Blogg gratis Logga in

WANTED

06 Dec, 2008

wanted | 06 Dec, 2008 | Huvudkategori | (2318 Läst)

Just talk about nothing and everything

Det smattrade i skogen och jag blev träffat i sidan av kroppen. Det sved till och jag kände med hande.. rött.. fuck!

Fart fläkt och det var inte igår man sprang som en jävla iller. Minns när man var jagad i unga dar. Minns när snuten sprang efter och hur radion hördes mellan andetagen. Minns hur hunden slog i ryggen och rakt ner i gräsmattan, äta grönt med ilsken jycke på ryggen. Spelar ingen roll, snut hund löper man inte ifrån. Även om man är Carl Lewis eller har dojor från Nike. Nu hade jag ingen hund efter mig men när benen trumma på kom minnet ikapp. Jag hostade illa och tittade bak. Såg inget. Hade jag sprungit ifrån dem? Fan hade knappt något ammo kvar till bössan och de andra hade blivit skjutna. Stannade upp och hade det blivit min tur nu? De var flera, många flera. Hade sätt minst fyra komma springande i skogen och jag visste att polarna var var ur leken. Stod bakom en tall och vågade inte kika fram.

Hörde helt plötsligt hur det knakade i närheten och hur dova ljud från någons bössa smattra iväg kulor. Kände någon sekund senare hur jag blev träffad. Det smattra till i sidan över armen och vid revbenen, kände en dov smärta och det blev rött. Jävlar skit! Så jälva amatör man är.

En ljus kille dök upp bakom ett buskage. De andra hade jagat mig i hans riktning och jag hade sprungit rakt i fällan. Slängde bössan i backen och tog mig i sidan med handen. Rött. Min bara överkropp var röd och det rann en aning. Ont gjorde det.

”Tror du var den sista” sa den ljus killen med paintbollgäväret på axeln.

Jag grymtade illa och med mitt gevär hängande längst benet tog jag denna förlust. Vi vann ju förra gången men surt var det.

Visste inte namnet på den ljusa killen, han var runt tjugo och ganska lång. Men tillsammans gick vi genom skogen och upp till huset. De andra hade redan slagit på grillarna och det luktade sommargrill lång väg. När vi kom fram till dem på baksidan av huset räknade jag mitt lag. De stämde alla var där och jag tutade i fotbollstutan över skogen nedanför kullen. Det ekade högt och det var signalen att spelet var slut. Vi hade två regler i spelet. Inget fysikt våld och bar överkropp. Det sved som fan i sidan men jag bet ihop och tog en kall öl från en skottkärra full med is.

Detta var inte för så länge sedan. Några år innan jag stack till Thailand. Min byggfirma hade tolv anställda vid den här tidpunkten och sju av oss inklusive mig var ute på firmahelg. Hade tillsammans med en annans polare firma dragit ihop alla som kunde i bolagen och stuckit ut i skärgården. Låna några bekantas ställe, en stor gård med enorm skog runt. Huset låg uppe på en kulle och hade en stor gräsmatta som var smockade med uppslagna tält och nu satt killarna i en stor ring med grillar och små ihopfällbara sommarstolar. Det var öl och kött och ljumen vind. Nedanför huset var skogen och man kunde till höger se vattnet. Slutta brant nedför och en lång trappa gick ner. Det fanns brygga och klippor att bada ifrån om man ville plaska blött. Pablo som ägde andra firman var fortfarande ute i skogen och det stod tre ett till oss. Det gällde bara att skjuta ner alla i andra laget. Vi hade fem tusen per game jag och Pablo mellan oss. Så jag låg tio papp plus. Hade haft firman i lite över ett år och allt gick som det skulle, kanske expandera lite fort men vi slog oss fram på marknaden och van mark på olika sätt. Pablo hade haft sin firma betydligt längre och kunde allt i byggbranschen. Min firma var full med strulputtar, unga ex fängelsekunder och bekanta till mig som ville slipa till tillvaron. Pablos firma var full av utlänningar och en ljus svensk kille som sköt bort fem lax ur min plåska. Men nu var det kul i skärgården och kött på grillen. Öl och vi skulle senare latja lite annat än paintboll. Det fanns en åker lite längre bort som vi tänkte spela brännboll på.

Det blev slagträn och löpa åker och vinst till oss flera gånger om. Men när lusten tagit slut att spela drog vi oss tillbaks till huset och det blev mer grill och bira. Det var något mörkt nu och jag satt i en fältstol med utsikt ner mot vattnet. Hörde hur några plaska och såg bara konturer långt där borta nere på bryggan. Alla verkade nöjda och hade skitkul verkade det som. Nille kom och satte sig bredvid mig fast på gräset. Han hade en bira i handen och en cigg i mungipan. Nille var äldst i firman, en av de få som var över trettiofem. De flesta låg tio år ner. Men han såg ung ut och betedde som ungdom stuntvis. Men jag gillade honom som fan. Trogen lojal in i det sista och tog allt jag sa som boss som lag. Håret stod lite åt alla håll och smycket dinglade från näsan och ena örat. Han var smal och hade ett spetsigt mörkt ansikte. Tror han var en blandning av Brasilianare och Finne, men var osäker.

”Tjen boss” sa han. ”Hur är läget?”

”Sommar bra” svarade jag och tittade på honom.

”Det här var en kanonide att glida ut några dagar och bara ha kul, synd bara att alla inte kunde följa med.”

”Jo”, sa jag. ”Men det blev påkommet sent tyvärr.”

Vi snackade om jobb ett tag och sedan efter en liten tystnad kom en helt oväntad fråga.

”Jag vet ju boss att du varit med i leken många år. Du anar inte hur mycket rykten det snackas om dig. Vet ju att du rånat en del. Hur känns det egentligen att råna en bank tillexempel?”

Håll på att vicka ur den tajta tygstolen och tittade på Nille.

”Så det snackas?” frågade jag.

”Om” sa han.

Sög litet på flaskölen och funderade på svaret. Såg skogen nedanför kullen och vattnet som var en stor mörk yta. Hörde hur det snackades bakom knuten på huset och hur deet doftade bränt kött. En behaglig bind smekte oss och jag svarade.

”Svårt att beskriva Nille. Mycket svårt. De första riktigt grova rånen jag utförde var jag så nervös att jag höll på att skita på mig. Men man blev van helt enkelt och för varje gång så försvann nervositeten mer och mer. Eller man kanske kunde kontrollera det hela bättre.”

”Vad var det första rån du gjorde?”

Tänkte tillbaks. Sökte bland minnena.

”En livsmedelsaffär” svarade jag.

”Lyckades ni?”

”Jo, det gjorde vi men det var inte så mycket stålar som vi trodde. Ska du ut på rånarturne eller?”

Han tittade ner i gräset mellan benen.

”Nej”, sa han. ”Men jag har ju inte alls levt som du men, ändå levt på gränsen. Inte alls lika grovt men många gånger när man varit i pressade lägen och behövt stålar fort så har ju tanken kommit. Att bara gå in med en puffra och rycka åt sig stålarna.”

Det lät så enkelt tänkte jag när han sa det.

”Är du i pressat läge?” frågade jag.

”Nej inte alls. Efter jag börjat jobba hos dig så har jag lyckats lösa mycket. Du vet ju att jag fick sparken från mitt förra kneg som truckförare på ett lager. Gick ju arbetslös ett tag och drog åt på mig skulder. Men nu är det kirrat och klart. Men jag tänkte mer på för länge sedan. Knarka ju en del för typ tio år sedan och då levde man ju som en hund.”

”Jo jag kan tänka mig det.” sa jag och funderade på mitt första rån.

Vi klunka lite bira i tystnad.

”Men du vet”, sa jag sen. ”Det är så stor skillnad på att råna typ en värdetransport och en mack. Går inte att jämföra.”

”Kan tänka mig det. Men känslan då?”

”Den är lite detsamma faktiskt. Har ju inte rånat en mack men mindre hak och grundkänslan är detsamma som att robba tungt. Känns overkligt på något sätt. Som film men ändå inte. Adrenalinet pumpar som fan och man kämpar med att försöka hålla koll på både kropp och allt runtomkring.”

Nille tittade på mig och ett ljuset från insidan av huset lyste genom fönstret och låg i ansiktet på honom.

”Vad är det viktigaste man måste tänka på?” frågade han efter ett tag.

”Det viktigaste”, sa jag lågt och funderade. ”Det är nog att lära sig hålla skärpan, om man bortser från själva planeringen då rå.”

”Hur lång tid tar det att planera ett grovt rån, säg just en värdetransport?”

”Ja, du Nille. Det låter verkligen som du är sugen.”

”Nej inte alls Boss men nyfiken. Det är sånt en vanlig medelsvensson inte kan svara på.”

”Det beror på så mycket. Men man bör ha några månader på sig. Men ibland mer än så och i vissa lägen har jag inte haft mer än några veckor på mig.”

”Veckor?”

”Japp, men då har jag redan haft rutinerna i ryggraden.”

Tyst igen ett tag och vi njöt av sommarnatten.

”Hade in inside info eller hur fungerar det?”

Jag log. Han ville verkligen inte släppa ämnet men det störde mig inte.

”Någon gång har det varit inside men oftast så är det av slumpen. Någon ser en värdetransport dyka upp vid ett lägligt plats. Eller så letar man helt enkelt efter dem utefrån platsen. I mindre städer eller orter. En polare vet jag har arbetat in en insider i många år och de väntar bara på rätta stöten. En kille som just började jobba som väktare får bra många år sedan i hopp om att få komma på rätt avdelning och så.”

”Ofan”

”Japp. Nu sitter han på rätt stol och de inväntas bara vid rätt tillfälle. Men då är det ingen enstaka transport utan en hel depo.”

”Men om man inte har inside hur vet man hur mycket stålar de är?”

”Det vet man inte. Får räkna ut ett ungefär. Hur automaterna ligger, centralt eller inte. Hur ofta de fylls på med mera. En väska rymmer cirka två till tre mille beroende på, max vikt om jag minns rätt cirka tio kilo i sedlar och så får man hoppas på det bästa.”

Såg på honom att han ville fråga mer men han lät ämnet vila. Efter att vi snackat runt lite om personalen på firman kom han in igen på min bakgrund.

”Jo, du var ju indrivare också va?”

”Är du snut Nille?” frågade jag och log. ”Svar, ja. Jag har drivit in en del cash.”

”Nej fan ingen snut. Hur ser du egentligen på folk eller hur klarar man allt skit, med våld och så?”

Det kändes som jag satt i en intervju men jag gillade Nille och var han nyfiken i en strut så skulle han få veta hur jag kände. Var ju ganska ovanligt att sitta såhär och snacka om just detta men men.. Det fick gå.

”Våld ja. Gillar ju inte våld egentligen men när man tar på sig den kostymen så stänger jag av. Kan nästan säga att man två personer på något sätt.”

”Jasså”

”Jo, under hela min tid har jag luttrats när det gäller sådan där skit och tillslut så berör man sig inte av mycket. Men jag kan även vara tvärtom. Är som jag helt plötsligt går in i en annan människa och fryser allt känslor och intryck som kan påverka en dåligt. Fattar du?”

”Nja kanske.”

”Det jag menar är att när jag väl stänger av så stänger jag av helt. En individ, en människa är inte en person då i mina ögon. Finns inget bakom köttet, Han eller hon är bara ett ting.”

”Äh lägg av. Är det verkligen så?” Han låt förvånad och skruvade lite på sig.

”Som exempel då. Jag gillar ju dig som fan. Annars skulle jag inte sitta här och snacka med dig om detta. Men säg att du gjorde fel någon gång. Kanske inte mot mig eller någon annan och jag fick i uppdrag att driva in stålar från dig. Först så skulle jag fråga mig själv vilken relation du och jag har. Nu är det ju bra. Men det finns alltid faktorer som kan övervinna banden. Vi är ju inte bundisar till tusen. Har vissa personer som jag aldrig skulle svika eller ge mig på. Men du är nära men på avstånd. Så säg att faktorerna skulle övervinna relation vi har. Då stänger jag av helt och behandlar dig som du inte vore något alls för mig. Våran tidigare relation är puts väck och du är något som måste ta hands om.”

Han tittade på mig med något stora ögon.

”Men för det behöver det ju inte menas att jag inte gillar dig.” la jag till.

Jag dunkade honom i ryggen och han log lite snett. Sedan blev det mer öl och Pablo dök upp i mörkret.

Såg på honom att han ville snacka ostört och jag fråga Nille om det var okej att vi talade ensamma. ”Självklart” fick jag som svar och Nille och Pablo bytte plats. Pablo i samma ålder som mig men drivit sin firma i snart tio år. Väl känd på marknaden och var riktigt seriös men fullt seriös. Han var någon kortare till längden än mig och var smalare. Smart kille. Huvudet på skaft och näsa för detaljer. Mörkt hår och tunna mörka drag i ansiktet. Pablo hade inte bara byggfirman utan massa andra projekt på gång och förvandlade ofta sten till guld och vatten till vin. Fattade inte riktigt hur han gjorde alla gånger men jag hade mycket att lära från honom.

”Läget?” frågade han.

”Bra som fan. Du är skyldig mig tio lax.”

Han skrattade.

”En dag imorgon också.” svarade han. Alltid så postiv och full av energi.

”Det har var ju lyckat att sticka ut såhär.”

”Absolut. Du... Skanska har ett kneg som jag har blivit erbjuden men jag tänkte dela med mig till dig. Det rör sig om cirka en mille men för att få det måste vi betala platschefen trettiopapp och dega för ett par snygga fälljar till hans åk. Vad säger du?”

”Som vanligt men bara vi får jobbet och han inte får fälljar från flera håll.”

”Nej då men då kan ju du alltid ta ett snack med honom.” sa Pablo.

”Hur blir upplägget?”

”Nej du tar riv och snickeri och jag tar palattsättning och grovstäd.” Har inte tid att göra allt. Allt annat är lagt på andra entreprenörer.

Vi snacka jobb och sedan göra svart deg. Jag satt lite med likvidations problems då en stor kund slog igen utbetalningarna under sommartid. Visste att Pablo kunde låna ut stora pengar och att det inte skull vara något problem men jag väntade ett tag till. Hade en indrivning på g som kanske löste allt.

Efter ett tag återvände vi till grabbarna och någon låg helt däckad rakt över ett tält. Kvällen hade bara börjat och jag skålade med Nille över grillen.

Ja, en dag i mitt liv för ett tag sedan... vill spegla det som jag tycker är vanligt också inte bara hets jakt och våld. Men lite snack och min vardag som den var ibland.

Detta var lite lördagssnack från verkstan idag.. men på måndag så kommer jag med en överraskning tidigt på måndag morgon, svensk tid. Suprise suprise..

Det var något annat jag funderade på men glömt bort. Hmm kommer väll på det sen kanske. Jo just det.. självklart kommer jag på något sätt lista ut hur de som är trogna här på forumet som stöttat mig i vårt och tort, kommenterat flitigt och ville ha boken singerad. På något sätt får det lösas... med lite postgång och så men vi får se.. Någon frågade ju..

Ha det Lördag!

WantedKommentarer

 1. Skönt att höra att du har återhämtat dig. Grymt jobb du gör med bloggen, hur har du lärt dig att skriva så pass bra? Att kunna skriva så pass bra med din bakgrund är imponerande, grym naturbegåvning. Keep up the good work! Ser fram emot boken. Angående namn på boken så låter I'm wanted mycket bättre än Jag är Wanted. Men som någon annan sa det där har nog förlaget bättre känlsa för.

  Skrivet av Marty — 06 Dec 2008, 16:03

 2. Tjena!

  Håller med Marty.. Im wanted låter bättre.

  håller på inom byggbranchen samt försäljningsfirma mestadels båtar men även bilar. Och arbetar väldigt mycket ute i skärgården så har vart med om liknande firmafester.. Mycket trevligt i skärgården, spenderar mycket tid där!

  Detdär med postgången tycker jag låter kalas.

  Nu har även jag delat med mig lite av min vardag:)

  Skrivet av David — 06 Dec 2008, 16:45

 3. Klampa inte ner i träsket nu...

  Skrivet av 13 — 06 Dec 2008, 22:05

 4. Svarar någonsin "Wanted" på frågor i kommentarerna? Jag har läst allt nu och finner det inte så sexigt som jag skulle vilja finna det. För att fånga kvinnliga läsare i den här genren måste du få mig att vilja ha sex med dig. I princip. Har du funderat på att utveckla den biten ytterligare?

  Skrivet av Christine — 06 Dec 2008, 23:23

 5. Christine. Javet att ni kvinnor måste kunna tänka er att ha sex med den eller dom ni tycker är intressanta.. Men nu är inte detta en sex chatt.. Och vem tycker, eller ens kan få en indrivning sexig!!

  Se dig om efter en annan blogg.. *puss*

  Skrivet av David — 07 Dec 2008, 04:28

 6. Ja precis finns inget som är sexigt med värdetransportrån, indrivning, tortyr, kidnappning, företagsplundring, grovmisshandel, psykopater och allt annat som beskrivs i denna bloggen. Detta är en blogg om hans kriminella liv, inte om hans sexliv. Finns nog massor med sexbloggar därute om man letar ,som dessutom drivs av gamla kriminella om man nu är attraherad av kriminella.

  Skrivet av Funderare — 07 Dec 2008, 09:30

 7. hahahha asså Davids kommentar till Christine, so funny :) Men tjej som även jag är...jag är ledsen men bad boys är hett...

  Skrivet av sara — 24 Nov 2010, 18:47

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor