Blogg gratis Logga in

WANTED

25 Aug, 2009

wanted | 25 Aug, 2009 | Huvudkategori | (1469 Läst)

Sooo BIG

En resa, där vi alla har bidragit till något som Nam tyckte var BIG.


Nam knackade på dörren och jag öppnade den ljusblå dörren. Tven i bakgrunden fladdra lite ensamt och jag höll stolt upp boken framför henne. Hon tog den i handen och tittade på den.

”Sooo big!” utbrast hon och tittade på mig.

Jag log. Är det inte just de orden vi killar trånar efter att få höra och då förvandlas vi till ”män”.

Så vi tar det i repris...

Nam knackade på dörren och jag öppnade den ljusblå dörren. Tven i bakgrunden fladdra lite ensamt och jag höll stolt upp boken framför henne. Hon tog den i handen och tittade på den.

”Sooo big!” utbrast och tittade på mig.

Jag log. Är det inte just de orden vi killar trånar efter att få höra och då förvandlas vi till ”män”.

För det är precis det den är. Big, alltså. Stor till formatet och det är stort. Detta är enormt stort för mig, det här. En resa som vi så många gånger tuggat om. Men hur jävla bisarrt är det inte. Ja, jag kommer tjata lite om boken så ni får helt enkelt plågas av det ett tag. Det var igår som Nam sa just den repliken som jag tog i repris. Vill tacka alla som kommenterat ”Grattis”, det betyder och när jag stod där med boken i handen så kunde jag inte släppa den. Ni vet som en unge på julafton har fått sin efterlängtade leksak av tomten. De vrider och vänder på den. Jag till och med luktade på boken och vilken doft! Men inte i min vildaste fantasi kunde jag tro att den faktiskt skulle vara så stor till formatet. Inte bara tjock utan stor. När jag sedan talade på förläggaren så sa hon att det var det största formatet som de trycker upp inbundna böcker i. Någon kommentera att den såg tjock ut. Ja, fyrahundra tjugotvå sidor. Jag kan lova att jag skev som om det brann när jag skrev boken. Och ändå så har vi redigerat ner boken ca åttio sidor. Det manus som jag skrev och skickade in i januari bestod av 1 050 000 tecken ink blankslag.

Men den liksom blänker så snyggt också. Texten är i silver som gör det hela förjävligt snyggt mot de svarta och när jag ställer den upp tillsammans med andra böcker så breder den ut sig. Shit alltså. Tänk att den 12 september 2008 skrev jag följande rader...

If you do the crime make shore somebody do your time..

Forst ska jag beratta om me myslef and I, allt har en inledning, ett mitt och ett slut. Detta ar inledningen. Mitten kommer att handla om mitt tycka om things down under, i den undre varlden. Om vad du ska gora for att inte leka rysk roulette med samhallets dragg. Slutet ar en trasig bakgata i Thailand. I am just "Wanted".

Det var mina absolut första ord – inte bara här på bloggen utan i huvudtaget som jag skrev i stort sätt sedan bra många år, tonåren. Ja, om man bortser från adm saker som hade att göra med bedrägerier och när jag hade byggfirman. Men ändå. Mindre än ett år senare alltså igår den 24 augusti 2009 så tar jag emot ett paket här i Thailand. Lyst och gömd, så öppnar jag dörren när hyresvärden har något åt mig. Och i paketet ligger en tjockis bok som jag själv skrivit. Helt bisarrt. Och dessutom har jag en av de största förlagen i Sverige i ryggen som kommer göra massvis för att sälja så mycket som möjligt av det jag nu vägrar släppa och håller som den gav mig liv. För det gör den, kan jag lova.

Den 12 september la jag ut tre inlägg, alltså samma dag som jag började blogga och dagen efter fick jag följande kommentar på bloggen...

Hejsan!

Intressant läsning.

Jag jobbar som reporter på Expressen. Vi skulle gärna vilja skriva om din blogg.

Kan du kontakta mig på nathalie.joo@expressen.se ?

Shit, tänkte jag och eftersom jag då var väldigt väldigt beroende av stålar, för mat för dagen, som jag fortfarande är, så mejlade jag tillbaks och frågade om det låg några pengar i det hela pga jag var väldigt beroende av just deg. Men jag fick inget svar tillbaks.

Men kommentarerna blev fler och ni läsare blev fler. Kommentarer som verkligen verkligen stärkte mig. Inte bara i min skrift utan även i min vardag, att gå vidare i det hela och försöka överleva. Den 18 september damp följande kommentar ner, som också styrkes av andra, som fick mig att tänka till ordentligt.

Härlig blogg broder. Fortsätt och sluta inte. Skit i felstavningar och annat elände ty den blir mer rakt på, rippad, stenhård och ärligare. Är det här din terapi? Är det din ånger som behöver få utrymme? Två frågor i all välmening... Fortsätt såhär så har du snart en inkomst som belönar en längre vistelse i form av annonser eller sponsorskap. Kanske en bok till slut som botgöring

Ja, och hur jävla rätt kunde han ha. För det är en han som senare har blivit min vän och som på många sätt stöttat mig i både min skrift och i min vardag. Både över mejl och på skype.

Lustigt, hur jag då vid det tillfället inte alls trodde på mig själv i att jag kunde få en bok släppt. Men ändå ändå så väcktes det en tanke och kanske kanske så ... Idag så sitter jag här och stryker handen över boken som den vore ett litet husdjur, bläddrar i den försiktigt som om varje sida var gjord av lövtunt guld och fattar fortfarande inte att det är sant. Men det är sant. Och visst jag har utvecklat mitt skrivande enormt och boken skrev jag efter jag fått kontakt med förlaget på några månader. Men samtidigt som tiden här har varit väntans tider, så har jag gjort allt i min makt. Och då menar jag allt – för att utveckla mitt nya verktyg och för att lista ut och förstå hur det funkar i bokvärlden. Hur branschen är funtad och allt som kommer med den.

Det som jag speciellt fått, förutom all backup och mycket varma mejl och kommentarer som styrkt mig är självförtroende i något som förändrat min värld. Jag är väl medveten om att släppa EN bok inte innebär att allt är klappat och klart. Men det är ett otroligt stort steg in i något som kan ge mer om man tar till vara på det. Jag har nu bänt upp dörren med en kofot in till bokbranschen, ska om ungefär en vecka bli släppt och publicerat och står med ena foten i det litterära rummet. Nu, ska jag bokstavligen stava mig in i rummet och med all kraft jag har sätta mitt märke i den litterära historien. Jag ser detta som en början, en start, en chans. Jag ser detta som jag den 3 september 2009 kliver in, nervös, spänd och en aning förvirrad i något som är helt främmande och nytt.

Men i denna förvirring och i denna nervositet så har jag starkt självförtroende. Inte minst för att jag fått så otroligt stort stöd från er som läsare. Och just det har gjort att jag tror och vet idag att jag KAN skriva. Det ska ni alla ha en eloge för och cred och denna resa kanske inte bara räddar mitt liv – utan som jag redan fått bekräftat flera gånger så har den stöttat andra i andras svårigheter. Henrik nämnde som kommentar att han är tacksam för att fått sitta passagerare på denna resa. Men jag är tacksam för att ni läsare inte bara är passagerare utan på resan, men för att ni är en del av själva resan. Så med en sista skryt bild hur tjock och fet och stor och BIG den är. Vill jag flagga på och lapa i mig tillsammans med er vad inte bara jag åstadkommit utan VI i denna konstiga, udda, overkliga situation och relation på ett sätt.

Vill också passa på att tack Jari som har denna bloggsajt som fan - för ni har kanske märkt att han lagt ut en banner längst upp på sidan helt gratis som alla som besöker bloggiste.se ser. Tusen tack Jari! Så stödet är stort, från er läsare, från nära hemma, från förlaget, från Nam som tyckte om att den var stor. Så ta en liten look på vad vi åstadkommit igen vet ja...

Ps. Ja, jag vet lite skryt och så men jag har nog aldrig varit så stolt i hela mitt liv som idag.

Hörs snart!Kommentarer

 1. WOW, det ar stort det dar, men vilken underbar kansla,Fast aven svart att ta in. Jag kan inte forestalla mig hur du kanner, Men du har kampat sa det ar du vard. Skall ge mig ut i webshopsdjungeln och bestalla boken. Jag ar dodsnyfiken pa den.
  Ha det bast

  Skrivet av vickan — 25 Aug 2009, 11:29

 2. Jag vet hur det är att leva på flykt, undan familj och vänner...det är fruktansvärt! Att behöva gömma sig...
  I mitt fall har det löst sig så gott det har kunnat, önskar att jag liksom du lyckades få ner MIN historia på pränt!

  Var STOLT över dig själv!! Det är du värd...

  Madelen

  Skrivet av Madelen — 25 Aug 2009, 13:37

 3. Vilket härligt inlägg fyllt av glädje och stolthet. Right on. Du har verkligen kämpat så det är klart du ska vara stolt över din prestation!

  Nu väntar vi spänt här hemma i Svedala. Vet du förresten vad boken kommer att kosta?

  Skrivet av Gf — 25 Aug 2009, 14:45

 4. Tack alla!

  GF - vet ej i butik men på nätet kan du hitta den på ex bokus.com för 165 sek och jag tror det är fri leverans.

  Skrivet av wanted — 25 Aug 2009, 17:07

 5. Hej igen och grattis till boksläppet!

  Såg att jag figurerade i din tävling...

  Är det ok om jag byter den där tallriken med bajs till att jag beställer ett ex av din bok från bokus? Låter som en bra deal? I varje fall för mig... ;).

  Lycka till!

  Skrivet av Doc B — 25 Aug 2009, 17:23

 6. Tack!! Och det går utmärkt att byta ut! Kul att du är kvar här som läsare.

  Ganska jobbigt för mig också att gå till posten och förklara varför paket inte doftar parfym om man säger så...

  Skrivet av wanted — 25 Aug 2009, 17:30

 7. Jag har till slut insett att din blogg är äkta vara och inte "plast". Det som fick mig att tvivla var att jag inte kunde förstå hur någon kunnat vara med om så mycket skit som dig och fortfarande vara vid liv. Till slut brukar man trampa fel person på tårna om man lever ett kriminellt och våldsamt liv.

  Att jag fortsatt läsa bloggen beror helt enkelt på att du skriver så jävla bra.

  Önskar dig som sagt lycka till och hoppas att du en dag kan återvända till Sverige. Med tiden så kanske dina fienders ilska svalnar lite. Eller så skaffar de sig själv fiender genom sitt leverne och får annat att tänka på. För jag tror inte att det är Farbror Blå som du främst håller dig undan för.

  Som sagt, lycka till.

  Skrivet av Doc B — 25 Aug 2009, 17:44

 8. Ser riktigt bra ut, ska man göra någonting bra ska man göra det stort.

  Har ju följt bloggen en lång tid nu och sett hur du kämpat med vardagen och andra saker samtidigt som jag sett hur du utvecklat i ditt skrivande till ett riktigt fullblodsproffs.

  Kan tänka mig hur det kändes att öppna paketet, som en 5 åring på julafton som med förväntasfulla ögon försöker tjuvkika in i paketet samtidigt som han slter upp papperet. Vilken känsla.

  Kan bara säga Grattis igen och med tanke på hur hårt du kämpat så är du värd all uppmärksamhet och beröm.

  PS, Lova bara att du i framtiden håller dig ifrån dokusåpor och annat trams, tänk på att du nu tillhör ett fack av seriösa författare. /DS

  Skrivet av NoName — 25 Aug 2009, 17:58

 9. NoName - haha så fan heller. Jag vill se Wanted i japanska förudmjukande shower, big brother och annat trams, skön kontrast haha.

  Skrivet av Farbror Grön — 25 Aug 2009, 18:23

 10. ja, fast jag inte gillar att kommentera men jag bara måste säga GRATTIS!!! Sitter bara och ler. Det är verkligen stort det du har gjort.Du kommer bli större än Lapidus är jag helt säker på.

  Skrivet av sara — 25 Aug 2009, 21:27

 11. Tycker du skriver som en kratta, stavfel kan man väl leva med men fel ord stör rytmen vilket är irriterande och får en ur stämning. Utan undantag skriver du sätt när du menar sett. Det är två olika ord. Likaså skriver du ända när du menar enda. Det finns massor med andra fel men dessa är väl de vanligaste. Kolla in www.saol.se/

  Engelskan ska vi inte prata om. Använd http://www.merriam-webster.com/

  Det kanske är OK och charmigt med dåligt språk till en början på en blogg men en hel bok blir för mycket att överse med om det är fel ord och felsyftningar sida upp och sida ned.

  Men.... du berättar överjävligt bra så jag köper såklart boken ändå. Förhoppningsvis har W&W korrigerat och då blir det nog superbra om de inte tagit död på berättarstilen på kuppen.

  Skrivet av Nisse — 25 Aug 2009, 22:25

 12. Nisse du vet att W har en typ av dyslexi va? Det är vad han själv har berättat. Så att han skrivit en bok på så kort tid och fått den publicerad är otroligt. Grattis W!

  Skrivet av Frodo — 25 Aug 2009, 22:34

 13. Tjena Wanted,
  Jag är helt övertygad om att DIN bok inte bara är större till formatet än dom andra som ligger på bordet.

  Skrivet av Seppo — 26 Aug 2009, 20:05

 14. Tjenare!

  Sitter bara & väntar på att boken ska dimpa ner i brevlådan. Ska bli spännande att läsa din bok.
  Ha de BÄST i värmen =)

  Skrivet av Malou — 27 Aug 2009, 09:32

 15. Ännu ett stort Grattis! Kul att du grejade det, nu är det bara hoppas på att boken säljer som smör i solsken!

  Skrivet av Karlsson — 31 Aug 2009, 00:24

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor