Blogg gratis Logga in

WANTED

12 Okt, 2008

wanted | 12 Okt, 2008 | Huvudkategori | (2151 Läst)

cirkus in town and a quick dollars end.

Knep och knåp en bellman och en cirkus. Korta skor idag en söndag. Tämja cirkus och casha snabbt. Slappna av fy fan!

Söndag. Tappar dagarna här. Måndag, tisdag, onsdag. Spelar ingen roll vilken dag. Men jag vet att det är söndag. Min dator säger det i hörnet av skärmen. Tyvärr lady luffsar och gents. Idag blir det inte mycket. Ska inte skriva långt idag. Skriver imorgon. Sorry, men jag vill tacka alla som givit mig tips, tar åt mig allt och ska senare idag fila på texten, jag la ut igår. Öva helt enkelt. Slipa och snickar, valla och böka. Har fått lite heta tips och ska försöka forma lerklumpen efter dessa. Lerklumpa fram mitt liv. Känns mer än fin fint att fått lite sakkunnig hjälp. Känns som ja, en karta för en vilsen. Mycket bra.

Cirkus.

Det är en cirkus på stan. Färgglada tält, clowner jonglerar och en elefant tjuter snabel. Den tidigare tomma åkern är full av liv. Folk överallt och förväntansfulla ungar med sockervadd och glass. Glada föräldrar, en mamma pekar på stora apan i bur. En pojke skrattar men flickan blev rädd.

”Välkomna barn och stora till den största Cirkusen i stan!”, säger en färgglad gubbe i prickig kavaj och randiga byxor. Han tar våran biljett och viker det röda draperiet åt sidan.

Åt höger och åt vänster är det hav av folk, havet går runt längs det stora tältets väggar. Läktaren är smockad, cirkeln i mitten lyser tom. Det kokar av barns förväntningar och glada föräldrar. Helt fullt, men vi tränger oss in och letar. Var kan vi hitta plats? I detta människo hav.

”Hej farbror, ni kan sitta här bredvid mig om du vill?”, En liten flicka flyttar sig närmare sin pappa.

”Man tackar så mycket”, vi makar in oss. Tittar på flickan, hon har en blå klänning och ett hår i pippilångstrump. Jag säger;

”Spännande va!”

”Jo”, fnittrar hon fram. ”Men jag är rädd för ormar, så hoppas cirkusen inte har ormar.”

Helt plötsligt släkts det ner. Det blir kolsvart och publiken tystnar. Knäpptyst. Så tyst så man hör pojken från andra sidan tältet tugga popcorn. Pojken med den röda kepsen. Allt stannar upp. Spänningen i det stora tältet är hög. Barnen sitter på nålar.

Lika plötsligt tänds det upp igen och högtalarna sprider musik och in kommer ett långt led. Ett led med clowner som spelar trummor, elefanter som tjuter, färgglada hästar i fjädrar, lindansare på händerna, akrobater som voltar sig fram, ännu mer storfotade clowner, en apa i hatt och allt en cirkus kan tänka sig ha. Ledet går i ett glädjerus i ett cikusrus runt där nere och alla barnen applåderar.

Den lilla flickan ställer sig upp. Kanske för att se om hon ser någon orm.

I mitten av cirkeln står en man i svart frack och hatt. Han har en stav i handen och en microfon i andra. Bugar och bockar. Slår ut med armarna. Bugar och bockar igen och igen.

Musiken sänks en aning och cirkusledet försvinner in en efter en bakom ett drapperi. När sissta glada clownen snubblat ut så kommet ur högtalarna ett;

”Vääääääääälkooooomnnnnnna alla Stora och Små!!

Tältet kokar mysterik, spänning och förväntningar och det är underbart att bara få va och få följa med i detta cirkusri.

Så gott folk känns min text, som en cirkus. Eller mitt skrivande kanske man ska säga. Men det finns några saker jag måste göra. Jag måste tämja tigern, måste få elefanten att sätta sig rätt. Få akrobaterna att fånga tranpetsen, clownen att snubbla roligt och inte minst av allt bygga spänning i cirkustältet. Annars blir det inga applåder. Annars kommer inte barnen tillbaka. Men jag ska försöka och hoppas att när sissta pajasen snubblat ut, att publiken står i extas.

Därför behöver jag idag lite tid och slipa på saker och ting. Måste se över och hitta rätt. Ibland känns mitt skrivande som ormen. Den som flickan inte gillade. Jag bara skriver ner och ormen slingrar sig fritt under strålkastarna och jag jaga efter. Livsfarlig, spännande och stor. Den är ju ofarlig men ändå. Rätt som det är så kan den slingra sig ut från tältet och försvinna för alltid. Om jag bara kunde tämja den, få kontroll över skrivandet. Ja då, kan den hänga runt halsen, då kan vi gå tillsammans i publiken och rädda flickan kan klappa orm och pappa modig få hålla i slingret. Det vore något det. Måste öva. Tämja tangentbordsspratlet.

Fick för ett tag sedan fatt på boken Snabba Cash. Ja, det var ju inte så att den såldes på seven eleven här på gatan. Har ni läst den? Författare Jens Lapidus. Slukade den med hull och hå nu när jag började. Första roman jag läst sedan kåken. Vad tyckte jag. Mycket bra bok på många sätt och vis. Verklig? Ja, det måste man nog säga på många plan. Inte alla i min värld men många. Är mäkta imponerad över hur en advokat kan sätta sig ner och gräva sig fram hur den undre välden är, så pass som han gjort. Så detaljrikt. Jag menar jag som levt i världen i hela mitt liv skulle inte kunna beskriva så mycket detaljer som Laoidus. Beskriver Österåker innefrån, murarna och allt det där. Printar ner domar från tinget och beskriver misshandlar och attityder i minsta detalj.

Jag som levt i skiten. Suttit på Österråker, läst utredningar och domar om mig själva tjocka som pocket, slaktat människor blodiga och stått i attityden, så länge jag mins. Jag kan inte beskriva till sista sömmen hur grusvägen gick innanför gallret, hur en dom ser ut, vad som exakt hände vid slagsmålet och vilken attityd han hade.

För mig så är Österråker en betongklump med lås. För mig så är en dom, år av ensam isolering från världen. För mig så är en misshandel ett blodigt skrik, en tumult av smärta i hysteri. En attityd är inte något man har utan man är attityd. Inget man kan skaffa utan den lever i ryggraden. Knakar i benen och lever på blodet.

Men jag är mäkta imponerad av Jens Lapidus arbete bakom boken, på alla sätt och vis. Han kanske har intervjuat folk som berättat. Fantiserat hur saker känts besökt platser och läst domar och polisutredningar och skrivit ner. Förmodligen så har han en del kontakter som återberättar sina upplevelser då advokater är en grupp som trots slips och kavaj, kontor och visitkort lever tätt inpå den undre välden om inte i. Om han nu är en brottsmålsjurist eller vad det heter.

Slog igen boken, sista bladen Epilog. Läst en del på kåken förut och visst vill en läsare ha en lite längre epilog? Vad hände sen? Mera mera mera. Eller det kanske är ett sätt för en författare att ja, lämna festen när den är som bäst. Som man bör.

Nästan femhundra sidor pocket, Snabba cash. Tydlig röd tråd, flera karaktärer, en rosett på slutet, uppbyggnad av spänning, växling av tempo, detaljer detaljer detaljer. Roman.

Shit pomfritt! Hur skriver jag mitt!

Kasta gummianka i väggen och bryta blyertspenna i mitten.

Jag har ju en massa i bagaget, har ju suttit där i mitten och andades kriminella tag i hela mitt liv. Vet ju vad det handlar om. Har ju fått bekräftat på bloggen av er, att jag kan skriva. Slappna av för faan. Spänn inte musarmen så inivassen. Låt bara fingrarna dansa den kriminella tangon. Ett steg åt vänster och glid till höger. Och helt plötsligt ett knä i skrevet. Vad känner jag när jag ligger där på det lackade golvet i en tangolokal någonstans i den undre välden? Det värker mellan benen som om en svart smärta i klump. Den vandrar elakt i kroppen och spelar Afrikansk regndans med mina bollar. Känsla. Måste få med mer känslor kanske.

Okej, målade Picasso statistik. Nej. Den feta gubbens opera, var det logistik? Nej.

Dra nu penseldragen med känsla och måla fram ditt liv, sjung från tårna och ta i med mag och lungland. Så kanske jag kan få bukt på cirkusen. Tämja ormen få publiken att applådera.

Slappna av för faan. Vet ju att många tycker texten är bra.. men det är svårt att ja, man kan ju gämföra roliga timmen i lågstadiet. Dra en rysk, tysk och bellman kanske inte var så svårt. En blogg för dagen. Men att hålla i ett hel jävla cirkus. En bok för evigt. Skilnad är det...

Det är detta jag just idag pysslar med, ska ja öva på texten. Forma lite, lerklumpa med sakkuning hjälp och exprimentera. Men imorgon blir det nya tag, så kallade blogg tag. Så jag tar söndag i dag, sorry foks men jag hoppas ni förstår.

wantedKommentarer

 1. No stress no mess..

  Skrivet av Earthbridge — 12 Okt 2008, 15:04

 2. Låt fingrarna dansa! Slappna av - fånga känslan - dansa!

  Skrivet av DOOBA — 12 Okt 2008, 15:41

 3. Yeah! Öva på:D

  Skrivet av Vincent — 12 Okt 2008, 16:41

 4. Fängslande läsning som man inte kan slita sig ifrån - slits mellan sympati för människan du beskriver genom dina känslor och avsmak för människan du beskriver i dina gärningar. Om jag skall vara ärlig. Likväl kan jag inte slita mig. Ett bra betyg för en författare, antar jag.
  En sak bara - kan du inte skriva lite mer om Nam? Man blöder ju för henne efter att ha läst det du beskrivit.

  Skrivet av Ogreboy — 12 Okt 2008, 17:43

 5. När man läser andras verk är det lätt att man får komplex. Varför kan inte jag klämma fram dom där riktigt, riktigt vassa meningarna som verkar komma så naturligt för andra.

  MEN, vad gäller svensk litteratur så känns det grått, svenska författare skriver bra men det finns ett problem: oftast har dom ingenting att säga.

  A word of advice if I may: Bli inte för inspirerad av hur andra uttrycker sig, det är ändå vardagsmat för redaktörerna på bokförlagen.

  Din stil sticker ut,gör inte avkall på det. Tillsammans med innehållet i dina stories är detta en oslagbar kombination.

  Du vet när man träffar någon man vill göra intryck på och så blir det bara fel. För att man inte är sig själv. En klyscha men å så sant.

  Om du nu nödvändigtvis måste ha litterär inspiration så säger jag det igen: Läs Lasse Strömstedts "Grundbulten" och "Lyftet". Klassisker i gengren knark/kriminalitet. Dom är inte lätta att få tag på men be någon beställa dom.

  Ta re lungt

  Lykos

  Skrivet av Lykos — 12 Okt 2008, 20:59

 6. han har släppt "Aldrig fucka upp" nu oxå.
  vet dock inte om det är fortsättning på snabba cash. har inte läst någon av dom än.
  men någon annan läsare kanske vet? :)

  Skrivet av valp — 13 Okt 2008, 07:11

 7. valp!

  "Aldrig fucka up" går till viss del ihop med "Snabba cash". Karaktärer känns igen och det är samma miljö. Stockholm är ju trots allt inte så stort.

  Skrivet av DOOBA — 13 Okt 2008, 08:56

 8. Kan väl även nämnas att snabba cash nu ska bli film och det ryktas om att man ska använda riktiga kriminella i rollerna för att ernå trovärdighet. Luktar kaos :) Som sagt, karaktärerna är baserade på verkliga kriminella. Vad händer om gangsterkungen tycker att en annan kriminell gestaltat honom dåligt? Måtte de göra en making of dokumentär. Den såpan skulle jag betala för att se, hehe.

  Skrivet av Farbror Grön — 13 Okt 2008, 09:39

 9. Som andra redan påpekat.
  Låt dig inte influeras för mkt av andra.
  Det som gör att man fastnar för dig är att du skriver på ditt sätt, jag har aldrig läst någon som har skrivit på samma sätt.
  Så stick with it!

  Annars hoppas jag att du har det soft.
  Måndagsångest här.

  Skrivet av Henrik — 13 Okt 2008, 09:52

 10. Har du blivit erbjuden en roll, Farbror Grön? :-)

  Skrivet av DOOBA — 13 Okt 2008, 11:19

 11. @ Dooba - Ledsen att göra dig besviken men jag är inte kriminell ;) Är mer civil olydnad typen för närvarande... I'm a lover, not a fighter..

  Skrivet av Farbror Grön — 13 Okt 2008, 12:31

 12. Detta är väldigt kul läsning. Dock måste du sluta utge dig för att vara på riktigt.
  Ditt detaljminne avslöjar dig direkt. Du minns saker som skedde för 15 år sedan som om det var igår.

  Skrivet av Rosken — 13 Okt 2008, 13:18

 13. Rosken!

  Har ju namt att jag anvader plus och minus. drar ifran och lagger till. for att inget ska kunna kopplas till ett specifiks brott coh for att fa en berattelse levande.. las mellan raderna. men grunden ar sann.

  Skrivet av wanted — 13 Okt 2008, 13:36

 14. Sluta snacka så satans mycket skit. Du är nån finnig fåntratt som sitter och läser lämpliga forum på flashback och hävdar att det är dina egna upplevelser.
  http://anstalten.blogspot.com , i say no more pojk...

  Skrivet av Rosken — 13 Okt 2008, 14:02

 15. Rosken

  Dina rop på varg börjar bli tjatigt nu. Schas tillbaka till Flashback och jaga troll nu. Din cyniska instängda svenska livssyn är blott ett resultat på egna otaliga misslyckanden.

  Pöjken skriver intressant så vad fan gör det dig om han är fejk eller inte. Obs - Det var inte en fråga så du behöver inte svara. Din sten ringde.

  Skrivet av Farbror Grön — 13 Okt 2008, 20:32

 16. När man läser andras verk är det lätt att man får komplex. Varför kan inte jag klämma fram dom där riktigt, riktigt vassa meningarna som verkar komma så naturligt för andra.

  MEN, vad gäller svensk litteratur så känns det grått, svenska författare skriver bra men det finns ett problem: oftast har dom ingenting att säga.

  A word of advice if I may: Bli inte för inspirerad av hur andra uttrycker sig, det är ändå vardagsmat för redaktörerna på bokförlagen.

  Din stil sticker ut,gör inte avkall på det. Tillsammans med innehållet i dina stories är detta en oslagbar kombination.

  Du vet när man träffar någon man vill göra intryck på och så blir det bara fel. För att man inte är sig själv. En klyscha men å så sant.

  Om du nu nödvändigtvis måste ha litterär inspiration så säger jag det igen: Läs Lasse Strömstedts "Grundbulten" och "Lyftet". Klassisker i gengren knark/kriminalitet. Dom är inte lätta att få tag på men be någon beställa dom.

  Ta re lungt

  Lykos

  PRECIS,BRA SKRIVET. SUG ÅT DIG,WANTED!!!!!

  Skrivet av M — 23 Okt 2008, 03:11

 17. Wanted, jag måste säga att jag aldrig har suttit så klistrad i datorskärmen som när jag öpppnar firefox och surfar in på wanted.bloggsite.se då börjar läsandet ... kör på och hoppas att du har det bra där borta

  Skrivet av omerta — 13 Mar 2009, 13:27

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor