Volkan med när jag träffade honom första gången och vad studerade han till?

Rätt svar är på en bensinmack och han pluggade juridik

2, Vad äter jag mest av här i Thailand?

Rätt svar är Chicken and rice

3, Vilken typ av ”beroende” spred sig i ganska tidigt skede här på bloggen bland läsarna? (Vad kallade läsarna själva det för)

Rätt svar är Wanted-holic

4, Vem skrev denna kommentar på bloggen –

Det är börjar väl bli jobbigt för honom att fantisera... Denna blogg är FEJK men det har väl de flesta fattat. Kommer det verligen ut en bok så kan "wanted" bajsa på en tallrik och posta till mig. Så äter jag upp det inför en kamera och lägger ut på youtube.

Rätt svar är Doc B

5, Vad kallar jag mitt ex här på bloggen, som är mor till min son?

Rätt svar är Sofia

6, Vilken läsare på bloggen kallde jag en gång ”Farbror Regnbåge”?

Rätt svar är Farbror Grön

7, Hur lång är jag?

( 1 ) ca 195 cm

( 2 ) ca 185 cm

( 3 ) ca 175 cm

Rätt svar är nr 3

8, Vad var den första meningen som Nam skrev själv på denna blogg?

Rätt svar är Hi, he want to say this

9, Vilka två vänner har jag fortfarande tät kontakt med som jag även nämnt på bloggen?

( 1 ) Timo och Evert

( 2 ) Volkan och Timo

( 3 ) Evert och Andy

( 4 ) Tomas och Toffa

( 5 ) Kate och Timo

Rätt svar är nr 1

10, Vilket betyg ger jag på författandet av boken ”El Choco”?

Rätt svar är minus två eller svag två. Jag gav boken en trea men själva författandet en svag tvåa.

11, Vilken var min första bok jag läste klart helt?

Rätt svar är Snabba Cash av Jens Lapidus

12, Vilken dryck föredrar jag att dricka när jag klampar in på Donken?

Rätt svar är Fanta utan is

13, Vilka utmärkande drag stämmer bäst in på Danny?

( 1 ) Stor tatuering i pannan och två fingrar minus

( 2 ) Ett är som går över ena ögat och dödl blick

( 3 ) Halva ansiktet tatuerat och ett finger minus

( 4 ) Ryckig gångstil och ovanligt smart

Rätt svar är nr 3

14, Vad heter Matts flickvänn och vem började jobba på solarium bland Matts polare?

Rätt svar är Lamina och Ramma

15, Vad kallar jag den enda zigenaren som är omskriven på bloggen?

Rätt svar är Zacki

16, Är jag för eller mot dödsstraff?

Rätt svar är Mot

17, Vad passar bäst in på min åsikt om svenska kriminalvården?

( 1 ) Kriminalspa

( 2 ) Rena Alcatraz

( 3 ) Lär gamla hundar sitta!

Rätt svar är nr 1

17, Från vilken film är nittiofem procent av musiken tagen från, i trailern jag gjort för Tatuerat Bröder?

( 1 ) Heat

( 2 ) Rocknrolla

( 3 ) Fightclub

( 4 ) Snatch

Rätt svar är nr 2

18, Vilken typ av spel jämför jag att vara yrkeskriminell med?

Rätt svar är Schack

19, Vad gjorde jag varje gång strax innan jag utförde ett grovt rån?

( 1 ) Trippelkollade alltid alla vapen väldigt noggrant

( 2 ) Körde en handtralla för att slappna av

( 3 ) Tryckte på knappen ”Off”

Rätt svar är nr 3

20, Vilket stämmer in bäst på min åsikt om konst?

( 1 ) Allt vi människor åstakommer är egentligen konst

( 2 ) Platta alla statyer i stan och gör parkeringsplats

( 3 ) Konstnärer är samhällets största själar.

Rätt svar är nr 2

21, Vilket slags yrke ljög jag om att jag jobba med till Jack när han var kort i rocken?

( 1 ) Trosförsäljare

( 2 ) Byggjobbare

( 3 ) Restaurangägare

Rätt svar är nr 1

22, Vem uppmana mig att börja blogga?

Rätt svar är min son Jack

23, I vilket inlägg finns följande text –

”Moset på skiten, pricken över r:et, färgklicken i gråskalan, den sista jävla bomben i Vietnam, så kanske jag måste flytta på stuts. Japp och det har bökat till det också - hyresvärden kanske måste hyra ut skiten till en släkting. Så jag har ägnat tid åt att hitta nytt. Och det är inte alltid kul i ett land utan språk. I ett kaos. Måste flytta .. Hur fucking då?

Så denna helg och början på veckan. Krig.”

Rätt svar är i inlägg WAR

24, Varför tog jag mig till Laos och Kambodja i början när jag var här i Thailand?

Rätt svar är att få stämpel i passet (visum) för att kunna stanna här.

25, Vilket typ av brott är jag lyst för?

Rätt svar är Ekobrott/bokföringsbrott

26, Hur tjänade jag stålar i början när jag var här i Thailand?

Rätt svar är att jag såled prylar och märkeskläder på olika auktionsidor

27, Är jag tatuerat?

( 1 ) Ja, några

( 2 ) Inte en enda

( 3 ) Massor

( 4 ) Har haft men de är borttagna

( 5 ) En liten

Rätt svar är nr 1

28, Vilken citat är jag författare till? Ett citat kommer från Mark Twain, ett från mig, ett från Nalle Phu och ett från Bert Karlsson.

( 1 ) Om en person du talar med inte tycks lyssna, var tålamodig. Det kan helt enkelt vara så att han har lite ludd i ena örat.

( 2 ) Antag att du är en idiot. Och antag att du är med i regeringen. Nej, nu upprepade jag mig.

( 3 ) Politiker är som krokodiler, stora i käften, men saknar öron.

( 4 ) När du dock inte ser din egen vikt i liv är det lätt att förkasta en trasa som man tror redan är nyttjad. Så vem ska banka in värdet i de små. Vem ska uppmuntra till liv.

Rätt svar är nr 4

29, Vilket är mitt riktiga förnamn?

( 1 ) Niklas

( 2 ) Ali

( 3 ) Klas

( 4 ) Didrik

( 5 ) Stefan

( 6 ) Pekka

( 7) Steven

( 8 ) Morat

( 9 ) Alexander

( 10 ) Inget av dessa

Rätt svar är ha ha ha.. skulle inte tro det va..

30, Var i Sokholm är jag uppväxt i?

( 1 ) Innerstan

( 2 ) Söderförort

( 3 ) Norrförort

( 4 ) Västerförort

( 5 ) Söder om söderförort

Rätt svar är nr 3

31, ( Bonusuppgift ) Beskriv mitt utseende med egna ord och på max fyra meningar.

Rätt svar är; Kul för mig att läsa bara.

Och vinnaren är.. Med 23 rätt är... NoName! Efter kom en tjej vid namn Bella på 22 poäng och därefter flera på strax under tjugo. Så på något underligt vänster får jag skicka en bok till NoName som ju sitter i samma situation som mig. Men det finns inge problem utan bara olika sorters lösningar. Grattis NoName!

Jo angående ris och ros och media. Jag bedömer läget såhär. Att det kommer finns två läger bland kritikerna och knappt något mellanläge. Eftersom jag har mitt egna språk i boken så kommer de språket just antingen kritiseras hårt eller tyckas väldigt bra om. Och eftersom stora delar av kritikerna och folk i huvudtaget har sina fördomar och sitt tycke om min situation så kommer det att påverkas. Dessutom kommer det finnas ett läger som kommer ifrågasätta om jag är sann eller inte. Jag vet idag att flera kritiker sågar boken ganska hårt just för att de anser redan från börja att det hela inte är trovärdigt och att språket är inte litterärt rätt. Medan andra tycker att den är nyskapande och otroligt berörande.

Det är inget försvar från min sida utan var och än får tycka vad de vill men ska man göra en rätt bedömning på en bok så ska man ju bortse från situationen och endast bedöma texten och boken som en helhet. Men redan nu så börjar det knallas in i den fasen som vi tidigare låg här under detta tak. Är han sann eller inte? Vissa media som tidningen Metro backade pga att de inte fick ta del av mitt namn. Frågan ställdes och jag sa NEJ. Litar inte på media för fem öre och att de läcker ut idag känns inte rätt. Det kommer komma ut förr eller senare men just i denna situation, just nu, vill jag försöka hålla på mitt namn så länge som möjligt. Senare kanske dagsläget ser annat ut och kanske då är tiden rätt att visa sig. Men inte nu. Men AB gick ju inte ut med att jag är sann utan ifrågasatt det. Och det är helt rätt. Men hela resan som vi gjort här på bloggen kommer nu börja om fast i betydligt större skala, tänk på det. Har till och med fått signaler om att vissa kommer trycka ner boken medvetet för att de anser att jag som lyst inte ska få utrymme till att berätta min story.

Det som de inte då hajar är att all uppmärksamhet är reklam. Hellre betyg 1,1,2,1 och 4,5,5,4 än 3,3,3,3, 2, 3, 4,3,3 för just det skapar ”surr” som är så viktigt i mediavärlden. Och det säljer betydligt mer än lagom. Det talas om vilken bok är höstens ”Snackis” och en del har sagt lite försiktigt att det kommer bli just min bok. Så vi får se. Kanske så kommer Metro fråga igen så småningom, kanske så blir det mer pådrag i media efter ett tag. Nu kanske jag låter girig ang belysning på boken men det ska bli riktigt intressant hur folket, kritikerna och media kommer bemöta min bok. Och min situation. Lite girig är man kanska.. Men intressant som fan är det.

Idag ska jag och Nam plus hennes son gå och äta på ett ställe som heter MK, tror jag det heter. Vi ska lyxa till oss lite för att fira det hela. Eller ja, lyx och lyx men kanske en måltid som kommer kosta ca 200 sek för tre personer. Egentligen så borde vi vänta tills nästa helg efter bokdebuten men vi var så jävla sugna på det hela, så vi kör denna helg och nu snart... ska maten få spela orgie med smaklökarna.

Söndag till torsdag kvar bara. He he.. Trevlig helg folk! Och NoName I mejl you soon!

Om min bok ”Jag är Wanted”

Mina självinspelade youtubeklipp

Min mejl är wantedblack@gmail.com

Min andra blogg på CrimeNews

bokKommentarer

 1. Haha, fantastiskt, ska säga det tog en stund att fundera igenom och hitta svar. Det är första gången jag har vunnit något, och detta var ju verkligen något jag absolut ville ha. Man tackar!

  Skrivet av NoName — 29 Aug 2009, 13:15

 2. Har funderat igen...Ditt namn, jag menar att alla därute som vill ha tag i dig vet väl redan vad du heter?Andra frågan: Jag förstår att du naturligtsvis vill ha bra recensioner från förläggare och andra förståsigpåare ,en du behöver ju ochså tänka på dom som kommer att läsa boken,är du inte orolig för att dom kommer ha svårt att förstå att du kanske har förändrats, jag menar det är ju rätt råa saker du beskriver i boken ialla fall det lilla du har beskrivit.

  Skrivet av Marie-louise — 29 Aug 2009, 13:27

 3. Marie-louise: Det är väl klart att dom som vill åt honom vet vad han heter? Anledningen till att han inte skriver sitt förnamn i klartext är väl också ganska självklart, dvs att han inte vill underlätta för snuten och andra som undrar vem han är. Att skriva sitt riktiga namn hade gjort det jobbet väldigt lätt. Kan inte finnas fler än max ett femtiotal i hans ålder med hans bakgrund och samma namn osv.

  Wanted: Schysst inlägg. Du har skrivit för många korta inlägg den senaste tiden, tycker jag. Jag förstår såklart att du prioriterar din tid, men ändå, det var roligare när du ständigt pumpade ut nya storys hela tiden.

  Må maten smaka!

  Skrivet av Gf — 29 Aug 2009, 18:37

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor