Blogg gratis Logga in

WANTED

21 Jun, 2009

wanted | 21 Jun, 2009 | Matt | (2303 Läst)

Matt - Vem är Matt?

Parkerade sin Audi RS4 och steg ut. Skulle bara kliva upp till stekaren i Hornstull och bryta handleden av honom, så han hosta upp räntan. Sen - lunch med tjejen.

Har tre olika kategorier. ”Huvud kategorier” består av min vardag, mina tankar och storys om mitt förra liv. ”Om skriva” lägger jag inlägg som handlar om tankar, ord, om att skriva och den branschen. Sedan har vi ”Matt” där jag lägger ut inlägg, fiktiva berättelser om just ”Matt”.

Vem är Matt?

”Fattar du trögt!” skrek han och slog båda handflatorna i bordet så det small.

Snuten stod upp och lutade sig mot den vita skivan med huvudet sänkt. Matt rörde inte en fena. Klockan på väggen tickade sekunder och efter snutens lilla utbrott blev det tyst. Det digitala fickminnet på bordet blinka inspelning och det kvadratiska rummet utan fönster på Solnas snutstation kändes inte alls litet och trångt. För det var det som snutarna försökt med den senaste två timmarna, tränga in honom i ett hörn. Ett svagt leende växte på Matt, för han kom plötsligt att tänka på att utredaren som nyss lämnar rummet såg ut som den där liraren... vad fan heter han? Han i Vänner. Den där fjanten som äger fiket i serien Vänner. Lite fag, lite blont och med konstig självförtroende på något sätt. Snuten som fick utbrottet och som var kvar i rummet var tjock och håret stod åt alla håll. Wannabe Gunvald kanske.

De hade inte fått ut ett skit ur honom. Frågat på om klockslag, platser, ryssar, albaner, juggar, HA och allt annat skit. De hade speciellt varit intresserad av Tony och hans bröder. Men denna gång var de ute och cykla, tandembike på hal is. De hade ingen aning om vad de snackat om. Matt hade inte sagt ett pip, som vanligt. Egentligen borde han ha ringt sin advokat, men vad fan denna gång hade han inget att dölja. Han var ju för fan helt oskyldig. Matt hade lekt lite med snutarna men gav dem sitt alibi efter några timmar. Han hade ju varit på kryssning det dygnet och hade typ tolv pers som kunde intyga han var på båten. Inklusive arrestvakterna. Sedan fick han gå.

Matt bromsade in vid rött. Fridhemsplan. Det flöt över en massa folk på övergångsstället framför honom. Två kärringar som släpa på pudlar, en jävligt snygg katt och några unga snubbar plus annat pack. Tankarna var hos Lamina, tjejen han kila med nu. Hon var fan bra. Fattade ju vad han pyssla med men la sig inte i som hans ex. Hon tjata så öronen blödde.

Grönt.

Gasa och höll på att köra över en cyklist, var det inte självaste Peter Cypern som var ute och trampa? Synd att han inte råkade hamna under däcken på bilen, tänkte Matt och svängde, mot Hornstull. Han hata den fjanten. Solen låg på och det var sommar nu i Stockholm. Gatan levde och uteserveringarna var ett faktum. Han grävde fram luren ur jeansen och dribbla fram numret till Lamina. Tryckte grön lur.

Hon svarade på tre tut med ett:

”Hej Gubben! Tänkte just på dig”

”Jag kommer snart, ska bara fixa en grej, sedan kan vi dra till söder och käka”, sa han och en snutbil drog förbi honom.

”Perfekt, när ungefär?”

”Om en timma kanske.”

Efter lite mer gull gull la han på. Var han för gullig med henne? Nej, inte då, tänkte han. Hon var fan okej. Matt såg en parkeringsplats och ratta in audin mellan två bilar. Slog av motorn på hans Audi RS6:a och fyrahundrafemtio hästar tystnade. Steg ut Söder, sol och han älskade staden. Innan lunchen med Lamina – ett besök hos en snubbe. Dags att driva in lite kulor från liraren. Stekaren var sen med stålarna. Inte mycket, bara några dagar men ändå. Är det satt en dag så skulle det hållas.

Matt

Född i Sverige 1971 – Mamma från polen och pappa svensk. Pappa satt inne på livstid för mord och morsan drog runt ett litet fik på Odenplan. Uppvuxen i olika förorter och som ung vandra fram och tillbaks bland fosterhemmen och andra ställen. Som femtonårig var han misstänkt för mordförsök på en krogägare i Rinkeby. Men utredningens lade ner. När han var arton gjorde han sin första vända på kåken för grovt bankrån. Tre år och fyra månader. Inne på kåken fick han nicket Schack. Inte för att han spela schack utan för att han alltid kom ut med vinst, oavsett situation. För att han alltid spelade spelet på gatan rätt. Degen från rånet hittades aldrig och efter muck så använde han sin del till att ligga lågt. I början. Sedan drog helvetet igång igen och han ansågs snart som tung ute på gatan. Deala drogs och körde indrivningar, röjde rejält med våld kan man säga. Men under de senaste tiden, typ sju åtta år kan man säga han pyssla med backup. Han kallade det backup. För att pyssla med det han gjorde krävdes kontakter, men framför allt, att man var galen sjukt och samtidigt lugn, hade is ryggraden. Fortsatte också med indrivningar och lånade ut pengar till folk med bra avkastning. Egentligen avskydde han spelet men vad hade han för val?

Nittioåtta pannor, en och nittio. Mörkt kortklippt hår och raka ansiktsdrag. Inte anabolabyggd men stark, råstark. Bostad vid Roslagsgatan i Sthlm, inga kids och kände alla.

Matt klev ut porten. Liraren hade hostat upp degen nästan direkt, först hade han skruvat på sig och sagt han var tvungen att betala hyran, men efter en bruten handled gav han degen. Fem lax och det var bara räntan. Dörren åkte igen och precis innan lapplisan han fram till hans bil drog han iväg. Nu Lamina. Mobilerna låg på passagerarsätet och han var trött. Tankarna gick till snutförhöret. Det var drag på snutarna, nästan som de var desperata. Men det var ju länge sedan han pyssla med rån. Trettio fem mille hade de lyckats komma över enligt löpsedlarna med Matt visste bättre. Fattades tio, så nyheterna ljög. Fyrtiofem var det ju. Han visste också vilka som låg bakom. Inte exakt vilka som utförde skiten, men vilka som låg bakom. En sopbil låg framför som en bromskloss. I backspegeln skymta han en gul ferrari som slickade gatan efter honom. Han försökte se vem, men såg inte.

Imorgon skulle han få ett nytt jobb. Träffa Sami och det var något skit med några ryssar. Men nu lunch med Lamina.

Det var en kort presentation om Matt. Snart kommer första storyn i denna serie, på måndag. Första avsnittet heter ”Backup” och är på ca 30 sidor, uppdelat på tre delar. Portionerar nog ut dem under veckan.

Om min bok ”Jag är Wanted”

Min mejl är wantedblack@gmail.comKommentarer

  1. De bra wanted tuta å kör nu!

    Skrivet av Sami=Tunisien — 22 Jun 2009, 00:17

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor