Blogg gratis Logga in

WANTED

11 Okt, 2008

wanted | 11 Okt, 2008 | Huvudkategori | (2649 Läst)

Toy robbery and 20.00

Det kilar en tomte över snön, är du säker? Eller var det två? Tror de skulle hämta saker i tomteverkstan, pappa. Leksaker. Men den ena tomten såg konstig ut. Pappa varför då?


Fy fan vad han såg ut.
”Det går inte” sa jag. Okej det är ingen miss tomtedräkt tävling vi ska till, men någon gräns får det va. Jag fortsatte att glo på Volkan. Spelar ju ingen roll hur man ser ut när man rånar, men vad fan, har ju ingen lust att dyka upp på i rutan som ”most funny crime video”.
”Mannen det är lugnt”, hördes innefrån tomtemasken.
Kliade mig i håret.
”Har du sätt dig själv i spegeln?”
Volkan drog i skägget och försökte rätta till tomtemasken.
”Kan se nada i den här jävla masken, mannen”, och ögongluggarna satt i pannan. Hår stack ut.
Jag gick fram till honom och hjälpte till. Drog masken till rätta och där var hans jack. Fick nästan stå på tå.
”Gå ut i hallen och kolla dig själv i spegeln nu”, sa jag och nickade mot hallen. Han hittade ut i hallen och jag efter tomterygg.
Volkan är ingen gigantisk bjässe man han är faktiskt väldigt stor och bredaxlad. Bred bröstkorg, en stabil pjäs som gillar gym. Tomte dräkterna var ju liksom inköpta lite efter våran storlek, min och Andys. Andy är lite längre än mig men ändå. I oförsig så är tomtedräkter ofta stora över lag. Men vi hade försökt hitta kostymer som ja, passade och som man inte snubblade byxben eller ja, fastande i en smällkarammel påväg ut. Lite tajtare tomteklädsel helt enkelt. Och tajt var det nu, så inne helvete. Byxorna slutade en dec upp på vaderna och armarna lika så. Bakom tomtens vita hår stack en svart ponnysvans ut och han såg helt enkelt ut som en korvstoppad julbratwurst men skägg och röd luva.
”Fy fan” tänkte jag.
Volkan framför spegeln. Slog ihop händerna. Drog upp armarna raklånga framför sig och formade händerna till en pistol. Tomte dräkten åkte upp längst underarmarna, en dec till och nu kunde man se hans hår på armarna plus stora bitar av huden kika fram.
”Tajt lite va?”, sa han innefrån masken och vände tomte masken mot mig. Den röda luvan fladdra till och tomten log med röda kinder.
”Om”, sa jag. ”Det går inte”, sa jag ingen.

Meningen var ju att vi inte skulle dra uppmärksamhet till oss i dräkterna, men detta skulle få vilket barn som helst att peka och gråta blod, för att tomten såg ond och konstig ut.
”Suck”, vad fan skulle jag göra.
Volkan rörde sig lite i dräkten fram och tillbaka. Jag tittade på. Visste att han ville det här. Han var ju desperat. Jul utan cash, ville han inte ha. Kollade klockan. Skulle jag hinna köpa ny dräkt? Nej bara några timmar kvar. Nej det hans inte. Mycket folk och ja, nej det var för sent.
Såg hur han försökte korva fram tröjan han hade under dräkten vid ena armen och att masken var i vägen. Andy where are you!? Äh vad fan jag hinner!
Visste de hade dräkter på en liknande buttricks butik i centrum. Dumt att åka dit i sista sekund men vad fan. Folk skulle ju garva ihjäl sig åt oss och ett skämt vill ju ingen va.
”Rör dig inte en fena”, sa jag ”Jag sticker fort som fan och tjackar ny dräkt!”
Han drog av sig masken.
”Fy fan.Tack mannen!” ”Ville inte säga något men det kändes lite konstigt...”
Var redan ute, stängde dörren och kubba ner till bilen. Sladda ut från parkeringen och drog förbi en sengångare i väggrenen. Det var kö in till parkeringen och jag tutade och trängde mig före. Några ungar i reflexvästar hänvisade de snötäckta bilarna till tomma parkeringar, långt bort från centrumet. Ratta upp vid entren och jag dubbelparkerade så nära ingången jag kunde. Fanns ingen tid till att vara jultrevlig och stå i kö. Ut. Lås och in i centrumet. Armbågade mig fram och hörde ”Fuck you”, men sket i det. Rulltrappa. Någon stod i bredd och jag gick emellan. Hon tappade kassen och en klapp rulla ut. ”Se dig för” sa killen.
In i butiken.
Vi hade ju tjackat våra dräkter inne i stan men jag visste det hade skiten här.
”Där”, fram till hyllan och så bläddra fram en dräkt. Den ser stor ut. Rev upp plasten och höll upp byxorna. Stora. Perfekt. Kolla jackan. Likaså. Perffa. Slängde fram dräkten på disken och pynta. Tillbaks mot bilen. Såg samma jävla tomtenisse led som sjöng och delade ut pepparkakor, som jag sätt igår. Men inga kakor för mig idag. Trängde mig fram och kom till bilen. Ingen böter. Och iväg.

”Här har du din förvuxna tomtejävel”, sa jag och slängde åt honom dräkten. Han sken upp och krängde på sig det röda. En helt annan syn. En skön jultomte med ponny svans.
”Kan du inte sätta upp håret på något jävla sätt”, undrade jag och drog på mig min dräkt. Volkan försökte med gummisnoddar och knutar få håret och stanna uppe på hjässan och tillslut gick det. Såg ut som en gigantisk lilla My i mumintrollen. Men knuten försvann under luvan och maskens vita hår. Lite skevt puta det ut men det var okej.

Mindre än en halv timma kvar och vi var redo. Hade gått igenom planen men det hade inte funnits tid att reka på plats för honom. Men han visste ju hur det såg ut. Varit där många gånger. Men det viktigaste. Följ efter mig, håll dig lugn och gör inget dumt. Volkan satt med revolvern i handen. Hade gett honom en riktig pjäs. En Smith and Wesson .357 magnum med lång pipa.
”Power to the pepole!” sa han i dräkten och riktade vapnet mot väggen. Han fortsatte, ”Fan den här biten gör mig kåt!”.
Jaha, tänkte jag och ångrade mig att jag dragit in bergsturken i detta.
”Lugna ner dig” ”Du får ändå inga ammo”, sa jag.
”Va?!” ”Inge ammo mannen.”
Det var inte ett sådant typ av rån. Vi kunde lika gäran ha soft airguns men vi satt nu med dessa. Jag hade som vanligt en glock.
”Nej, inget skjutande. Vi ska för fan råna en leksakbutik inte en värdetransport eller bank.”
Ville minimera risken för våld. Visste ju att helvetet kunde bryta ut och en pressad anabola bergsturk, ja det var bättre då, att han delade ut örfilar hej vilt, än skjuta hål i allt han såg.
Lite besviken var han men han hajade. Inget våld.
”Okej, är du lugn?”, frågade jag och analyserade honom.
”Lugn som en filbuske” sa han.
Undrade hur en filbuske såg ut men jag knep igen.
”Gör inget dumt, håll dig bakom mig och följ bara med, Okej!”
”Okej jag är lugn”, sa han med en lugn stämma.
Han såg faktiskt lugn ut där han satt i soffan med sin tomtedräkt och allt. Som han skulle meditera eller nåt. Han kanske höll på att trycka på Off. Stänga alla känslor ute. Lugn som en filbuske, va han varjefall. Imponerande.

Exakt trettiotre minuter senare.

”Freeezze era Jävlar!! Här det ära ett rån!!” Skrek jätten tomteVolkan så högt han kunde och riktade den långpipiga revolvern mot tjejerna vid bordet. Ena tjejen slängde sig under bordet.
”Faan lung”, sa jag och, Frezze? tänkte jag. Idiot.
I en hetsig rörelse vred han huvudet mot mig och masken åkte åt sidan. Shit, tänkte jag. Filbuske my ass. Volkan drog fram sin vänster labb och försökte få masken till rätta. Jag sprang fram till tjejerna och öste ner plastfodralen som degen låg i, ner i min säck. Tjejen som satt kvar på stolen såg livrädd ut, helt i chock. Volkan stissade fram och tillbaka i det lilla rummet. Vi var inne i personalrummet och det var efter stängning. Som planerat hade vi tryckt koden till dörren, gått in i lugn och ro och Volkan efter mig. Gått hela personalkorridoren fram, passerat svängdörrarna till lagret och passerat städskrubben och omklädningsrummen. Tagit till höger och hamnat inne i fikarummet. Där cashen räknades. Men då hade jättetomten tagit ett steg framför mig och ballat ut. Nu så hetsade han runt och visste varken tomte ut eller tomte in.
”Kolla dörren!”, sa jag till honom hårt och han ställde sig mot dörren med raklånga armar och pistolen i högsta hugg. Var ju inte så jag menade men okej. Jätte tomten var nervös, så nervös så han nästan tappa skägget. Efter jag dragit ner stålarna som de höll på att räkna gick jag med snabba steg fram till kassaskåpet. Där fanns små svarta sedel väskor. Öste ner dem i säcken och sedan var det tejpning. Snabbt tejpade jag tjejernas fötter, händer och munnar. De var i choktillsånd men det kunde inte hjälpas. Det gick fort. Snart över.
”Klar”, sa jag och slängde ner tejpen i säcken men jättetomten reagerade inte. Stod där i staty.
”Kom igen nu för faan fokus!” sa jag högt.
Han nickade och masken nickade otakt.
”Nu tar vi det jävligt lugn, ingen panik okej?!” ”Och göm pistolen!”
Det var varmt under masken och man såg dåligt men tillräckligt. Kunde tänka mig att det blev extra panik för den som var ovan i sådana här situationer.
Jag öppnade dörren och med Volkan i ryggen gick jag ut i korridoren. Svängdörren där framme till vänster, den som ledde ut till lagret. Öppnades helt plötsligt en aning. Den hölls öppen och man kunde se en arm. Hörde några röster. Någon var påväg ut, men stannat upp i sista sekunden för att säga något till någon. Kände hur Volkan ville hoppa in i städskrubben för att gömma sig. Tomtepanik. Men jag gav honom en så allvarlig blick jag kunde bakom masken. Vi fortsatte framåt i snabba steg och passerade den halvöppna dörren så smidiga som och tyst en julkatt och en tomtebuffel kunde vara. Time to leave.

Ut. Stängde igen den röda plåt dörren och nu var vi på utsidan av centrumet. Parkeringen låg nära och våran flyktburk stod inom synhåll. Visste Volkan ville kuta fram till den och rivstarta i hast och panik men det var is i magen nu tomte lilla.
”Pappa titta två omtar!”, Sa en liten unge i barnvagn så högt ungen kunde. Pappan höll på att packa bilen. Klappar bak och bilstol fram. Var ska vagnen vara?
Ett knubbigt litet finger pekade på oss från vagnen och pappan sa, ”Ja där ser man!”
Vi gick i rask takt till bilen och jag slängde in säcken i baksätet. Folk höll på att packa bilar och kom ut från centrumet med vagnar och kassar. Liv helt enkelt men nja, ingen brydde sig. Vred igång motorn på volvon och backade ut. Kändes ju lite konstigt att köra i tomtemask men vad fan, värre saker har man gjort. Körde som planerat i lugn och ro. Över cykelbanan och ut på bilvägen. Ingen trafik. Super. Gasa på lite.
Först då tittade jag till Volkan.

Jag vet inte riktigt hur man ska förklar det. Ni som ja, rånat kanske vet. Men ja. Ett rån kan man säga uppdelat i fyra mentala faser. Det här är min mening i oförsig. Vi har planeringsfasen, precis innan fasen, själva rånet fasen och till slut flyktfasen. Finns kanske en till fas. Efter rånet fasen. Men i första fasen när man planerar allt, kittlar det i hela kroppen och man kan föreställa sig skiten framför sig. Det är spännande.
Precis innan, det är då man måste fokusera mentalt och försöka stänga av. Kan man så ”Off”.
Under själva rånet fasen, ja, är man avstängd då så kan läget vara helt under kontroll. Man är utanför sig själv och bara agerar som man planerat hundra gånger. Men om man inte lyckas stänga av så kan det bli ketchup effekten och det sprutar känslor över allt. Det är som man dragit upp en sådan där trumslagargubbe leksak. En sådan där med uppdragningsskruv på ryggen. Man drar så många varv det går och så släpper man pjäsen. Det trummas hej villt och gubben kilar runt på golvet i extas. Precis så kan det bli för den ovane vid ett rån. Allt på en gång. Han fattar inte vad som händer och paniken börjar sprida sig. Han är ju faktiskt där, jag själv ser det ju som en film.
Men sedan efter, i flyktbilen. Flyktfasen, när man lämnat haket. Så finns det två mentala lägen för den ovane som just spridit ketchup. Om inte fjädern tagit slut så sprattlar gubben fortfarande och i hysterisk plus glädje tårar flys det i bilen. Eller så är uppskruvningen slut och gubben är helt apatiskt. Personen bara sitter där och glor rakt fram. Fattar inte egentligen vad han varit med om. Så var Volkan. Men båda lägena är farliga, för oss andra. Speciellt i tunga rån med tunga vapen. Mentalt så fungerar gubben då i inget av lägena och vad som helst kan hända. Farligt som fan. Men nu var det ju inget tungt rån och ja vi hade ju inte ens laddade pickadoller. Men där satt Volkan apatisk, stel som ett julgransäpple och tyst som en aladin choklad pralin med nöt i. Det är just därför man måste trycka på Off, om man kan och kliva utanför verkligheten.

Den sista fasen tar vi sen.

Hade kontroll på hastighet och väg. Körde snabbt men kontrollerat, sänkte ner hastigheten och svängde in på en parkering. Det var här vi skulle byta bil. Var ingen ide att säga ”Vakna för fan”, innan vi var framme vid bil nummer två. Parkera snyggt och där framme stod bilen. Tio meter bort. Men nu drog jag ett slag med sidan av näven i bröstet på turken och han vakna till.
”Dags att byta kärra!”, sa jag barskt. Vi klev ut, fortfarande hundra procent tomte men på vägen till den andra bilen drog jag av min masken och luvan. Det var lugnt här. En bakparkering som låg i lä. Volkan agera segt men jag sa till att han måste kamma till sig och klä av sig. Så vi drog av oss hela julafton och slängde ner allt i en säck. Packa och drog. Det var lugnt. Hörde sirener på avstånd men vi skulle bara åka en kortare sträcka till en polares lägenhet och ligga lågt där. Enkelt. Inte ett ord från Volkan.
Parkera, tog allt och upp, ena säcken med röda kläder skulle brännas senare i skogen men nu var det upp och låsa dörren.

Sista fasen.
Dörren låst.
Slängde mig på soffan och tänkte genom allt. Volkan var i köket och räkna degen. Satte han på det, så hans hjärna kicka igång igen. Och nu kommer fas sist. Volkan innser att vi lyckats och att har har deg.
”Mannen, trehundrasex var!” Hörde hur han dansade ut från köket.
sexhundratolv tusen, det var helt okej för att vara ett leksaksrån.
”Dra bort fem procent till Andy. Och tio procent till insidesnubben.” sa jag.
Såg inte Volkan. Låg soffa med rygg, mot Volkan. Men jag kände hur en liten girighetssuck gick i rummet. Men han visste att rätt skulle vara rätt.
”Fan mannen!”, han kom fram till mig och satte sid bredvid mig. Såg att han hade en bunt sedlar i handen.
”Vi är ju bäst, mannen, Grymma!” ”Fy faan vad coolt det var!” Glädje skutt och pengardans. Glädjedans och turkiska skutt. Han var som ett barn på julafton. Kunde inte sluta snacka och det var mannen hit och mannen dit. Själv så körde man kall golfapplåd. Men så var det ibland när man tryckt ”off”, det tog ibland tid att hitta tillbaks.
Men jag visste det var fas sist för Volkan, så han fick hållas. Det är nu det tråkiga i julmelodin kommer. Helst skulle vi ju ligga lågt med degen, gömma den och leka fattig pepparkaka. Men det är svårt för gubbar som Volkan. Ville ut och fira. Spyan eller Opera, brudar och skumpa. Känna sig som kung. Det är ganska lätt att lägga ihop ett plus ett. Det är inte varje dag en jättetomte i storlek jättestor rånar en leksakbutik och skriker ”Freezz det här är ett rån” med brytning. Och samma dag sitter en stor bersgturk med samma brytning as packad på Spyan och skryter om allt mellan himmel och pannkaka. Tomte hit och mannen dit.
Han är ju polare så inget illa menat, man är ju olika. Men man bör vara försiktig. Försökte övertala honom senare och lyckade efter ett tag. Men han var påväg att ladda upp en bunt och dra in till skumpa och brudarna. Övertalade honom att vänta åtminstone tills efter Jul.
”Okej mannen!”
Golfapplåd för det.

Saknade Andy, när jag dagen efter låg i min soffan, lite mjukkaramell, men det var jävligt jobbigt att leka barnvakt hela tiden. Hade ju ingen aning om var Andy tagit vägen. Borta. Upp i rök. Ingen Andy. Men en sak var säker. Jag skulle aldrig mer och då menar jag verkligen aldrig mer råna tillsammans med Volkan. Och det har jag hållit. Tror Volkan fatta sen att det inte var hans grej, det här med rån. Det är en grej för sig på något sätt.
Ja var tog Andy vägen. Snuten hade rykt in honom som jag gissat. För en utpressning mot en videouthyrningsbutik. Han blev dömt till lite över två år, men satt cirka ett och ett halv. Så ingen jul för Andy. Själv så blev det skära julkotlett och öppna klappar med familjen, lite rim, glögg och annat gott. Detta var en jul för ganska länge sen. I en förort till Stockholm.

Så här ligger det till med min dåliga vibbar..
Det är inte för att jag inte fått svar. Men för att jag själv har blivit lite fundersam över texten jag skicka in. Tycker den helt enkelt inte är tillräckligt bra. Det är ju förjävlig skillnad att ja, skriva ner ett tomte rån på två blogginlägg och skriva ett hel bok. Så jag tror att jag gjorde fel. Att jag försökte anpassa skrivandet mer efter ja, bokform istället för att hålla kvar i min stil. Mer ja, romanberättelse och det är ju inte jag. Fick det lite tryckt på näsan när en av mina polare läste genom det. Han sa, typ,” gillar dig mer på bloggen. Mer ärligt rakt på.”
Ser ju, som många andra att min text, min skrivstil ändras från inlägg ”ett” till idag. Ganska mycket. Och ser från era kommentarer vilka texter som ja, gillas mest om man bortser från själva historian och lägger skrivandet under luppen.
Så vad gör man? Skriver en till början ett extra alternativ. Men en historia eller berättelse som jag kan kasta ner på bloggen på en eller två blogginlägg måste jag ju förlänga i bokformatet. Är ju inte så kul om boken består av åtta sidor och resten blankt. Så det är fortfarande lite knep och knåp. Men jag har knåpat ihop en början, ja, jag är inte riktig klar än. Denna börja är dock hälften så lång som den jag skickade in tidigare. Men dock en början som skiljer sig helt i skrivstil från alternativ ett.

Denna börja kommer jag att visa för er. Men dock bara under ett visst antal timmar. Ska försöka hinna bli klar med det tills idag svensk tid klockan 20.00 och då trycka ut det på bloggen. Men jag tar bort det inlägget raderar det någon gång under svensk natt. Tidig thaimorgon. Varför gör jag detta? Jo, vet inte hur populärt det är att jag offentliggör material som de kanske vill göra bok av. Så därför läggar jag bara ut det för er ett tag. Jag hoppas givetvis på kommentarer, ris och ros. Ge ris, piska ordentligt men framför allt på själva skrivsättet. Men om ni tycket det är ett bra flyt som kan räcka långt. Säg det också. Då jag isåfall kanske hittat rätt. Var ska ni kommentera? Gå gärna in på detta inlägg och kommentera för när jag ska radera inlägget kommer kommentarerna försvinna. Så kommentera här så kanske någons ord bringar eko och ligger kvar.
Uppskattar alla kommentarer jag fått hittills oavsett ris eller ros. Är gärna öppen för råd och förslag.
Farbror grön, skicka gärna råd skriver min mailadress i en kommentar här under. Och på din andra fråga hur jag tänker. Nja, två skäl till att jag aldrig kommer intervjuas med foto. Ett för att jag är lyst och två för att jag är så ful. Nej, men icke sa Nicke jag har till och med diskuterat med sakkunniga om jag på något sätt går vidare med det här förlaget eller någon annan och bloggen skulle öka och det är lika med intäkter. Hur gör man då? Men anonym kommer jag förbli. Tills en dag då kriget är slut och straffet ligger på hyllan.
Alla andra, thanks again.

Men ni som vill läsa det jag lägger ut vid åtta. Tänkt på att det är skrivsättet jag vill ni ska piska, är det rätt eller fel? Fel eller rätt. Det är fan mig svårt själv, att ja, hitta eller veta vad som är bra. Jag skriver ju bara på, öser liksom. Tror att när jag tänker till, ja då blir det som att skriva med vänster och texten blir sne.

Men tack på förhand boys and girls, gentlemen and gentlewomen.
I hope I see you eight a clock.

WantedKommentarer

 1. We are waiting..

  Skrivet av Earthbrigde — 11 Okt 2008, 18:06

 2. Faaan nu måste man stanna hemma ikväll...

  Skrivet av Söderort — 11 Okt 2008, 18:36

 3. var fan är krister glamer?? vet du var han är?? han har bytt namn till antonio delarosa
  född 66 07 02-0135
  har blåst folk sedan -99
  alla jagar den lilla fittan

  Skrivet av aau — 11 Okt 2008, 19:49

 4. farbror gron!

  wantedblack@gmail.com

  tack pa forhand uncle

  Skrivet av wanted — 11 Okt 2008, 21:21

 5. Läste ditt testinlägg! Väldigt bra story måste jag säga! som vanligt så klart :) Tänk dock på att texten lätt kan bli ryckig om du har många korta meningar, detta kan också göra att texten känns mindre sammanhängande. Sådana saker kommer du säkert att få hjälp med av ev. förlag så det lär ju ändå inte vara några problem. Annars är texten bra tycker jag!

  Skrivet av Hejhej — 12 Okt 2008, 00:02

 6. Jag är nöjd...trött som fan va jag när jag började läsa men blev inte tröttare och det måste ju va ett bra betyg. Håller med HejHej men ser inte det som ett problem,förlagen fixar sånt....Ser fram emot att snatta boken i närmsta affär:)

  Skrivet av 13 — 12 Okt 2008, 01:27

 7. Skriver en kommentar här gällande ditt inlägg som kommer raderas.

  Du verkade lite stressad/trött i ditt skrivande där, eller kanske som att du ansträngde dig -för- mycket. I början var det sämre skrivet än du brukar skriva i bloggen, men efter ett tag så "kom du igång" (slappnade av?) och då började texten att flyta på bättre.

  Jag tror mitt bästa tips till dig är att slappna av i ditt skrivande när det gäller bok, så som du är avspänd när du skriver i bloggen. När man får prestationsångest blir det sällan lika bra som när man bara skriver det som kommer upp i skallen, ansträng dig mindre, så skriver du bättre!

  Men känns dåligt att ens klaga överhuvudtaget, allt du skrivit hittils har varit toppen. Har läst många nya böcker som varit riktigt uselt skriva på alla sätt och vis, men ändå på något sätt blivit utgivna. Jag tror du är mer attraktiv för bokförlag än du förstår, akta dig för att nappa på första bästa erbjudande...du som kan det här med pengar. Låt budgivningen starta!

  Skrivet av Vincent — 12 Okt 2008, 01:46

 8. Jag tycker det va skitbra! Skriv på ditt sätt som du brukar bara så blir det super! Måste vi vänta nu till boken släpps för att få veta hur det gick?? :S

  Skrivet av Sunshine — 12 Okt 2008, 18:25

 9. Intressant blogg du har. Fick tipset av en yngre kollega på jobbet som hittat din sida någonstans. Vill inte förstöra för dig. Du är duktig på att skriva. Men.... jag har jobbat som Polis i Stockholm i över 20 år. Inget av det du skriver om i bloggen känner jag igen. Ett tomterån hade jag nog kommit ihåg. Påhittade historier. Men roliga att läsa.

  Skrivet av Farbror Blå — 15 Okt 2008, 13:49

 10. Farbror bla

  jag mixar mina storys sa just farbror bla inte ska kanna igen. Tomtar och leksaker julafton, banker, transporter och gator och stader. Vem vet det kanske var Pask och vi rana godis grossisten i Boden. Men grejen är att grunden ar sann. om du forstar. Sa tack for att du inte kanner igen, berom till mig.

  Wanted

  Skrivet av wanted — 15 Okt 2008, 18:59

 11. Underbart bra / M

  Skrivet av M — 23 Okt 2008, 03:01

 12. bra

  Skrivet av asdf — 27 Sep 2009, 19:27

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor