Blogg gratis Logga in

WANTED

05 Feb, 2009

wanted | 05 Feb, 2009 | Huvudkategori | (1851 Läst)

Walls and doors and party

Jag fick en fråga - Vem fan tror du att du är? Jag svara - Ingen som du vet något om. Han kom med motattack - Stick och brinn dö din jävel.

Tiden segar sakta som om uret var dränkt i honung. Återigen ett prison. Fyra väggar och en dörr. Jag väntar och väntar, sekundvisaren tickar sirap och någonstans där borta hör jag ett par nycklar rassla. Någon gång där borta - far away så kommer dörren sakta nycklas upp. 24 i kvarten, dag ut och dag in. Brottas med att sysselsätta mig själv som alla fångar gör. Men skillnaden är att jag är fri. Nycklarna är min väg ut.

Den bundna friheten jag är på ett sätt mer plågsam än befriande. Blivit folkskygg, tar hellre rygg. Står skugga, trycker hemma och väntar. Men inser att man torkar ut när det dansas bakom knuten av social tillvaro och man kan om man vill - skaka hand. De gånger jag tillsammans med Nam nu tagit mig till ett köpcentrum ätit gott och trängts bland folk - kryper det i kroppen på mig och jag suktar hem. Hem till inget - och vänta. Konstigt. Har alltid varit en social prick. Älskar analyser folk - iaktta, manipulera och snacka väder och vind. Fika java - fika mys. Folk vimla och känna ruset, bruset av strömmen, folket som lever fram. Men nu vänder jag på klacken och vill vänta.

De fyra väggarna och dörren - they talk to me och jag vet jag blivit skadad. Har varit med om liknande tidigare och jag känner mig själv. Jag vet hur jag fungerar när inlåsning format. Men jag vet också när jag svidar om i sällskapliga kläder, går det fort. Som ett skratt kan komma från en klar himmel, som en klar himmel kan klä sig mörka moln. Jag vet att det är tillfälligt och att de får min tid att åtminstone gå i rätt riktning – att vänta.

Var förut - på krog. Blev uttjatad. "No, I want to stay home" sa jag. "You need to go out" och efter mycket tjat följde jag med Nam och hennes vän - Nyår.

Krogen. Mindre klubb, mycket folk, skumpa alla i nyårsglädje. Hattar - Happy new year. Kostymer, uppklätt och på scen spela ett band.

Krogen. Trång jävla klubb. Trängsel och varenda jävel stack i ögonen på mig. Skåla glas i fåniga hattar - Happy new year. Uppklädda till tänderna och jag mådde illa av fyllan. Deras fylla. På scen spela ett band. Snutta på en bira och satt mig ner på en barstol - trängsel. Hatar trängsel. Högljut, musiken skar i öronen och en fet jävla snubbe ställde sig så nära så jag kunde ta en tugga. Lukta svett. Stor ljus kille, börja plötsligt dansa som han vore Jhon Travolta men med rytm som en full babian. Visade ingen respekt till andra - trodde han ägde haket. Aggressionerna växte i mig. Jag bet ihop. Blundade - Var var Nam? Tog det så jävla långt tid att gå på dass. Vände ryggen mot honom, ville inte se. Några andra trängde sig i baren, stötte till mig med en armbåge. Jag stirra in i ett par ögon. Rakad snubbe tatuerad på halsen. Bitig, jag stirra. Säg något dumt din jävel tänkte jag, så ska du få äta flaska. Han blängde tillbaks. Jag grep hårt om biran.

"Sorry, man" sa han och vek av med blicken.

Måste ha luft tänkte jag. Inte bra. Fuck inte bra. Får inte hända något skit nu.

Tände en cigg utanför haket. Några fulla tjejer satt bredvid på trottoarkanten. Brydde mig inte om dem. De snackade thai och jag stirra rakt fram. Inte bra. Kändes som skelettet ville krypa ut ur skinnet, kändes som blodet koka av aggressioner. Irriterade mig på minsta lilla grej och hatade den fulla massan. Hatade stojet, trängseln och det enda jag ville var att slita någon i stycken. Så stor jävel som möjligt, så bitig jävel som möjligt, så självsäker jävel som möjligt - slita i stycken med blodsprängda ögon och vrede som verktyg. Måste här ifrån. Andades tungt.

Klarade inte av att gå in. Var rädd att det skulle leda till något. Inget fick hända nu. Satt kvar där ute tills Nam dök undrande upp.

"I go home" sa jag.

Hon såg ledsen ut, ville fira. Hon var aldrig ute nuförtiden. Speciellt aldrig krog med mig.

"Why?" frågade hon.

"Hard to say but you stay whit your friend."

Hon förstod att jag inte skulle ändra mig. Jag vinka in en taxi och hoppa in. Sa adressen och andades ut. Stängde ute allt ville hem. Fyra väggar och en dörr. Min balkong en cigg och fläkten som surrade vägg. Tystnaden i kvarten som ekade trygghet. Svårt att förklara. Men det gick bara inte att vistas i ett nyår på en krog med folk - skulle förmodligen sluta illa. Riktigt illa.

Så dagarna ser likadana ut som vanligt. Uret i sirap och det tickar trygghet men samtidigt klöser vägg. Vill inte ha det där ute men ändå vill jag något. Slår undan benen på saknaden och drömmer istället framåt. Laddar batterierna. Ska snart hitta styrka och slå tillbaks. Jag vet vad som ska göras och kommer sakta men säkert klättra stege. Inte pinnar i den undre världen. En annan stege. Ser framför mig min plan, måste bara forma den. Har en lerklump av plan i handen - ska börja forma och jag vet. Snart ser både ni och jag vad den föreställer. Vi snackar vägen tillbaks. Hur jag ska hitta hem. Jag vet hur, snart - det ligger på tungan.

Det händer saker här ibland. Kaos - på ett sätt i bubblan på rymmen. Små saker som kan vara grammet som får vågen att tippa över. Lever på kniveggen men finner tryggheten i vara låst. Försöker hänga med - läsa internet, news, utveckla mitt skrivande. Skriva bok - T BRÖDER. Sluter min värld i kvarten. Ja jag vet - det är skadligt.

Ska skärpa mig - kavla upp armarna på tröjan och ta tag i bitarna. Rätt bitar. Jag vet vad som måste göras för att gå i rätt riktning. Ska peka med hela handen och börja gå.

Kriminalitet var det och sanning.

Ämnet är stort speciellt med en näve sanning. Vi talar intresse. Det allmänna intresset. Ni vet att Liam Norberg har precis släppt en bok. "Insidan" heter den. Självbio, om någon har läst sträck upp en hand. Är mäkta nyfiken på hur den är. Han har också funnit GUD. Vägen ut var i religiös anda för honom. Men ingen fara säger förlaget. Det är lugnt. Hösten är din.

Men böcker som är sanna säljer stort idag och jag ser verkligen fram emot publicering. Ser fram emot när boken kommer synas i förlagets kataloger - för att täppa till käften på de som säger "Ni är idioter som tror på honom". Men inte bara därför utan för att det ska börja rulla. Har mina tankar om hur jag ska göra. Håller på forma hur jag ska förhålla mig till media. Vi får se.

Folket suktar efter rån, våld och kriminalitet, organiserad brottslighet och den undre världen i sanningens anda. I gone give and I hope u gone like. Men det tar tid - väntar. Sekunderna tickar sirap. Jag liksom vrider mig i sängen som jag inte kan sova. Har lite ork och glor tak. Platt madrass. Ska kliva upp nu.. Fan måste ta tag i skiten.

Måste börja på ny kula.. får fortsätta sen – snart när Danny och jag ska träffa MC. Det skaver i halsen och känner, jag måste hosta nytt för att komma igång. Så vi tar en snabb början på en kort story.

En fedagskväll..

Lutade mig tillbaks i soffan, slängde upp fötterna på glasbordet. Det var kväll – fredag kväll. Teven visa någon dokumentär om andra världskriget, fokus på Hitlers tal. Mobilen låg på bordet och jag väntade på samtal. Andy skulle pingla när han var nedanför i taxin. Var tjugofyra och det var time för utgång. Nyduschad, klädd och fit for nattliv. Humöret på topp. För tre dagar sen hade vi gjort oss en hacka - ett kassaskåpsbryt. En snubbe i Uppsala som ägde några restauranger hade hamnat bakom lås och bom och villa hade stått tom. Han satt häktad för våldtäcksförsök och ett tips hade glidit oss i händerna. Svarta deg i kassaskåpet, skulle vara runt tvåhundra lax. Det var hundratjuttiosju plus några Rolex klockor och en Brightling. Vi hade åkte dit, dragit en dora och saxat upp skåpet på en kvart. Enkelt match. Femton procent till kontakten och resten till oss. Nu tre dagar efter dags för lite party.

Luren ringde - vibrerade och tjöt nokia.

"Utanför om fem", sa Andy.

"Okej kommer", svarade jag.

Hoppa i skorna och drog på mig en svart dunjacka. Kände mig helt okej. Tydligen hade Andy stämt träff med två sköna katter på East. Några han träffat för några veckor sen. Ut, låste och trappa ner. Kallt ute. Vinden drog i snön som låg överallt och det knarra snö under skona när jag steppa ut. Mörk förutom gatubelysningen. Var ett tag sedan jag gjorde nattliv men idag kände jag för det. Visste inte varför men humöret - prima, tip top. Stampa på samma plätt och sög på ciggen. Taxin dök upp. Fimpa ciggen som försvann med ett litet pys ner i snön. Öppna bildörr och in. Andy fram i passagerarsätet.

"Tja Gubben allt okej?" frågade jag och slängde igen dörren. Stängde vintern ute.

"Ja, då" sa han och vände sig bak mot mig. "Två gussar som väntar, deg på fickan och snygg som aldrig förr. Kan det bli bättre."

Tittade på honom. Han log brett.

"Samma här", sa jag. "Tårta är det."

Taxin rulla snö och gatulyktorna kämpade för att hålla reda på mörkret. Mot stan. Mot kvällen och vi pep förbi en busshållplats full med ungdommr. Om vi bara visste vad som egentligen vänta.

East. Svampen mitt på Östermalm. Kö - mycket folk. Klunga snarare än kö. Såg haket från taxin och Andy dega. Vi klev ut och kände flödet, nattlivet, människorna mitt i stan. Fastän det var kallt och jävligt va det folk i mängder som vill in. In till fylla, fest i jakt på något. När det var lönehelg för knegarna var det inte mycket som kunde låsa in suget att jaga krog. Kung i baren som Uggla sjöng.

Jag nickade mot en dörrvakt när vi runda klungan. Tobbe stod vid vippen. Kände honom ganska bra. Lite affärer och en och annan tjänst och gentjänst. Stor bjässe. Inte Stockholms största men big. Hade någon konstig toppluva på sig och stor fet dunjacka. Skägg och arg blick, men den tonades ner när han fick syn på oss. Han lyfte på snöret som markera hit men inte längre och sa;

"Tjena gubbs, det va inte idag."

Jag hälsade och vi stannade och jiddra väder och vind - kåk och polare i fem. Sedan in.

Vimmel av folk. Hög musik och trångt som i ett thailändskt fängelse. Fick trängas sig fram. Ingen garderob, de flesta i vinterjackor på eller bar och drinkglas eller öl i högsta hugg. Gillade inte trängsel - fick ofta en mindre panik. Bristen på space kunde äta upp mig och vilja pysa ut lite aggo men idag var det fina fisken. Brydde mig inte. En tjej med stor pattar strök sig nära och log. Kände de två i ryggen och hon sa något men jag hörde inte vad. Dunka dunka på hög nivå.

"Jag går till baren!" sa jag högt till Andy.

"Va?"

"Jag går till baren, ska du ha något?"

"En bira" svara han. "Letar upp tjejerna, de ska vara här nu."

Lämnade Andy och trängde mig vidare. Klev på någon men jag sket i det och mota undan någon annan. Sikte på baren såg en lucka och tog plats. Vifta med en femhundring och när jag fått bartenderns uppmärksamhet beställde jag två starka. Leta sen Andy i massan och fick syn på honom vid ett barbord. Två snygga brunetter stod vid bordet. En jävligt snygg och en förbannat snygg. Andy presentera mig. Carina och Emmy hette de. Vem som var vem fatta jag inte. Men den som var förbannat snygg stod mig närmast och jag bubbla lite med henne. En kvart senare bestämde vi oss för att tagga till något lugnare ställe. Där man kunde snacka.

Klev ut och Tobbe släppte ut oss. Han nickade åt mig att han ville snacka lite ostört. Vi gick bort några meter.

"Du vet väll vem en av brudarna är?" frågade han.

"Nää, ingen aning" sa jag och tittade på honom nyfiket.

"Sabanacs tjej eller före detta."

"Är du säker? frågade jag "Och vem av dem?"

"Hon i den röda jackan, bara så du vet."

Sabanac var en tung jugge som jobba åt de största. Bäddat för trubbel och hon i den röda jackan var hon jag tissla med.

"Okej Tobbe, tack" sa jag och gav honom en dunk i ryggen. Lämnade honom samtidigt som en gäng pappas snorvalpar dök upp. De ville in och lyssna på soul, Rnb och trängas bar. Försökte i vippen men fick nobben. Vi klev i stor sätt bara över gatan - in på Sturehoff. Snofsigt men lugnt. Här var det vita dukar och vin, ladys och gentlemans och vi.

Det var ju inte så finemang direkt att man nästan hade Sabanacs guss i knät. Före detta, men ändå. Dessa jävla juggar hade jag alltid problem med på ett eller annat sätt. Hade under tiden blivit allergisk mot deras affärer - strula alltid. Kanske hade haft otur men något brukade alltid gå fel. Slog undan tanken. Sabanac fick skylla sig själv. Det var ju en före detta.

Tjejerna beställde in vin och Andy och jag bira. Snacka om allt möjligt och tiden rann iväg. Uret snurra på och hon - röda jackan - visade sig vara Carina. Flyttat ner till Stockholm för fem år sedan. Plugga komvux och kom från Luleå. Sexig som fan och varje gång hon log föll jag. Ganska hård i attityden men på ett charmig sätt. När ladys pudra näsan fick jag chansen att säga att Carina var juggens ex. Andy rykte på axlarna.

"Har aldrig gillt den snubben" sa han. "Han spöa skiten ur Ronny R förut för en grej."

Ronny R var en gemensam polare till mig och Andy.

"Varför då?" fråga jag och klunka bira.

"Egentligen var det inget. Ronny sålde kola förut, fick sin skit av Sabanac men var försenad med degen en dag. Ronny hade blivit knipt av snuten och satt i arresten. Inte för han deala utanför ett slagsmål. De sög in honom och när han klev ut så var han en dag sen med cashen. Men han åkte direkt till juggen och pynta. Juggen spöa skiten ur honom och han fick ligga sjukhus några dagar."

Tjejerna kom tillbaks. Carina slog sig ner nästan i knät på mig och vi beställde in mer dricka.

Ytterligare någon timma flög förbi och vid det här laget var det tunga och något runda fötter på tjejerna. Bruka aldrig dricka mig as - inte idag heller.

Såg inget utan hörde. Dunsen i bordet. Tittade upp. Carina vände på sig. Sabanac. Han hade slagit handflatan i bordet. Stod över oss. Carina i mitt knä. Han var stor. Breda axlar grovhugget ansikte och en juggelock stämplad i pannan. Såg galen ut - sne som fan. Den breda guldkedjan syntes under den uppknäppta vita skjortan och hela ansiktet drog ihop sig av ilska.

"Luder!" skrek han.

Hela haket stanna upp.

"Hora!" och han gav henne en riktig jävla örfil med bakre sidan av högern. Hon han inte reagera. Föll till golvet och slog huvudet i en stol. Reste mig blixtsnabbt upp - knöt näven. Från hångel till krig.. på ett lyxigt hak en fredagskväll.Kommentarer

 1. Äntligen tillbaka!

  Skrivet av RL — 05 Feb 2009, 19:48

 2. Riktigt skönt att se dig tillbaka, bättre än någonsin. Skönt flyt i texten. Tänk vad 500 sidor träning kan göra, haha.

  Skrivet av Farbror Grön — 05 Feb 2009, 20:15

 3. Håller med Farbror Grön. Du har verkligen utvecklats samtidigt som du har lyckats behålla den ton som är så karaktäristisk för dina texter. Du talar om din kluvenhet inför en slags självpålagd isolering. Om den stilistiska förbättringen i språket är ett resultat av en solitär existens så är det förmodligen värt det.
  Keep on pushing
  Lycos

  Skrivet av lycos — 05 Feb 2009, 21:58

 4. Lycos - Precis orden jag menade men inte fann :) Är Lycos SB?

  Skrivet av Farbror Grön — 05 Feb 2009, 23:05

 5. Kul med fler inlägg, har kikat in lite då och då, men det här var en mycket trevlig överaskning.
  I övrigt instämmer jag med Lycos och Farbror Grön.

  Skrivet av JD — 08 Feb 2009, 23:44

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor