Blogg gratis Logga in

WANTED

24 Jun, 2009

wanted | 24 Jun, 2009 | Om att Skriva | (2059 Läst)

Om att skriva - Kriminella kan inte skriva

Hur håller man en penna? Dra nu udden efter linjen, och se, du har ett A. Fortsätt nu med B och lilla gubben så efter ett tag.. undra var på kroppen man gör mest skada om man ska hugga någon med en penna?


Har tre olika kategorier. ”Huvud kategorier” består av min vardag, mina tankar och storys om mitt förra liv. ”Om skriva” lägger jag inlägg som handlar om tankar, ord, om att skriva och den branschen. Sedan har vi ”Matt” där jag lägger ut inlägg, fiktiva berättelser om just ”Matt”.

Kriminella kan inte skriva

Varför kan inte kriminella skriva? Är det bara bildad folk som kan skriva eller bokmalar som plöjer text. Måste man vara journalist för att skriva. Måste man vara rödvinsälskare och ständigt ha näsan i kulturen eller kanske rent av vara kändis? Eller har vissa det i blodet och andra vägrar acceptera att vissa kan, utan sprungit på eviga skrivkurser och har högar med manus i lådan som inte gått genom förlagens såll.

Men de skakar på huvudet och säger kriminella kan inte skriva. De vrider på manuset och kanske säger ”Det här är för bra för att en brottsling ska ha kunnat gjort”. Han kan inte vara sann.

Kan en lager arbetare, en byggarbetare, en servitris, sjuksköterska, en fattig eller mörkhyad, sjunga? Självklart inte. Hur fan kan de sjunga? Det krävs ju en talang för att sjunga och ja...

Är skrivandet en talang? En färdighet, en egenskap något som vissa kanske måste jobba sig fram och vissa har så där automatiskt. Det krävs sånglektioner för vissa även om de har den där extra, finsliperi för att de ska kunna göra scenen magiskt. Den svarta byggarbetaren från Tensta med röst gjuten för opera. Grunden sitter i magen på honom och känslan flyter i blodet men för att hitta absolut rätt måste han bli visad, lärd och någon måste putsa eggen. Men sedan är han superstar.

Jag har alltid badat i kreativitet. Inte för att skryta men ja större delen av mitt liv har varit att tvinga fram det kreativa, just för miljön, tillvaron tvingat mig. Inte minst idag. Men som ung formade mina sinnen ett sätt att tänka utanför boxen i allt. Och som äldre så slipade jag det i varje situation. Du måste göra det om du ska råna en transport, driva in cash eller tänka utanför systemet, tänka runt alla säkerhetssystem för att göra ekobrott. Det gäller att vara kreativ så in i vassen. Där har vi en grund till min text. Jag är van att försöka hitta vägar – i dett fall ett språk som är eget.

Sedan beröms jag för min berättarteknik. Har alltid älskat berätta sagor för små och när jag gör det så vrider jag på sagan så kidsen och jag själv står i skogen när rödluvan hoppar fram bland vargar och träd för att besöka mormor. Bläddrar kvikt genom boken och slänger den i väggen och sedan blir det håll i gång i rummet. ”Det var en gång...” Säger jag högt och hoppar upp på sängen så hela sängen gungar sagor och kidsen kryper ihop av spänning. Jag vill kalla det närvaro. Att fantisera sig in i sagan och var där för att få publiken, de små att rysa av sagoandar och små grisar som bygger hus.

Men sedan krävs det något annat också. I mitt fall så bygger det på mitt liv. Över trettio år. Och större delen av dessa år har jag levt i en värld som är lite udda. Inte svensson. Just nu så skriver jag texter som speglar denna värld, som jag stått mitt i, i centrum, crime parkett ett, mitt på plan. Har inte stått publik som klack på fotboll utan jag har varit spelaren. Jag skriver självbiografiskt och jag skriver texter som speglar denna värld. Om jag plötsligt ska skriva om hur det var för mig att resa till Peru. Så kanske jag borde resa ditt först.

Inte slut än för vi behöver en krydda till – och det är vilja. Om det är något jag har så är det vilja. Vill jag något så flyttar jag på skiten. Spelar ingen roll vad skiten är. Med vilja i det här fallet så vill jag utveckla mitt språk mitt sätt att skriva men behålla det råa som jag har i bagaget. Jag vill bli medveten om mina svagheter och styrkor och placera bokstaven rätt. Jag vill utveckla mitt – tänkt utanför boxen – i språkets värld. Därför studerar jag att skriva och suger åt mig som en törstig svamp.

Fick en kommentar på ett annat forum, typ – börjar tro du är fjek för att du låter så bildad helt plötsligt. Jaha tänkte jag, ska jag bromsa mitt språk. Men just det inlägget jag slängt ut var anpassat till en smula kolumn, en smula krönika och en smula åsikt. Så inte då, jag kommer inte dra i bromsklossen utan jag vill fortsätta utvecklas men jag vill också behålla. Jag vill kunna anpassa mitt språk beroende på forum och plats. För att göra mig hörd på bästa sätt vid olika publik. Men ändå ha en släng av mitt simma cool, eller ja det var ju tårta. Men ärligt hur svårt är det att skriva byråkratiskt, akademiskt språk? Jag skulle vilja kalla det akrobatiskt språk. För det handlar om att slå kullerbyttor, volta sig fram med korrekta byråkratiska termer utan känsla i meningarna och att verka bildad. Sakligt bildad. Att vinna så kallad Ethos hos läsaren med ett så korrekt språk som möjligt. Akrobatiska ord med logiska argument och utesluta patos helt. Hur svårt är det på en skala egentligen?

”Jag läste en artikel av journalisten Per Svensson som skriver i tidningen Sydsvenskan. Artikeln publicerades 21 juni 2009 och uppdaterades 22 juni 2009. Rubriken var – Mediavärlden blir allt mer tecknad. Journalisten och skribenten Per Svensson har läst Svensk bokhandels höstkatalog detta år. Svb släppte katalogen detta år i juni och sammanlagt är den på 600 sidor. Den innehåller 1900 titlar på böcker som kommer publiceras i höst, varav 95 är debutanter. Per Svensson talar i artikel om att ”förr så blev en författare känd genom sin bok. Men idag så blir man justitieminister för att sedan bli författare”. Journalisten Per Svennson tar upp att Tv-industrin har lärt sig vikten av ett varumärke och programledare författar böcker... ”

Jade jade and so on.. intressant artikel för den delen. Men hur svårt är det egentligen att skriva en smula akrobatiskt och låta bildad. Säger ju inte att det över var sakligt rätt men det är en smula inte jag. Men han hade ungefär samma vinkling som jag i mitt första inlägg, om att skriva, typ. Men jag är bildad. Fan vad jag är bildad. Över trettio år har jag utbildat mig själv i kreativitet, finna vilja, anpassningsförmåga, överlevnad m.m. och etc. Så visst fan är jag bildad på mitt sätt. I min utbildning har jag gått från cykelkedja till Glock till AK4a till kåk till Ekobrott till AB till penna, blogg och till bok. Eller fel. Jag ”har” en cykelkedja, Glock, AK4a... i mitt bagage.

Det handlar om Doxa som den bildade säger och som den obildade förvandlat till streetsmart. Då säger den bildade men hur kan du jämföra doxa med streetsmart? De begreppen har ju inte alls samma betydelse? Nej, säger den obildade, du som är bildad förstår inte det för man måste vara streetsmart för att förstå. Så den bildade kliar sig i skallen och bläddrar i sina böcker och försöker hitta ett samband. Istället för att gå ut på gatan.

Tillslut vill jag bara tacka de som kommentarat och de som följt min utveckling. Känner nuförtiden att det kokar ord i blodet och visst har jag utvecklats – förhoppningsvis till det bättre. Men jag vill behålla mitt sätt i utvecklingen att skriva. Alla kan skriva. Men vad är egentligen text med kvalitet? Rätt grammatik eller en känsla som får kidsen att krama kudden när rödluvan stiger in hos mormor?

Så kan kriminella skriva? Alla kan skriva. Men kan kriminella skriva bra? Det är ju en smaksak. Men kan kriminella skriva kvalite? Nej fy fan. Inga kriminella kan skriva bra och akrobatiskt för att doxa sig fram i att överleva. Så ni kriminella eller fd kriminella lägg ner! Ni kan inte skriva – Fatta. Lägg locket på och skit i att försöka, ligg kvar i skrapet och fortsätt brottas med brott för pennan är inte för er. Eftersom konkurrensen är hård och jag vill vara ensam i rampljuset.

Självklart kan kriminella skriva och bör göra. Med den där sånglektionen kan de kanske bli vassa och skriva kvalite. Men vad fan – skriva är det rätt ord egentligen? Berätta är kanske bättre ord. Eller måla eller varför inte visa.

Ett par ord bara.

Ps var förresten nämnd i artikeln av Per Svensson. Jag nämdes i samma mening som Carolina Gynning, vem fan det nu är?

Simma Cool

Om min bok ”Jag är Wanted”

Min mejl är wantedblack@gmail.comKommentarer

 1. Kan alla sjunga? Ja, kan du tala kan du sjunga. Med talang går det lättare. Annars får du träna.

  Att skriva bildat? Va fan är det? Jag tror inte det finns något sådant. Jag tror att var person har ett antal röster. En när de berättar eller skriver något roligt. En annan när de berättar något tragiskt eller dramatiskt. Ett språk i brevet hem till morsan. En annan när man skriver till tjejen.

  Du har minst en röst för varje person du är. Kanske fler.

  Annars är ordet, kreativitet. Hur bra du än kan formulera dig har du inget att formulera utan kreativitet.

  Min mejl är vagn.brorson@hotmail.com

  Skrivet av sune — 30 Jun 2009, 16:37

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor