Blogg gratis Logga in

WANTED

15 Sep, 2008

wanted | 15 Sep, 2008 | Huvudkategori | (3064 Läst)

Laughing crime wave and blind guard in blue

Jag skallar dig blodig och du vårdar mig fri. I say "I see you soon" and I give you my back. Du vinkar farväl och hoppas aldrig se mig igen. But I see you soon.. to soon. Du står med öppna armar. Jag ger dig en örfil...


Inom retoriken som kommer från de gamla lärda grekerna, så finns det strategi för dig som vill övertal eller övertyga. Retorik lika med läran i att övertyga eller övertala. Ethos, Logos och Phatos. I en god talan ett bra tal, ska du argumentera med minst ett argument i alla tre av dessa kategorier.

Tes

Kriminallvården är ett skämt.

Syfte

Få folk att förstå att samhället borde skaffa hårdare tag. Skippa vården.

Ethos argument (Tillit. Din karaktär. Allt från hållning till hur du rör dig. Utseende. Röstläge, din status, titel eller varför åskådarna, lyssnarna ska tro på dig.)

Vem är jag egentligen som kan kritisera kriminalvården? Hur kan jag kritisera den hand som försökt hjälpa mig i hela mitt liv? Eller den organisarion som försökt skydda dig från mig? För Kriminalvården är väll vård det heter ju ”vård”? Och vårdens murar har ju hållt mig instängd, skyddat dig från mig. Är det för att de inte lyckats? Den har inte skyddad dig från mig eftersom jag är inte vårdad.

Nej, vi alla tycker ju om personer som försöker och försöker in i det sista. Ingen gillar ju en som ger upp. Misslyckas någon, en klapp på axeln. Han gjorde varjefall sitt bästa och han försöktet till och med igen. Kriminalvården försöker och försöker.

Ja, vem är jag? Efter att haft göra i snart över tjugo år med kriminalvårdens försök till vård i olika etappar, så kan jag tycka mig lämpad att få tycka till.

Tro mig. De försöker men luften har tagit slut. Det finns inga krafter kvar.

Med vilja kan det flyttas berg. Men det är som de står och puttar längst ner i bergslänten och det enorma skapelsen av moder jord rör sig inte en millimeter.

Jag har avveklat fängelsevistelser och varit tvångsomhändertagen så många gånger att jag tappat räkningen. Så mitt ord borde säga något.

Kan med tyngd säga att ”Vården” inte lyckas. Jag talar inte om att den inte lyckas på mig. Jag talar om alla hundratals intagna den misslyckas på som jag mött på anstalterna. Jag talar om alla tusentals kriminella som jag har haft att göra med under mina dar. Ja, jag sa tusentals.

Logos argument. (Fakta. Ge svart på vitt, statestik)

Vad är Kriminalvården som förut hette Kriminalvårsverket? Vad är deras uppgift?

De ansvarar för verkställigheten av straff i fängelse och frivård samt för verksamheten vid landets häkten. Det har tagit bort ordet verket för det verkar inte längre.

Jag skulle kunna rota fram massa siffror, procent som visar på att vården är ett skämt. Och siffran i sig skulle vara ett tungt argument. Men om vi ska tala fakta, inte fakta från det teoretiska bordet. Utan fakta från livet. Kan ta fram diagram och statestik, inget väger så tungt som en bildlig kurva som pekar uppåt eller dalar nittio grader neråt. Men jag behöver inte visa dessa.

Gå bara till dig själv. Fråga dig själv om det kriminella klimatet idag. Vad tycker du? Även om du inte lever i det så ser du ju det på nyheterna och läser om det i kvällspressen. Det är ett rått klimat som blir värre och värre.

Jag ska ge dig fakta från livet och inte från censurrerade siffror.

Nittofem av de intagna garvar åt plitarna som har i uppgif att vårda. Tjejen som sommarjobbar som plit på Hall för att få ihop till höstens studier är rädd när hon ska låsa in de kriminell elementen för kvällen.

Det finns ingen respekt för straff i tid hos oss kriminella då tiden kortas ner. En fjärde del staraff, två fjärdedelar vård eller semester. Permissioner, utflykter, minigolf och låga staket istället för murar. Gräsmattor istället för betong. Baracker med rum istället för celler. Och till slut en fjärdel vilkorligt släppt? Nja, va? så fyra år krympte snabbt till tre, eller ett år som egentligen kändes tungt.

Nittiofem procent nyttjar vårdens hjälpande hand inne på anstalterna. Nej jag sa fel. Utnyttjar den för att få tiden att gå. Inte för att bli en bättre människa. Den skolan som kriminalvården erbjuder är inget alls mot den riktiga skolan inne på fängelserna. Du lär och växer, din kriminella kompitens blir hög. MVG.

Innanför murarna är den idyliska platsen för kontakter, närverk och organisationer att växa. Det planeras, görs affärer och allt är nyskapnde tack vare olåsta dörrar. Det är som en mässa. Ja Älvsjmässan. Företag har stånd och produkter, visitkort och leeden. Kontakter knyts, affärer görs och ytterligare ett nätverk har bildats.

Detta är fakta. Om du inte tror mig. Ta första bästa ex fängelsekund ute på gatan och fråga.

Det kallas vård men är ingen vård. Det skapas vårdande program som är skämt och kostar pengar.

Det är fullt inne på anstalterna, de svämmar över. Det finns inte plats för någon vård. Vården är mer skadlig än hjälpande. Den tar kraft, resurser och tid och framför allt helt onödiga pengar!

Phatos argument. (Blanda in känslan, få lyssnaren att känna!)

Den grova kriminaliteten växer så det knakar här i Sverige. Den kommer in från alla håll och kanter från Öst, väst och söder. Och tullen i Happaranda är ju inte så övervakad diretk. Ett obemannt skjul vid en bro.

Den organiserade brottsligheten växer sig fram i Svergie bland annat för att vi har just Vård istället för Straff. Det skrattas åt våran milda behadling, hur vi vänder andra kinden till i Sverige.

Du kan ju se på tv hur hemskt det är i andra länder. Hur gatubarnen springer omkring i Brasilen med laddade pistoler. Hur Maffian äger i Ryssland. Det som händer i de Amerikanska gettona. Du kan se att många länder drabbas hårt av den tunga kriminalliteten, hur knarket flödar och mord är vardag.

Du känner dig trygg i din soffa i vardagsrummet, eller hur? Trodde du ja. Den tunga slaget är redan här. Om du visste hur nära vi lever dig så skulle du bli skrämd. Om du visste att vi stannar upp och klappar din hund, hjälper dig med barvagnen, eller bygger ditt hus, skulle du skygga tillbaks. Det är vardag och vi andas tätt bredvid dig.

Det sker mord, utpressningar rån, handlas med knark och mycket mer halvt osynligt. Du ser på nyheterna läser i tidningen. Men öppna ögonen. Det du läser händer på din gata. Du kan närsomhelt hamna i korselden av en uppgörelse, du kan närsomhelt bli inblandad i något som du inte alls vill ha med att göra. Du behöver snart inte ens göra fel förrän någon knackar på din dörr och säger att du måste betala. Vill du att dina barn ska bli drabbade under ett grovt rån när ni står och väntar i bankomat kön? Vill du att knarket ska nå din dotter i fjortonårs ålder. Att det ska vara lättre att få tag på droger än att handla alvedon på apoteket. Det kanske inte drabbat dig, men det kommer göra det väldigt snart på ett eller annat sätt. Dig dina barn, din familj. Imorgon är artikeln i tidningen om dig.

Vi kan inte bara välkomna detta, omfamna, krama och bjuda på tårta. Det är precis det vi gör när vi använder silkesvantar inne på anstalterna och vårdar ut alla kriminella. Vi bokstavligt sparkar ut dem från fängelserna med en trekvarts känsla att vi gjort något gott, då vi måste ha plats för nya kriminella. Den nya generationen tungt kriminella från alla väldens hörn. Fängelserna är lika fulla som alkisen på parkbänken som sjugner ”Gullefjun”. Vi vårdar misslyckande ut de kriminell för tidigt för att vända andra kinden till, till nästa man.

Sätt en gräns! Försök dra ett sträck. Vi blundar och ursäktar oss med ordet ”vård”. Men det går inte länge. Vår svenska motivation att hjälpa kommer att istället att själpa. Den har gjort det för länge sedan men vi försöker och försöker utan att lyckas. Vi blundar och försöker igen. Vi kan inte sätta foten i backen. Så gör man inte i Sverige. Va inte så naiv. Tro inte det bästa om oss kriminella. Vi kriminella är egositer, vill inte ha någon vård, men tackar och tar emot så länge vi kan utnyttja. Eftersom vi inte bryr sig om något annar än oss själva.

Du tycker vi är blinda. Att vi inte ser det rätta, vill hjälpa. Men se dig omkring. Du är blind.

En blind leder inte en blind!

Sätt ett gräns för att skydda ett samhälle, ditt samhälle, din familj. Faan va likte rakryggad. Så länge straffet heter vård bringar det inge respekt hos någon. Kanske hos dig men inte hos oss.

Skippa vården!

Ett snabb besök i den undrevärlden.

Jag knackade på dörren. Killen innanför var nu skyldig mig femtio tusen. Inte så mycket men många bäckar små. Jag hade köpt skulden som låg på trettio tusen. Köpte den för femton och nu ränta jag på den upp till femtio. Det rasslade till från bakom dörren och en man öppnade dörren till villan. Mannen som öppnade var något längre än mig men vägde säkert dubbelt så mycket. Han kunde vara i femtioårsålden.

”Björn Svensson?” frågade jag.

”Ja, vem frågar?”

Jag sa mitt namn och fortsatte med...Kommentarer

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor