Blogg gratis Logga in

WANTED

24 Jun, 2009

wanted | 24 Jun, 2009 | Om att Skriva | (1373 Läst)

Om att skriva - Recension av Snabba Cash

Ställer mig upp och slår labbarna ihop. Fastän det är min första hela bok så fattar jag ju - WWWWW

Har tre olika kategorier. ”Huvud kategorier” består av min vardag, mina tankar och storys om mitt förra liv. ”Om skriva” lägger jag inlägg som handlar om tankar, ord, om att skriva och den branschen. Sedan har vi ”Matt” där jag lägger ut inlägg, fiktiva berättelser om just ”Matt”.

Recension av Snabba Cash.

Ja, ni som hänger här har förmodligen läst Snabba Cash av Jens Lapidus. Jag läste den, slukade den som en påse chips. Gick inte att sluta och jag är ingen bokmal. Rättare sagt så är det första boken jag läst slut. Så vad tyckte en som jag om boken som ska spegla den undre världen och skriven av en advokat?

JW, Jorge och Mrado. Trion som knuts samman i en värld där mormor inte stickar utan rensar pipan på hagelbössan. Ja nu fanns det ju ingen mormor men en jävla massa juggar, sutreplanshäng som drar K och en rymling som hoppa mur. Rakt upp och ner så älskade jag boken. Tycker den speglar Stockholms bottenskrap på ett förbannat bra sätt. Okej, det finns flera sanningar och i denna bok tre. Min sanning är min sanning och så vidare, men Jens har gjort en riktigt bra jobb. Nej, ett förbannat bra jobb. Nu snackar vi miljö, jargong och det under ytan. Trovärdigheten. Jag är mäkta imponerad av Jens tunga jobb bakom boken, applåder för det.

Om vi glider över på språket. Ja, Jens har nog ett eget språk. Snabbt, aggressivt och rakt. Korta meningar och stundvis springer storyn fram i hundra knyck. I love it. Jag gillar inte när det segas ner och man måste plöja genom långa transportsträckor för att nå godiset. Men språket i sig, det kort huggna meningar ligger rätt på tungan för mig. Berättartekniken då? Ni vet tre olika gubbar som vävs ihop och så slutar det med en knut. Bra Bra och Bra. Det får en som läsare att vara på hugget och inte tröttas ut. En typ av Cliffhangers men vad jag tror så är det viktigt att man ja.. då som skribent har tre bra storys som är intressanta i sig. Och inte bara en bra och två halvbra. Då vill man bara bläddra vidare, hoppa över. Har J lyckats. Jo absolut. Jag digga Mrado så klart och JW var en kul och intressant karaktär plus rymman Jorge. Jo han har lyckats. En kriminell muskeljugge som är indrivare, pokertorsk, videouthyrare, underhuggare och som vill klättra stege. En wannabe stureplansbrat som gör allt för att glida dyrt och bli accepterad. Och så snubben som rymde från kåken och lever som en fattig råtta, i hämnd. Alla tre har djupa sidor också, alltså sidor i boken som är lite djupare. Hmm.. inte mina favoritdelar men jag fattar. Det är ett måste att ha.. dottern, familjen, syrran och ja.. ni fattar. Kontraster. Men J har lyft fram det hela på ett beundransvärt sätt – till och med mr R.

Nu har boken sålt vad jag vet ca 700 000 ex och det är en del. En jävla massa. Var det tjugofem länder som den ska publiceras i också? Jo jag tror det. Bara det är ju ett tecken på att man inte ska missa denna bok eller ja.. vem fan har gjort det? Till och med mormor borde lägga ifrån sig hagelbrakan och sniffa, Snabba C.

Så betyg fem Wanted av fem. Alla gånger – WWWWW

Om min bok ”Jag är Wanted”

Min mejl är wantedblack@gmail.comKommentarer

  1. Håller med dig att det va en bra bok. Gillar denna typen av böcker filmer storys överhuvud taget. Det lite förbjudna.. El Choco, gudfadern, snabba cash, scarface, heat. Ja listan kan göras lång.

    Skrivet av Dennis — 23 Okt 2009, 16:27

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor