Blogg gratis Logga in

WANTED

22 Jun, 2009

wanted | 22 Jun, 2009 | Matt | (2212 Läst)

Matt - Backup Del I

Det var hans jobb. Folk var hans jobb. Tjackisen i dyra kläder hade kommit över stora deg, några mille... hundra lax sa Sami och kanske mer. Bara kärringar som har långt hår.. eller hur systrar?


Har tre olika kategorier. ”Huvud kategorier” består av min vardag, mina tankar och storys om mitt förra liv. ”Om skriva” lägger jag inlägg som handlar om tankar, ord, om att skriva och den branschen. Sedan har vi ”Matt” där jag lägger ut inlägg, fiktiva berättelser om just ”Matt”.

Backup Del I

Vädret var si sådär. Varmt men det blåste och och molnen såg ut att bli mer och fler. Det klarblåa där uppe började försvinna bakom svävande vitt. Matt stod vid Kungsan och tittade sig omkring. Mycket folk som önskade bort molnen. På hans tid, var samma plätt han nu stod på, full med kickers, sparring och jidder. Åttiotalet, tänkte han med armarna i kors. En av mobilerna pep och vibrerade vilt. Grön lur och...

”Matt”

”Är du där?”

”Jag har fan stått här i över en kvart, var är du?” Svarade Matt något ilsket.

”Kommer om fem.”

Röd och tillbaks med luren i fickan på jeansen. En unge med glass strök förbi honom och nästan smeta strutens innehåll på hans ben. Ungen kunde inte vara mer än sju, åtta bast och irra omkring som han tappat föräldrarna. En äldre dam, tog tag i den lilla.

Fem gick och fem till. Tålamodet började ta slut. Det värsta han visste var att vänta på folk. Precis när tankarna började rulla om Lanima kände han en hand på sin axeln.

”Hej gubben!” sa Sami och log stort. ”Hur är det med Schack då?”

Sami – kåkpolare från första voltan Matt gjort. Nu gammal, sliten men med samma stora hydda, breda axlar, samma långa korpsvarta hår uppsatt i hästsvans. Skillnaden nu från när de suttit kåk, var typ arton, nitton bast i huden, arton nitton bast av tungt kriminellt skit. De var sällan de träffades, någon gång per år och varje gång var det affärer som låg bakom. Ett ärr gick under högra öga på Sami. Det fanns inte där förra gången de sammanstrålat. Den gången, Sami givit honom ett jobb om att skydda en lirare som fått problem med Albanerna.

”Du är sen.”

”Sorry, trafik du vet”, försvarade Sami sig och tände en pinne. ”Fastna på Sveavägen några dårar hade krockat utanför ABC.”

”Okej, gubben du är förlåten. Läget då?”

”Lite fuck uppt. Du vet kidsen vill ha det nyaste skiten i allt och tjejen vill dra på semster. Och det klirrar fucking emty i kassan. Men annars är det lugnt.”

”Nyast i allt?

”Vadå?”

”Ja, vad vill dina kids ha?” förtydligade Matt.

”Ja, nyaste jävla spelet, nyaste jackan, nyaste mobilen, nyaste jävla allt, helt enkelt.”

De började gå in i folkvimlet på kungsan, längst fontänen som spruta vatten vilt och överallt satt folk och längtade mera sol. För just nu försvann den bort helt.

I steget drog Matt ut batterierna på hans tre mobiler och Sami apa efter.

”Så...” började Matt ”Vad har du till mig?”Och hur mycket?

”Denna gång är det en lirare som heter Leon. Han är okänd för dig, smågangsters från Västerås. Men har flickvän här. Han och hans polare lyckade råna en bank och kom över några mille. Men nu blir de pressade av några ryssar.” Sami gjorde paus och drog in några bloss innan fortsatte. ”Maksim och Ilja heter ryssarna. Maksim heter nog Larionov i efternamn, den andra vet jag inte. Några du känner?” Sami stannade och vände sig mot Matt.

”Är det Ilja från Norsborg?”

”Nej inte alls, dessa ryssar kommer från Göteborg.”

”Göteborg?”

”Japp.”

Matt letade i minnet efter namnen, googlade så gått han kunde i huvudet, bland göteborgs drägg. Men nada, cero hits.

”Jobbar de under någon eller vilka är de?” frågade Matt.

De gick runt fontänen och hela tiden sneglade Matt om han kände igen folk. Det satt i ryggraden att alltid scanna av miljöerna. Folk, var hans yrke och det irriterade honom att han inte visste vilka ryssarna var.

”Nja, det sägs att de jobbade under Artam, Mr Moskva. Men det är ett löst ryckte.”

”Jobbar eller jobbade? Det har stor betydelse.”

Sami ryckte på axlarna.

”Tror jobbade men är inte hundra. Hörde bara det från en kontakt, men den snubben har egentligen noll koll.”

De snackade vidare om jobbet och gick några varv runt fontänen. Sami berättade att det var bara den här Leon som ville ha backup och lösning. Fixade Matt grejen på något sätt så var det en hundring rakt av. Leons polare hade redan stuckit från landet med sin del av rånarbytet. Men tydligen hade ryssarna gjort något med polaren som skrämt skiten ur de båda. Så polaren stack och Leon sökte lösning. Var beredd att hosta upp en femtio på studs och femtio till om det löste sig fort. Deg hade han. Men själva grejen var det att Leon hade sagt att ryssarna dök upp från ingenstans och pressade dem på rånarbytet utan någon som helst anledning. Om det framkom att Leon hade gjort något fel, att det låg mer historia bakom skiten så kunde helt enkelt Matt kräva mer stålar. Det var ett argument till att Matt skulle ta jobbet. För Sami misstänkte något var fel. Det andra argumentet var att Matt inte kände igen namnen. Alltså kanske det inte var av tyngre kaliber. Nu befann sig Leon tillsammans med hans flickvän i Skärholmen hos någon kusin till flickvännen. Ett möte sattes upp. Ju snabbare desto bättre hade Leon sagt och det blev samma kväll, macken vid Liljeholmen. Då skulle Matt möta Leon om han vill ta i skiten.

Matt skakade hand med Sami.

”Hur mycket får du?” frågade Matt.

”Tio lax. Men jag tar proffe om det blir mer, så du vet det.”

De nickade åt varandra och Sami hoppade in i sin Saab 9000 som stod mer än felparkerad utanför Burger King och drog iväg. Fullt ös inne på Burger King, kö och istället för att kasta i sig en burgare gick Matt över Normalmstorg, hans bil stod parkerad uppe vid kyrkan vid Östermalmstorg. Gick Bibloteksgången mellan alla affärer som osade dyrt och sick sackade sturelplansfoks. Enorma solbrillor, backslick, hattar och bebisar i barnvagnar dyrare än en billig bil. På vägen ringde han Tony, presidenten i organisationen Bröder och bestämde ett möte. Han ville höra om Tony visste vilka ryssarna var. Än hade han inte bestämt sig, han skulle scanna av läget först en smula. Men först två med bröd. Stanna till vid gubben med låda på magen utanför East. Bara senap tack.

Det var det här han pysslade med. Drog in deg på, och det var en av hans huvudsysslor. Backup. Kankse fel att kalla det backup, i många fall var det ren backup men större delen handlade det om att lösa problem. Skiten bakom svenssons liv, den kriminella världen har sina egna lagar. Det existerar ingen moral egentligen, a fucking warzon. Folk som blåser folk och böteslappar sätts utan grunder. Jidder för nada och en girighet blandat med avensjuka som brände hål på allt och ställer till kaos. Överallt uppstod sådant skit. Rena anarkin. Men det finns rätt och fel ändå. Det finns osynliga regler, måttstockar och annat som flyter där ute som suddats ut av vissa och hos andra grott in sig djupt i ryggraden. Hos Matt satt det som en jävla stålskena. Det som var rätt. Folk pröjsade honom för att ta hand som saker som gått över styr, räta till kaos där motparten överstigit, trampat fel. Vissa kallade backup när det behövdes muskler, oavsett fel eller rätt. Inte enligt Matt, hade man gjort fel så fick man fan stå sitt kast, ensam.

Men vem som helst kan inte bara gå in och peka med bred hand om var skåpet ska stå. Nej, det gällde att kontakter, känna folk, veta vad som händer. Det gällde att ha ett namn där ute som var förknippat med respekt. Det gällde att ha ett öga för vad som var rätt och fel. Det gällde framför allt ha balls, erfarenheter och behandla den världen med full respekt. Veta hur det funkar helt enkelt. Det var inte många som Matt inte kände av de man bör känna. Och det var inte många som inte visste vem Matt var. Han var tungt respekterad men han visste också att många tyckte Matt var en sjuk jävel, galen. Var det något man måste vara för att ta pröjs för sådana jobb så var det en smula galen, man måste ha en skruv lös. En stor jävla mutter måste hoppat.

Om några rånat en hederlig snubbe som kanske ägnat livet åt att bygga upp en liten guldaffär. Var det helt okej. Men om någon rånade rånarna, inte OK. Om en böteslapp sats ut utan grunder, var inte okej. Driva in stålar från rena blåsningar när en affär gjorts upp, att fungera språkrör mellan två grupper eller bara lösa små skit problem. Det var Matts grej. Men som sagt det krävs tunga pungkulor att kunna kliva mellan kanske en president i någon organisation och säga – ”Denna gång har ni fel.” Det krävs ocks