Blogg gratis Logga in

WANTED

29 Sep, 2008

wanted | 29 Sep, 2008 | Huvudkategori | (3177 Läst)

The Fox robbery

Det sprang en räv. Han åt på bondens höna. Bonden sköt men miss i skogen. Räven åt men vargen kom. Vad äter du på räv? frågade vargen. Bondens höna, sa räven. Men du vet väll att den har hönesjuka sa vargen. Räven släppte bondens höna och sprang ner till ån.. ja och vargen blev mätt och belåten...


Brott och straff kilar ju inte alltid kringla tillsammans. Du ska alltid stava alltid med två L och aldrig aldrig med två L. Skulle jag någon gång slira på det ordet så hojta till. Något måste man ju tagit med sig från svenskan.

Eller hur ”13” ja, vem var ”transan”. Garva när jag läste din kommentar. Transan och Banane. Tur att jag kan garva varjefall, åt nått.

Eko. Eko nyhterna, Ekologisk, Ekosystem och Eko brott.

Jag menar i relation till degen så är straffen här egentligen minimala och kanske borde stramas åt en aning.

Vi ska dra ett litet varningstecken idag för bolagen där ute som köper upp fakturor. Jag vill säga barn gör inte detta i hemmet. För er som arbetar med uppköp av fakturor sätt tratten på örat och lyssna ordentligt.

Har ju sysslat med en del ekonomisk brottslighet. Inte bara tvättat pengar och betalat ut svarta löner. Nej det blev ju en del annat också. nu talar jag om för några år sedan och jag vet att mycket händer i denna värld väldigt fort. Lagar stiftas och tjuven måste börja tänka i andra banor. Så vissa saker kanske är idag fel, som igår var rätt. Inte virse versa.

Att röva en räv

Satt upp på mitt kontor. Hade ett litet kontor på ett kontorhotel. Styrde en del saker härifrån. Det kändes skönt att ha ett rum. Rummet var på 55 kvadrat. Ett kontorbord, några hyllor och en soffa, tv och lite vad man behövde. Drivde en firma i bygg men det kontoret låg några kilometer bort och var betydligt större. Nej här kunde jag få lugn och ro, hände till och med att jag slagga här. Fanns ju allt. Dusch och kök ute i korredoren och till och med solarium för den som ville.

Konferansrum, som vi brukade samlas i och planera dittan och dattan. Sex papp i månaden. Det var helt ok.

Det var Sommardag. Lutade mig tillbaks i kontorstolen och borrade ner ryggen i den. Slängde upp fossingarna på bordet och klicka med musen.

Det knackade på dörren. Jag visste vem det var.

Han kom in.

”Är der skorna av eller?” frågade han i dörren.

”Nej för faan, bara under vinten” jag fortsatte att gunga på stolen.

Toffa slog sig i stolen på andra sidan skrivbordet.

”Hur är det gubben?”, fågade han.

”Det är sommar, industrisemester. Svala bullar, är rastlös”, svarade jag och klicka hej vilt med musen utan något mål.

”Aha det är där skorn klämmer”, Toffa tittade sig runt i kontoret.

Toffa hade varit lite som en mentor för mig om man kan uttycka sig så. Eller ja, när jag slutat med rånen och öppnat eget och börja köra eko brott bland annat, så tipsa han mig hit och dit och hjälpte till, mot en slant.

”Behöver ett Kreditvänligt AB”, sa jag och fortsatte klicka med musen.

”Har du något på G?”, frågade han.

”Har en ide som jag vill testa, allt för att hålla andan uppe. Så jävla trist nu.” Drog ner fötterna från bordet och rätta till mig i stolen.

”Har ett nykläckt AB”, sa jag sen. ”Klart igår. Tog en vecka” ”Dega under tian”.

Hade för en vecka sedan öppnat upp ett AB på en målis.

Vissa tror att man behöver hundra lax, men så är det inte. Finns AB att köpa för under tian, nya bolag så kallade lagerbolag. Men du måste tuta in hundra lax innan bokslutet eller ha det i inventerier. Så du har ett år på dig. Men ett nytt bolag som inte har någon historia eller, ja ingen vet något om är ju inte betrott och det kan man inte göra så mycket med. Även om det är ett AB som i aktiebolag.

”Får man höra iden?”, frågade Toffa nyfiken.

”Har du ett AB? blev mitt svar.

”Kanske jag har”, sa han och log.

Jag drog fram ett A4 ark och började skissa ringar och pilar och så drog jag min ide.

När jag var klar tittade jag på honom.

”Det är bra”, blev svaret. ”Har funderat på något liknande men aldrig kommit till skott.”

”Okej för det, så har jag ett bolag till dig”, fortsatte han. ”Hur länge behöver du det?” Hans blick var kvar på skissen.

Jag funderade lite och svarade.

”Nja, tre månader behöver jag det, sen kan du få tillbaks det.” ”Efter mina tre har du en månad kvar” ”Men efter det så är det bye bye”

Toffa drog en hand genom håret.

”Ska du dra linan själv?” frågade han nyfiket och lutade sig tillbaks.

Jag svarade.

”Linan och linan. Nej du, snö är inget för mig.”

Funderade några sekunder, det var ju inte så mycket att göra egentligen. Några timmars arbete varje månad sen var det bara att kamma hem degen. Men å andra sidan så är sånt här mycket roligare att köra två. Så jag svarade.

”Okej, du kan dra med mig,” ”Men vi kör på sextio, fyrrtio”

”Shore thing”, sa Toffa och slog ut med händerna.

”Lunch”, sa jag

Vi gick ner till ett hak som låg på samma gata. Solen låg på och den la sig i nacken på mig när vi gick längst gatan. Någr bilar passerade. Gatan var den mindre varianten och ganska trång. Men husen var låga och solen hitta hit.

Jag sparkade på en sten och det blev fotboll. Men snart kom vi fram till haket. Fiskpinnar och potatismos för min del. Lassagne för Toffa.

”Vad kommer bolaget från”, frågad jag

Efter han tuggat klart det han hade i munnen svarade han;

”Lång historia. Du vet Månsen.”

”Ja, men han sitter ju.”

”Jo, men lyssna.”

Jag lyssnade.

”En finne, Mika, sänkte en snubbe på krogen. Snubben hamnade i koma efter dragit skallen i ett bord. Men denna Mika sänkte fel lirare. Det var Månsens lillebrorsa. Så Månsen efter Mika och vem faan vill ha Månsen efter sig. De besökte den där Mika och pressa han på deg. Det var kritiskt för lillebrorsan, kanske aldrig skulle vakna. Så det var grova deg som skulle fram. Men Mika trolla inte fram något så de tog hans bygg bolag. Men bolaget stod på en pundare, en grön lirare som hamnat fel. Så styrelsen är detsamma bara att bolaget blev Månsens. Han casch ut det som fanns på kontot. En tvåhundring och fråga mig om jag kunde göra deg på skiten. Men sen så åkte Månsen dit, ja, det vet du ju. Han fick ju för faan åtta bast. Jag besökte honom för en vecka sedan och fråga om jag fortfarande skulle jobba med bolaget. Men han sa bara ”ta skiten”. På den gatan är det.

”Men ska du köra samtidigt som jag rullar igång?”, frågade jag och tugga fiskpinne.

”Nja vi måste ju planera in tiden”, ”Om jag ska beställa en massa skit så börjar jag stax innan du slutar. Jag behöver en och en halv månad.”

Tugget resten av lunchen gick runt min ide.

Men när pinnarna var slut och lassangen var borta pröjsade vi och gick tillbaks.

På kontoret gjorde jag en kreditupplysning på bolaget som Toffa hade. MB AB som det hette, det hade funnits i fem år, senaste bokslutet var en vinst på trehudrafemtiotusen, inga skulder, dubbel A och samma styrelse och firmatecknare sedan day one.

Vi bestämde att synas imorgon och jag drog iväg för att köpa en mobil som skulle stå skriven på min nya firma som hette Yestin AB. Den firman jag precis öppnat upp på en målis, som hette Göran.

Det var dagen efter och denna gång så regnade det. Vart tog solen vägen? Undrade jag och småsprang från bilen mot kontoret. Nickade till receptionisten och tryckte på fyran i hissen. Den tuta upp, steg ut, tryckte på kaffeautomaten, gratis va gott och med en bunt pappar och kaffe stega jag in på kontoret.

Tio minuter senare kom Toffa.

Efter skitsnack drog jag upp en 3 lur och efter jag googlat på ”Köp fakturor” och skrivit ner nummret på några bolag så ringde jag.

En ung tjej svarade.

”Välkommen till Safe, mitt namn är Liselott vad kan jag hjälpa till med?”

”Hej Liselott”, sa jag med glädje i rösten.

”Hej” sa hon.

”Jo jag ringer från en firma som heter Yestin AB, mitt namn är Göran.”

”Hej Göran”

”Hej Hej, Jo vi, jag och några vänner har precis öppnat ett nytt bolag, ja vi har ju varit i byggbranchen sedan hammarn uppfanns, men idag öppnat ett nytt bolag och vi har nu fått massa kontrakt och gjort en del arbete. Men som alla vet så kommer ju kostnaderna före intäckter och det är ju aldrig kul. Därför ringer jag dig.”

”Vad kul”, sa hon

Kul och kul, tänkte jag. De där jävla rävarna skor ju sig på en annans jobb och folk som ringer till dessa bolagen är ju i knipa så vad är det som är så jävla kul?

Hon fortsatte.

”Om jag tar ditt namn och din adress så skickar jag ut en folder. I den så finna alla uppgifter som du behöver plus blanketter när du skickar in fakturan till oss som du ska fylla i. Det ligger också ett standar kontrakt i det, så första gången du sänder oss en faktura så glöm inte bort att singera kontraktet. Och har du frågor är det bara att ringa. Du kommer också få en egen kontaktperson här på Safe som kommer ha hand om alla dina affärer med oss.”

Det bablades på en knutta till. Efter hon fick mitt namn och min boxadress klicka vi av.

Detta bolag tog 5% som standard när de köpte en faktura.

Och vad menas med det då kanske någon undrar? Jo om du är underentrepenör och utfört ett jobb. Vi kan säga att du har ett bolag och utför ett snickarjobb. Efter jobbet är klart skickar du en faktura till det bolaget du utförde jobbet åt. Men denna faktura ligger på 30 dagar. Din kund har alltså 30 dagar på sig att dega. Men du behöver ju stålarna snabbare än så. Löner som ska pröjsas, räkningar och lokal m.m. Då har vi dessa bolag som köper upp din faktura. De kan då leverera så du får slantarna på några dagar iställer för att vänta en månad. När de kollat upp hos din kund att fakturan är okej, att de faktiskt har en skuld till dig så degar de in stålarna på ditt konto och din kund får efter 30 dagar betala dem istället. Men vad tjänar faktureringsbolaget på detta. Jo , de tar kanske 5% av fakutabeloppet som avode. Så du förlorar en bit av kakan, men det var det värt för du kan pröjsa lön och lokal i tid.

Där har vi räven som skor sig på andras jobb.

Toffa satt med en kub, jag jag tror det heter rubiks kub och lajta färg. Själv så ringde jag upp tre faktureringsbolag till. Två av dem skulle skicka ut foldrar och ett ville komma på kundbesök. Till dem sa jag att de kunde slå mig en signal om några dagar, hade ju inte almenackan med mig. ”Var mitt uppe i att snickara upp ett kök”, sa jag och Toffa banka skivbord och väsnades i bakgrunden för skojs skull.

Tre bolag räckte.

”Jag tror jag måste lägga mellan en fyrtio och sextio papp”, sa jag.

”Hur mycket räknar du dra in?” fråga Toffa mellan färgerna.

”Nja tjugo gånger pengarna om inte mer.”

”Det är okej”, sa Toffa ”Med tanke på att det inte är något jobb bakom.”

Jag snurrade lite på kontorstolen.

”Nej det är lite surt”, sa jag.

”Surt?”, frågade han.

”Ja, jag är så jävla utråkad.”

”Du kan få vara med och leka på ett hörn när vi ska göra alla beställningarna.”

”Jag väntade bara på att du skulle fråga”, sa jag och snurrade ett extra varv på stolen.

Dagarna gick och foldrarna damp ner i postboxen i city. Singera kontrakten och ringde upp bolaget ”Safe”. Visste ju rutinerna men alltid positiv med personlig kontakt. Jag fick tala med Erika och hon var lika trevlig som SIBA försäljaren, inge trevlig alls.

Men efter lite gull så blev hon mjuk och sedan sken solen.

Jag sa jag utfört ett kneg åt en kund som hetter MB AB och vi var nu klar med jobbet. Men behövde pengarna snabbt. Fakturan låg på sjutiofemtusen etthundra utan moms. Inge problem sa hon, ”Stoppa ner fakturan i kuvertet och skicka den till oss plus en kopia och kontakt information om din kund” ”Ja fyll i alla balnketter som behövs fyllas i och skicka”, typ så sa hon.

De andra bolagen sa lika dant.

Så jag skrev ut tre fakturor och skickade till var och en. Ringde upp Toffa. Han hade nu en mobil som stod skriven på MB AB.

”Du det kommer att ringa nu”, sa jag

”Okej, då slår jag på luren”, svarde han.

”Jobbet vi utfört åt dig är märkt med Upplandsväsby 2 och fakturan ligger på sjuttiofemtusen etthundra”.

”Okej Okej”, sa han i örat på mig.

”Vad gör du?” frågad jag han lät lite disträ.

”Nja det man brukar göra när man är tre, jag och två nakna kvinnor.”

Jag la på, han fick leka ifred.

Dagen efter satt Toffa och jag plus Andy och fika på ett hak vid söder. Vi tugga på om gamla goda tider. Ja, Andy och jag har ju hängt sedan tretton men Toffa och jag hade bara tre år på nacken tillsammans. Andy drog en story när vi baxa en hel hokeytrunk med godis från en godisaffär och hade den som gömma i skogen.

Det ringde. Toffa trolla fram luren ur jackfickan som hängde på stolen.

”Mika”, svarde han.

”Hej mitt namn är Erika jag ringer från ett företag som heter Safe. Vi har fått in en förfrågna från företaget Yestin AB att köpa en faktura som de har skickat till er.”

”Jaha”, sa Toffa ”Vilket faktura nummer?”

”Det rör sig om fakturan som är märkt Upplands Väsby 2 med faktura nummer 1021.”

”Ja det stämmer”, sa Toffa. ”den ska ligga på sjutiofemtusen etthundra om jag inte mins fel.”

”Ja just det”, sa Erika.

”Om jag faxar detta till dig kan du bara singera det och faxa tillbaks. Vi behöver ett godkännande att fakturan är okej och att du sedan betalar till oss istället för till Yestin AB.”

”Visst inga problem”, sa Toffa.

”Vi har redan ditt faxnummer, när faxar du tillbaks?”

”Ja, kan göra det inom några timmar”

”Jättebra Mika”, sa hon och de avslutade samtalet.

Två minuter senare ringde det igen men nu på min ena lur.

”Göran”, svarade jag.

”Hej det är Erika från Safe”

”Hej hej”

”Jo jag har nu talat med Mika på MB AB och han säger att han ska singera ett godkännande och faxa det till mig idag inom några timmer. När vi fått det så gör jag en överföring på exakt sjutioetttusen trehundra fyrtiofem kronor, Plus moms” la hon till ”Du kommer att ha dem senast imorgon.”

Dagen efter rasslade de till och degen kom.

Två dagar senare skramla det till igen på kontot och totalt satt det nu över tvåhundrafjorton tusen på Yestins bankkonto plus moms. Alltså mer än en kvarts miljon. Det var de andra bolgen som fått ett godkännande och betalat. Gjorde ju likadant med ytterliggare två. Någon vecka senare förde jag över alla slantar till MB AB:s konto. La till de fem procent som faktureringsbolagen ryckt åt sig, ur egen ficka.

Ringde upp Toffa och sa att degen nu satt på MB konto. Det gick ytterligare någon vecka och Toffa betala nu en fakturorna som han fått från faktureringsbolagen. Så alla slantar gick bara runt.

Bolagen som köpte upp fakturan, de fick tillbaks sina egna deg. Den enda förloraren var ju egentligen jag som la 5% ur egen ficka.

Men vad vann vi på detta. Jo jag köpte förtroende. De litade nu på att MB AB betalde dem i tid och till och med lite tidiagre. Kreditupplysningen de gjort på MB AB visade sig vara rätt.

Så vi gjorde om samma variant men ökade beloppet. Vi hade nu skapat relation och tillit. Jag med Erika och Erika med Mika.

Men denna gång ökade vi bleoppet till det dubbla plus lite till. Men fördelat på två fakturor. Och eftersom det var tre bolag så blev det sex fakturor. Efter ungefär en vecka skramlade det till på Yestins konto och nu satt det ca över sexhundar lax inklusive momsen då rå.

Vi körde igen. Jag skickade över degen till MB:s konto och Toffa betala faktureringsbolagen. Denna gång fick jag dega bara ca 4% eftersom beloppen var större. Toffa gjorde som förut betalde räv bolagen och de var glada att allt gick smidigt.

Körde en gång till men höjde beloppen. Nu hade vi även tutat igång med att beställa massa varor på faktura på MB AB. Så det va full rulle. Jag var inte längre rastlös utan sommaren gled på i rasande tempo. Plus det var det ju en massa annat jox, men det är andra historier.

Det rasslade till på kontot och fastän det var industrisemester satt nu över millen på kontot plus moms alltså över en miljon tvåhudra tusen bagis.

Denna gång var det casch ut. Istället för att föra över degen till MB AB:s konto tryckte jag på enter och skicka stålarna till ett tvätteri som Toffa hade och snart skulle lägga ner.

Hans målvkter och löpare drog ut degen och jag tog mina sextio procent. Toffa fick fyrtio procent.

Jag ratta bilen till Gullmarplan och plinga på hos Göran. Efter ett tag öppnade han. Han såg ut som han krigat andra världskrig. Jag hade ju redan pröjsat honom tidigare när han blev målvkat på Yestin AB.

Göran var en nerkörd Östermalms kille som förlorat allt, skiljsmässa och jobbet. Drogerna hade tagit över och nu satt han pankaka i en kvart på Gullmars och levde på luft.

Han blev överraskad men glad att se mig.

”Till dig” sa jag och stack trettiofem lax i handen på honom. ”Stick till Thailand men håll kontakten”. ”Jag kan behöva dig igen. Ditt namn är inte kört än på ett tag. Det kommer att ta tid innan ditt namn är slut totalt.”

Göran sken upp och kliade sig i nyllet.

”Packa väskan och dra”, var mitt tips. Bad och paraplydrinkar för Göran.

Drog sen själv till Andy. Vi fickade och han berättade om ett rån som skulle ske. Jag tackade Nej och sa ,” lockande. Tack men Nej tack.

Japp och snickars. Så gick det till när vi rövade en räv eller flera. Ett varnade exempel till vissa drabbade. Se över era rutiner och stoppa batterier i IR-detektorn.

Men jag annser att sådan här brott ska belysas då företagen och banker och andra drabbade av ekobrott ibland inte fill flagga på. De vill lägga locket på för att inte förlora tillit. Hur många skulle inte byta bank till SEB, om de visste hur dåligt vissa säkersystemem är på deras bank. Ingen vill säga ”Jag har blivit lurad”, vem faan liter på dig då?.

Men vi ska reflektera mer om detta i nästa inlägg. Plus att jag ska berätta hur det gick för mig med mötet häromdagen med indrivarna här i thailand. Det är en historia försig. Men under tiden när jag satt där och lyssnade när de snackade främande språk. Dök denna historia upp i skallen på mig och jag printa ner den när jag kom hem och avslutade den idag.

Så mer i nästa blogg inlägg. Detta kanske inte var lika spännande att ligga i skåpbil och råna värdetransport men det kan man ju inte göra varje dag.

This was for you David och alla andra.. som tycker denna bit är mer tårta.

See you soon.. I am still alive.Kommentarer

 1. Sjukt intressant läsning.

  Sett fatti nått på sistonde ?
  och ser fram mot historien med thai snubbarna

  Keep it up brother !

  Skrivet av Stefan — 29 Sep 2008, 13:00

 2. Faan vad bra skrivet! Mycket intressant!

  Tycker att denna typ av brott e en annan femma. Men skulle aldrig klara det by myself. Sugen att se vad du kommer att skriva mer om detta!

  Skrivet av Dedde — 29 Sep 2008, 14:40

 3. Och precis när man är klar med det nyuppdaterade så kommer det en wall of text till och man är såld igen.
  Inget klagomål dock!

  Mm, ser också fram mot mötet med thai.

  Uppdatera igen så jag slipper jobba. :)

  Skrivet av Henrik — 29 Sep 2008, 15:42

 4. Tack så mycket för detta inlägg! Sjukt spännande.. Tycker det är mycket driftigt samt mycket smart gjort att alltid ligga steget före systemet..

  Nu vill vi höra resten samt hur det gick med mötet..

  Stay safe!

  Mvh David

  Skrivet av David — 29 Sep 2008, 17:24

 5. Kan du berätta lite om klimatet i Sthlm efter Solvalla och alla incidenter som följde. Påverkades ditt liv av den härvan, tillhörde du något läger? Vad jag förstått så finns det ännu idag spänningar där ute.

  Hoppas du mår bra och håller humöret uppe!

  Earthbridge

  Skrivet av Earthbridge — 29 Sep 2008, 19:08

 6. Om du skriver boken eller böckerna se då till att inte slipa för mycket. Tycker en stor del ligger i det det till synes "snabba" och "fräcka" språket. Du bygger dessutom din text som en ultravan skribent. Fridens

  Skrivet av M — 21 Okt 2008, 19:18

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor