Blogg gratis Logga in

WANTED

25 Okt, 2008

wanted | 25 Okt, 2008 | Huvudkategori | (2735 Läst)

Corridor

Innanför låsta dörrar.. några grejer man bara inte gör men han gjorde ju inte. Jag vet... det idag.


Denna text behöver du inte läsa. Då det är mer ord som jag trycker in för att det ska bli lättare att en okänd läsare ska hitta hit. Genom olika sökmotorer som knuffs m.m. Så blunda. Är en efterlyst yrkes kriminell som arbetat med grova rån, ekonomiska brott, utpressningar, indrivningar och mycket mer. Värdetransport rån för stor slant och det har blivit en del misshandlingar. Bor i Thailand och gömmer mig för Polisen, farbror snut. Mitt liv är våld och jag speglar en verklighet eller min verklighet av den undre världen plus anstalter och vad jag tycker om kriminalvården, fängelser m.m... Välkommen till min värld...

Tjenamors .. Höstväder i Sverige va? Här är det blandning mellan sol och regn. Sitter stol i mitt rum och plinkar tangenter nu för brinnande livet. Vill få ner så mycket som möjligt och trycka enter, mail till förlaget. Helg, här är det ingen skillnad, varken ut eller in. Men imorgon gör jag sönda då jag ska tillbringa klockan åt boken. Har gjort upplägg och så, som ett proffs i exel. Igår kom Nam hem med sin son. Det var skönt att ha någon att snacka med. Cirka två veckor har hon varit borta.

”You not do dishes?” ”And laundery?” ”Have you eat good?”

”Hmm”.. I say.

Men det var skönt att snacka goja om det mesta. Idag, vänd händer idag då? Jo lite ja.. bakom häktesmurarna.. en story i två delar och ja ni känner igen det lite. M, du fråga om träning. Nu har det inte blivit något på senaste tiden. Försökte hålla trimmen ett tag men de senaste halvåret har det inte blivit hantel och bänk. Nej tyvärr och har rasat kilon. Men men.. man borde börja.

När jag surfar runt på nätet ibland för att koppla bort från skrivandet och flykten, verkligheten så hitta jag lite statistik. Lite statistik sådär bara för den nyfikne och info bara lite.

Vi har 55 st anstalter, fängelser i Sverige. Vi har olika säkerhets grader A-F, då A är tyngsta kåkarna. A är Kumla och Hall. F är öppna anstalter. 93% är män och 54% har suttit tidigare. Personer under 15 år kan inte dömas till fängelse straff, 15 till 17 bast är väldigt ovanligt och döms ofta till sluten ungdomsvård. För 18-21 åringar finns särskilda ungdomsavdelningar på vissa anstalter.

Vi har 31 häkten och 7 häktningsfilialer, de ligger ofta i anslutning till polishusen eller på anstalterna. År 2007 var medelantalet intagna 1745. I häktet sitter personer som misstänkts begått grova brott.

År 2007 var siffran av självmord 12 på häktet och 1 på anstalt. Men genomsnittet ligger under de senaste tio åren på ca 5 per år i häktet och 2 på anstalterna.

Antal rymningar ligger på totalt 74 st år 2007, 10 st från sluten anstalt och 64 från öppen. 1997 var nuffrorna 217, 48 st från sluten och resten från öppen. Högst antal rymningar de senaste tio basten var 2003 då siffran låg på 278.

När du döms till Livstids fängelse så innebär det livstid, men efter tio år kan du ansök om tidsbestämt straff. 2008 den 6 oktober var det 156 intagna som satt på livstid varav 4 kvinnor. Yngst 22 och äldste 80 bast. Alla sitter för mord. Inklusive medhjälp eller anstiftan till mord. Mellan år 1997 tills 2008 har antalet dömda på livstid varit mellan 7 till 19, per år. 19 st år 2005. 1997 hade vi 77 st som satt på livstid.

En markering

Det dunkade i celldörren och nyckelskrammel.

”Promenad”, hördes utanför och dörren öppnades några centimeter.

Jag låg med händerna på bröstet och mina tankar var i en film, min movie, min verklighet där jag var huvudperson. Händelser spelades upp framför mig och saker som inte gått som jag velat gick idag precis som på film, happy end. Mitt i ett rån var det promenad. Satte mig upp på britsen och skakade av mig tankarna en minut. I med fötterna i tofflorna och greppa ciggpaketet och en tändsticksask. Ställde mig vid det lilla handfatet en sekund och vatten i ansiktet sen var det dags.

Sträcka rygg och öppna celldörr. Korridoren där ute lös skarpt.

- Tja, Jocke Tåg hasade förbi och hans rakade skalle och heltatuerade kropp skvallra kåk.

- Tja gubben, sa jag lite lågt och sträckte ut ryggen en gång till i cellöppningen.

Mojen dök upp i cellen bredvid mig. Stora killen. Gigantisk och det var anabola och gym för kung och fosterland för den stekaren. Håret stod åt alla håll och hans kudde hade gjort sitt. Han hasade förbi mig också i gröna tofflor.

- Tjena lillen, sa jag och han log.

Sa inte många decibel men han var skyst, helt okej enligt mig.

Min cell låg i mitten av korridoren på häktet i kronan och jag såg hur den förvirrade Jörgen Göteborg och Sagan pep ut ur sina celler och gick mot hissen. Såg deras ryggar. Jörgen var okej men han höll sig till sig själv, ekobrott kille som inte sätt en cellvägg tidigare. Sagan var ju en plattanpundare som gjort bort sig i hela sitt liv. Det stripiga långa håret slog i ryggen på Sagan när de vanka bort.

- Hej mannen!, sa knubbisen Fraskoman och kom upp till mig. - Ska du inte gå promenad, det är okej väder?

- Jorå jag kommer, väntar på Stomen. Du föresten Frasko?

- Ja?

Han såg lite lustig ut, kort knubbig och ett ansikte som ja, hade sin egna lilla stil.

- Jo, hörde att du känner Volkan?

- Volkan, Turken?

- Ja, stor, bred och långt hår.

- Jo, vi har varit ute en del, men det är genom Mister, känner du Mister? Svensk kille från Solna.

Långa smala Vejko drog förbi oss mot hissen och Stomen dök upp.

- Jo, jag vet vem Mister är, svarade jag och vi började gå alla tre.

- Men, jag fortsatte, - Jävligt konstigt jag inte hört talas om dig förut. Jag och Volkan är riktigt bra polare.

- Ja, säg det. Men jag har hört en del om dig, sa han.

Vi passerade en cell och jag kikade in.

Där inne låg Tony Lester. Även kallad T L. En äldre bedragare. Han läste bok och bläddra sida.

- Ska du inte med T?, sa jag.

- Nej, mitt uppe i happy end.

Jag lämnade honom i boken och gick mot hissen. En plit stod vid hissen och utanför stod, Stomen, Fraskoman och Vejko. De andra fyra hade redan åkt upp på taket, till tårtbiten. Förutom dessa intagna sa hade vi två lirare till i våran korridorer. Det var en ung kille som inte var mer än arton basta. Han kom från samma kommun som mig och jag kände hans storebrorsa. Stefan hette han, och sedan hade vi Askan. En utländsk snubbe. De sa han var stor på pinnen, högt upp på stegen, men jag hade aldrig hört talas om han och tyckte det var underligt. Droger och annat skit på listen för hans del. Men de två hade såg jag inte till just nu.

På andra sidan hissen fanns en korridorer till. Den låsta glasdörren skilde oss åt och innanför den stod Bobby. Bobby och jag hade gjort en del affärer på utsidan.

Han nickade åt mig. Jag gick fram till dörren i väntan på att hissen skulle komma.

- Jag behöver snacka med dig! Hörde jag dovt genom det tjocka glaset.

- Okej, sa jag. - Syns vid planket.

Han nickade.

- Inget snack sa pliten. Inte för att han menade inget snack, utan mest för att plita upp sig lite och för att han måste säga till. Men han brydde sig inte. Jan, var en bra plit.

In i hissen med oss och utan plit, dörren igen och upp. Hissen stanna på våning tak och vi gick ut på led. Passerade ett rum med jackor och annat om det var kallt, men nu var det sommar och taket på Kronans häkte skulle ge en timma luft och kanske lite skön sommardag.

In i tårtbiten och grinddörren åkte igen, låst och där var vi åtta pers inlåsta i en tårtbit av plank, staket och några bänkar. Jag och Stomen snacka lite allt möjligt. Vi ställde oss vi planket och några gick i cirklar. Några satt bänk och jag tände en cigg. Bjöd Stomen och Sagan frågade om han kunde rycka en, men jag sa ”Nej”.

Hörde hur de andra tårtbitarna fylldes. Taket fylldes av rörelser och snack. Vi stod längst ut vid staketet och helt plötsligt hörde jag Bobbys röst på andra sidan planket.

- Jo, jag är här, sa jag.

- Är det lugnt att snacka, frågade han.

- Ja, det är bara jag och Stomen som hör.

- Okej, Jocke Tåg är en golare, hörde jag från andra sidan.

- Hur vet du det?

- En av Zabis killar sitter här och han säger det.

- Vem?, frågade jag.

- Rashad.

Hade ingen aning vem det var. Zabi var stor och om det var sant att Rachad jobba för honom så stämde det nog men det behövdes mer.

- Jag behöver mer, sa jag och väntade på svar.

- Vänta ett tag, sa Bobby.

Hörde hur han visslade och sedan var hördes det hur någon kom släpandes till planket.

- Berätta, hörde jag, - Mina polare står på andra sidan.

- Lyssna boys, sa en röst. - Mitt namn Rashad.

Han bröt en aning på rösten.

- Jag jobbar för Zabi och den där Jocke bög är golare.

- Hur vet du det? Frågade jag.

- Mina gubbar från Malmö säger att de har blivit förhörda angående hans koks. Det enda som sitter i hans mål är Jocke. Så ingen annan veta.

- Har du sätt papper eller något? Frågade jag.

- Nej men utredningen klar för tre dagar sen och jag fixa bevis okej.

- Okej, sa jag.

Rashad försvann och vi småsnackade lite tills en plit i kuren drog upp ett fönster. ”Inget snack vid planket!” hördes.

Så vi fortsatte att snacka med Bobby om väder och vind och lite till. Mest för att visa att vi inte brydde oss. Vad skulle de göra. Låsa in oss?

Solen stod högt och de sista tio minuterna ville jag vara ifred i mina tankar och jag stirrade ut över Kungsholmens tak. Njöt av luften, solen utsikten och mina tankar.

Det rasslade till i dörren och fyra åkte ner. Rassel igen och vi andra ner till avdelningen. Det var korridor i några timmar så jag hasade in i fika rummet längst bort i korridoren. Fikarummet, bord för fyra några extra stolar, ett lite kök utan spis, kaffebryggare och ett fönster. Stefan den unga killen från samma kommun satt och spela kort med sig själv. Han reste sig upp när vi kom in och jag tog hans plats. Jock tåg satte sig mitt emot mig och Stomen bredvid och mitt emot honom Mojen. Askan dök upp och drog fram en stol. Så vi var fem och de andra gjorde korridor. Satt där ute eller låg cell. Kort delade ut och Jocke slängde på Kaffe.

- Känner du mycket folk från Malmö? Frågade jag Jocke Tåg.

- Född i Stockholm men bodde där i fem år, så ja. Känner de flesta.

Vi dö snackade lite och jag testade Jocke med några namn, han kände de man skulle känna och de jag hittade på hade han ingen aning om vilka det var. Pokern gick min väg och när Kristian plit dök upp i dörröppningen och nickade åt mig att komma låg jag sex cigg plus. Reste mig upp och gick ut i korridoren. Vi gick in i min cell.

Kristian stod i dörröppningen med armarna i kors.

- Du ville snacka, sa han.

- Vill jag, svarade jag.

- Jo Rashad sa det.

Jag fatta läget och sköljde nyllet med vatten.

- Behöver upplysningar om Jocke Tåg. Har du läst han papper? Frågade jag och tittade på honom.

- Nej inte helt men jag kan kolla upp det tills imorgon.

- Bra där Kristian, sa jag och log. - Du en annan sak?

- Ja.

- Jo, Vejko i våran korridor sitter ju för mordförsök. Varför är det så mycket hysch hysch om killen?

Kristian skruvad på sig lite, såg han inte ville svara men jag puschade.

- Kom igen nu då, fan man vill ju veta vilka man bor med.

- Okej, sa han efter lite mer skruv. - Snubben, och det här är vad jag hört bara okej..

- Okej.

- Han sitter för mordförsök på en av anstalternas chefers dotter. Så av någon underlig anledning har vi blivit tillsagda att ja, inte snacka. Som om vi skulle göra det i huvudtaget.

Han log.

- Aha, sa jag. - Men kolla Jocke då tills imorgon.

- Yes box, sa han och försvann från dörren.

Jag gick in till T L. Han bokade fortfarande och nyllet var djupt inne i romanen.

- Fan T, sa jag. Du ligger här och läser som du ändå kan göra sen.

- Ja, men jag kan inte slita mig. Den handlar om en jävla eko brotts härva. Listiga gubbar vet du.

- Jo, jag hajar, du får lära mig lite bolags skit och sånt när vi syns på utsidan.

- Självklart gosse men försvinn nu fan, jag måste läsa.

Jag skrattade och lämnade T L i fred. Drog tillbaks till pokerbordet och förlorade ciggen. Sedan var det inlåsning. Middagen serverade i låda runt halv fem och Stomen åt på mitt rum. Vi snackade om Jocke Tåg. Om det nu visade sig att han var en golare så var det bara att markera. Ingen av oss brydde egentligen om Jocke personligen att han var golare och så. Det var mer att markera och att man inte ville ha en snackpåse på sin avdelning. Men markering för alla, inte bara här utan i långa loppet överallt. Plus att det kunde leda till bra rykte m.m. Det fanns två kandidater förutom oss som skulle kunna, klippa Jocke på våran avdelning. Det var Mojen, han bodybuildaren och Fraskoman. Kanske Askan men det visste vi inte. De andra var inte lagda åt det hållet.

Det knackades celldörr och samsittningen var slut. Stomen lämnade min cell och efter det var det bara jag och burken. Tv hela kvällen, idag var det efterlyst.

Dagen efter efter frukosten och min dusch kom pliten Kristian in i min cell. Jag var mitt uppe i att bygga korthus.

- Han är golare, sa han kort i dörröppningen.

Jag vände mig mot honom.

- Är du säker?

- Japp, läste papper, lagt några snubbar i Malmö.

- Tack, sa jag och bad han skicka in Stomen i min cell.

Vi diskuterade vad vi skulle göra. Det måste göras ordentligt. Inget jävla amatör misshandel utan det skulle göras med styrka. En grov markering, helt enkelt. Idag skulle de ske. Vi var tvungna att snacka med någon till. Stomen vill kliva in tillsammans med någon annan. Mig eller någon annan. Han brukade jämt spela poker med oss. Men de gånger som bordet varit fullt så låg han inne i cellen och läste eller något. Så om vi gjorde fullt bord och han gled in i cellen så kunde vi plocka honom där. Jag skulle snacka med Fraskoman, han var nog på. Den lilla knubbisen.

Och det visade sig att han var mer än gärna med. Stomen och Fraskoman skulle gå in i cellen och jag skulle hålla vakt. De två var mest hetsiga och vägrade att inte få gå in. För mig kvittade det, bara det bliev gjort. Så efter promenaden skulle vi se till att fylla fikabordet.

”Men grabbar, ingen plats för mig idag?” sa Tåg när han dök upp.

”Sorry Jocke”, sa jag och vek ut en färg.

Jag, Stomen, Fraskoman, Mojen och Askan satt poker.

Han hällde upp en kaffekopp och gick ut. Hans cell låg nära fikarummet och jag ställde mig upp direkt när han lämnade oss. Kikade ut och såg han gled in i sin cell. Nickade åt Stomen. Inga plitar. Stomen tog sig snabbt upp och gick fram till kaffebryggaren. Askan och Mojen såg undrande på men sa inget.

Krasch! Stomen hade hällt ut kaffet i tillbringaren och slagit sönder den i diskhon. Jag kollade efter plitar men inget blått. Fraskoman och Stomen linda in några stora bitar glaskärvor några sönderrivna tygbitar. Som vi rivit sönder av lakana från smutstvätten. Jag tittade korridor och slängde en blick till Stomen och Frasko, de hade varis stor skarva som stack fram och med händerna också inlindade i lakan, gick de snabbt ut i korridoren efter jag nickat, inget blått.

Jag efter och de gick rakt in i Jockes tågs cell.. Ingen tvekan alls. Jag stod vid celldörren.. Såg Askan och Mojen stå och kika ut i fikarummet....

Ni vet ju vad som hända skall men ändå historien tar inte riktigt slut efter detta..

See you soon.. Helga lugnt.

wantedKommentarer

 1. Bra skrivet Mannen .
  Precis som vanligt.

  Har vart frånvarande en stund .. men skönt att se du fortfarande håller klassen "top notch"

  Läste att du kanske får påhälsning av junioren .
  Najs, du kan behöva ett brejk från tristessen och en motivationshöjare.

  Kul att det funkar med allt annat och skönt satan att hon kommit hem så du har nån att "socialisera" med istället för att bara skriva.

  Du slipper i alla fall höstrusket i Svedala.

  Keep it up Brother!

  Skrivet av Stefan — 25 Okt 2008, 16:03

 2. Alltid välskrivet och spännande. Du öppnar dörrar med din text. Elak talang i dubbel bemärkelse ;)
  Peace /M

  Skrivet av M — 26 Okt 2008, 23:33

 3. Ps.Faktatexten med kalla siffror är ett bra grepp som skänker tyngd åt din egen story. Människor älskar att lära sig och samtidigt bli underhållna. Jävligt bra!

  Skrivet av M — 26 Okt 2008, 23:40

 4. Härliga cliffhangers och teasers om sköna fortsättning. Hoppas du gör samma sak i boken. Din magkänsla är grym.

  Skrivet av Farbror Grön — 27 Okt 2008, 08:40

 5. i love your writing man

  Skrivet av anonym gris — 28 Okt 2008, 01:32

 6. Hade tänkt läsa ikapp mig innan jag kommenterar eller tycker någonting, men nu kan jag inte hålla mig längre... *ler*

  Jag hittade hit genom en artikel på Aftonbladets hemsida. Den handlade om din bok.

  Nu har jag köpt boken men vet inte om jag skall läsa klart här innan jag läser boken. Vad tycker du?

  Jag är ingen moraltant, men jag känner mig väldigt kluven till ditt beteende och avsaknad av empati. Ibland tycker jag synd om dig och ibland tycker jag att du får skylla dig själv.

  Jag bara undrar om du inte har några som helst ångerkänslor för detta med Jocke Tåg? Det visade sig ju att han var oskyldig. Tänk om det hade varit du?

  Du skriver fantastiskt. Jag fortsätter självklart att läsa; med spänning, nyfikenhet och - just nu - med hjärtat fullt av sorg för vad som hände med Jocke.

  Keep it up!

  Skrivet av Cia! — 14 Sep 2009, 19:45

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor