Blogg gratis Logga in

WANTED

14 Sep, 2008

wanted | 14 Sep, 2008 | Huvudkategori | (4331 Läst)

You really want that boat so much?

Finns det organiserad brottslighet i Sverige? Vad är organiserad brottslighet? Den andas i din närhet. Lunchar med dig, skakar din tass.


Du lever i en skyddad värld. Det måste kännas safe. Skyddsnätet täcker hela cirkustältet men det finns maskhål. Du som knegar och gör rätt. Du som betalar dina räkningar, får din lön den 25:e och ger, ej tar utan köper. Om du faller stutsar du som lindansaren i skyddsnätet och har en hela stat som kan ge dig råd. Måste kännas tryggt.

Valde att krypa genom maskhålet och leva under nätet. Under ytan. Om jag faller, eller när jag föll, falleri fallera, finns det ingen stuts för min del. Hade betat mitt liv som insats och betta på mig själv. Kulan hamnade på rött, jag stastade på svart.

Det finns organiserad brottslighet. Har du varit under nätet? Tafsat på eggen? Du kan falla genom nätet lika fort som en sten sjunker till botten. Du kan förlora allt som du byggt upp på några sekunder, om steget är fel. Under nätet finns inget skydd, ingen försäkring, inga kontrakt, nobody ells, you are on your own.

Vad har vi under nätet. Handskakningar, hot, våld och anarki. Så sluta tafsa på eggen om du inte kan hota, bruka våld eller slå dig på bröstet och låtsas vara störst. Så många ordinary pepole som jag vet, ”Ville göra sig en extra hacka”, en ”snabb hacka”. Skaka tass med fel och de sjönk.

Du som inte är uppvuxen i kokande vatten, som inte hårdnat och kan bita i betong. Du är barnet med godiset i gränden utan lyse. Inge godis utan armar.

Tvätta stålar. Plundra företag. Ge information. Du tafsar på eggen, känner dig för, i din kontorsstol på Östermalm. Det skulle sitta fint med den där extra slanten eftersom familjen vill ha båt.

Okej, kör till!

Var det värt det?

När du sedan sitter utan båt, mordhotat och utpressad på allt du byggt upp. Trodde du verkligen att det fanns någon moral gentemot dig?

Den organiserade brottsligheten vill egentligen inte ha med dig att göra. Så länge du inte står ivägen. Den finns, är stark och vill inte synas. Men den finns där i din vardag, på ditt fik, i din närbutik eller som granne. Den existerar närmare än vad du tror. Den är bred. Men den finns i olika skalor. Som grått till svart. Det finns omtalde grupper, ganska stora grupper. De som syns på nyhterna och som det skrivs om. De är organiserade. Men den riktiga organisaserade kriminalliteten, enligt mig är alla nätverk runtomkring. Det är nu vi kommer till bredden. Jag var aldrig med i ett så kallad gäng, med namn, lagar och pragrafer. Nej, det var inget för mig. Men jag var organsierad.

I den organiserade brottsligheten kunde jag, beställa bud på hur stor procentsats ett ”färgat rånarbyte” skulle säljas för. Jag kunde skaffa fram allt i mängder, så som vapen till arbetare och sälja planer för procent. Kunde utföra eller beställa utpressningar och köpa tvätteri av svarta pengar. Lika lätt som att kliva in till kemtvätten. Köpa Listor på kreditkorst nummer och få eller ge råd i hur man kapar företag. Bakom allt detta så ligger det kontakter som har kontakter och alla arbetar mot arvode.

Vissa saker ska man ha glasklart för sig, i denna värld är alla stora egoister. It´s all about the money. En annan sak är att om du vill leka med oss så är du en av oss.

Det finns oändligt många mindre grupper. Jag talar om Stockholm. Grupper som kan bestå om allt från två och uppåt. Du känner tillit till din grupp och ni går troget hand i hand. Erat mål är som alla andra företag, att dra in deg. Göra stålar. Ofta så är man bra på några få saker och håller sig till det. Rån, bedrägeri, utpressningar eller annat. Men allt som har ger stålar är av intresse. Gruppen har ett kontaktnät som dagligen ökar. Nya möten, nya ansikten, nya affärer, nya ideer. Så visst är det organiserat. Hur kan det annars fungera under ytan? Om du inte kan synas eller höras. Inte kunna göra reklam eller annonsera. Syns du så finns! du är ju en vardaglig slogan! men du kan inte synas. Det krävs en annan sorts organisation mer kompliserad. Inget som kan bokföras, inget som kan avlyssnas. Jag talade aldrig i telefonen om saker och ting. Aldrig. Jag hade aldrig telefoner i närheten av mig när jag talade om saker och ting. Gav bort telefoner som jag använt till andra som skulle använda dem, för att jag sedan skulle få tillbaks dem. Bara för att vara någon annanstans än vad jag egentligen var. Om någon skulle spåra. Telefonen är din största fiende förutom han du svek. Jag hatade dem. telefonerna alltså. Men ändå så kunde jag gå omkring med fem mobiler med olika nummer.

Tänkt dig vårat samhälle. Jag tänker då på företagandet. Hur skulle det fungera utan telefoner, utan reklam, anonser, skriftliga kontrakt och allt som är offentligt och synligt. Radera alla datorer, email och anteckningar. I stor sätt allt måste skötas från mun till mun, med en handskakning och tillit till han som finner tillit till din nya kontakt.

Ja, hur skulle vårat företagande fungera då? Det är så pass organiserat i den under välden att det fungerar ändå.

Det handlar om känsla.

Baksidan är våldet och allt det fula. Det är inte en vanlig hand du skarar tass med.

One ordinary day in fast speed. För inte så länge sedan.

Klev upp, klockan var sex på morgonen. Hade dunat in vid två så fyra timmar med John Blund. Det räckte. Masa mig in i duschen. På med kläderna och iväg. Stega ut från min lägenhet på Östermalm iklädd jeans och en t-shirt. Det var varmt ute. Ljuva sommar morgon. Östermalm hade inte vaknat än. En och annan bil hördes och en krogig äldre dam med pudel syntes. Annars tyst. Blippa av larmet på bilen, caba ner och tryckte på gas. Höll ett öga på allt jag passera, parkerade bilar och misstänka ting som kunde avslöja span. Såg intet idag heller. Slog pe tre mobiler och lät två vara avstängda. Det var skönt. På radion spelades hits och gatan var min. Stokholm var som bäst klockan halv sju en vardag.

Tio minuter senare svängde jag in framför kontoret, parkerade och klev ut och fortsatte innanför dörrarna på min firma. Hade en byggfirma med ca trettio anställda. Det var tid för morgonmöte. Klockan var sju, Varje vardag med ledningsgruppen.

Timmen senare. Klar. Delegerat ut det som skulle och talat om förbättringar, löner, ekonomi och allt som komma skall.

Solen syntes nu när jag klev ut från kontoret med en kaffe i handen. Med ciggen i mungipan svarade jag på några telefonsamtal. Telefonerna börjad ringa vid sju. Speciellt firma telefonen. Problem som skulle lösas och ytterligare problem. Tjejen som skötte det mesta administrativa och som var min högra hand i firman kom ut. Hon frågade hur mycket jag skulle vara anträffbar idag. Det hon menade var om jag skulle vara på kontoret något alls. ”Finns på telefonen och kommer tillbaks vid två. Har ett möte med några anställd då” var mitt svar. Hon påminde mig om två byggmöten jag måste gå på under dagen. Jag han ta ett. Det andra fick hon lösa. Hon fick skicka någon annan.

Klockan var halv nio när jag lämnade firman. Stängde av telefonerna och satte på de andra. Styrde in åket till stan, mitt i rusningen, det ringde var femte minut. Problem på byggerna eller någon som kommit sent. ”Ring inte mig! Ring in till kontoret!”. Parkerade kärran utanför ett hotel, cabade upp och slängde på mig en svart kavaj jag hade i bagaget. Klev in på hotellet, nickade till recpetionistern. De kände igen mig. Tog hissen upp till tredje plan. Lugnt i korridorerna. Stegade fram till vårt konferansrum. Öppnade dörren. De var igång. Jag lyssnade på snacket som fyllde rummet.

Hyrde ett konferansrum på ett hotel. Snacket eller surret kom från de fem som satt där inne, vars uppgift far att ringa runt och beställa varor. Allt från elektronik till vitvaror, byggvaror, kläder och prylar. Allt som du kan tänkas köpas och sedan sälja. De beställde från ett företag som vi köpt. Ett kreditvänligt bolag som någon ville sälja. Varsin bärbar dator, uppkopplad på hotellets trådlösa nätverk, varsin mobil som var registrerad på det köpta företaget, varsin email och så var de igång. De kunde sitta på detta hotell en vecka, sedan var det dags att byta hotel. Totalt kunde de beställa varor ca sex till sju veckor innan verksamheten skulle slås igen. Så vem fick ta smällen? Leverantörerna.

Exempel. En samtals gjordes från konferansrummet. Ett elektronikföretag ringdes upp. Samtalet varade i fem minuter och en beställning hade gjorts på fem bärbara datorer och tio mobiler. De ska betalas på faktura. Den glada säljaren på elektronikföretaget kollade upp våran kreditvänlighet på vårat företag som vi köpt. Grönt, inga skulder, hög kredit och trippel A rating. Tummen upp. Säjaren ringer tillbaks. Ger beskedet att varorna är påväg. Var ska de skickas? Frågar säljaren.

Skicka till vårat kontor på i söderort. En adress ges. Säljaren kollar upp adressen om den står skriven på företaget. Tummen up. Adressen är ett lager som vi nyligeh hyrt och skrivit på det köpta företaget. I lagret sitter en betald person som tar emot och singerar varorna när budet kommer. Det tog fem minuter att beställa. Hur många samtal hinner en person göra på en dag? Hur mångaa samtal hinner fem personer göra på en dag? Hur många samtal hinner fem personer göra på sju veckor? Det blir ganska mycket varor. Många gånger vid större beställningar ringer säljaren upp vd:en på företaget. De ringer då på ett kontors nummer ett 08 nummer. Detta fasta linje finns som teletjänst, att ha ett 08 nummer så att det ser ut som du ringer till en fast linje. Men du kopplas atuomatiskt till en av mina mobiler. Jag svar då att ”Visst, det var jag själv som gav order till Göran att beställa dessa projektorer.”

Fakturan kommer kanske sedan efter en vecka eller två till en postbox på söder och ska betalas efter 30 dagar. När inte fakturan betalas, så kommer en påminelse om någon vecka eller två. Sedan blir det hett. Därav tiden på ca sex veckor. Det börjar hetta till när telefonerna börjar ringa och det finns en arg person på andra sidan linjen som undrar när fakturan kommer att betalas. Du kan om du vill dra ut på det hela genom att svara och lova, ljuga, lova och garantera att den betalas inom en vecka.

Varför hotel? Trådlöst internet och bra lokaler. Det är en liten kostnad jämfört med det som kommer in. Du kan ta det på bolaget. På faktura det är enkelt. Men alla hotell har ju sina kameror i taket, vid en ev utedning.

Svarade på några samtal kollade genom beställningar och svarade på mail från vissa leverantörer. Tog fem minuter med grabbarna, lite pep talk. Glömde nästan bort. Drog upp en lista ur fickan på massvis med byggmaterial som skulle beställas. Hade själv fått två fyllda A4 ark med olika byggmaterial och maskiner som folk ville ha. Allt från parkett golv, till målarfärg till byggverktyg. Stack listen i killen som hade hand om den branschen.

”Jo föresten”, sa en av killarna. ”Rikspolisen har en konferans här tre konferansrum bort. Men jag tror de bara är här två dagar.”

Två dagar kunde vi stå ut. Skulle kanske inte visa mig för mycket under dessa dagar på hotellet. Nickade hej då och gav mig iväg talandes i en mobil.

Klockan var nu kvart över nio. På schemat var det mot Odenplan. Träffade min partner. Vi delade på allt. Dumpade mobillerna och tog en promenad längst odengatan. Listan var lång på saker som vi måste göra.

Det var full rulle på gatan och vi snackade över en laté. Det var några som vill gifta sig, skenäktenskap för att få stanna i Sverige. Så tjejer måste skaffas fram. Inge problem. Det var utpressningar, folk somi nte fick in sina pengar. Det var allt mellen himmel och gjord. Tre kvart senare tillbaks till bilen och mobilerna. Solen lyste. På dagordningen var det lunch men det hans inte då jag fått ett akut samtal under morgonen. Svängde upp vid skanstull och parkerade utanför ett fick. Lämnade mobilerna i kärran, caba up och klev in i fiket. Satte mig ner vid ett bord. Hälsade på de som satt vid bordet och lät de tala. Ena personen var en polare till mig och den andra var polare till honom. Den andra hade problem. En rättegång skulle ske och han riskerade lång tid bakom lås och bom. Ett vittne behövde byta story. Jag sa ett pris men sa också att jag skulle tala med några.

Tillbaks till bilen. Missade damtal 6, 3 och 8. kollade genom de ringde upp vissa. Ville äta. Åkte ut till en bekant i söderort. Hon jobbade i en klädesbutik. Tog en lunch med henne och hennes arbetskompis. Inge ont anade talade vi om allt mellan himel och jord. Vi skrattade och njöt av lunchen på uteserveringen. Pause. I slutet av lunchen kom min kvinnliga bekants mor som arbetade på handelsbanken. Hon slog sig ner och hon bjöd mig på middag under helgen som kom.

Tillbaks. Ut till solna. Byggmöte. Tråka egenom det. En timma! Stannade på bygget en kvart efter mötet och snackade med mina anstälda. Allt gick fint, nemas problemas. Nästa hållplats östermalm. Stannade till vid Saluhallen och väntade. Han kom på minuten. Fick ett kvuert med stålar. Hundrasjugofem lakan. Tvättade stålar. Fick också en faktura. På nya stålar som skulle tvättas. ”Betalar den imorgon” sa jag. ”Det tar som vanligt ca fyra dagar” fick jag som svar innan jag lämnade honom. Utbetalning av löner om en vecka så det var ca trehundrtjugo tusen som skulle tvättas nästa gång. Avveklade ett antal möten under dagen, gav mig ut till lagret som vi hade på bolget som vi plundrade. Ville se hur mycket som kommit in av beställningarna. Det var en del. Ringde upp köpare och bestämde tider. Tillbaks till hotellet. Kollade så det var lungt och tempot var uppe. Beställde själv lite varor för eget bruk. Ut till byggkontoret var flera timmar sen. Tog en halvitmme med de där om vad som hänt under dagen. Läste lite ritningar, räknade på några anbud.

Så här rullade de på dag ut och dag in.

Senare under dagen fick jag två kassar med stålar. Färgade stålar, ihopknöglade stålar. Stålar som kom från en värdetrasportrån, från en väska som exploderat. De skulle säljas. Ingen visste hur mycket det var. Så jag var tvungen att räkna skiten. Men innan jag räknade de hade jag ett föräldrarmöte på min sons skola och lovat middag hos några polare som inte hade någon aning om vad jag sysslade med förutom att jag var i byggbranschen.

Efter middagen satt jag och två andra och räknade de ihopknöglade, fuktiga färagde tusenlapparna och femhundringarna. Sorterade dem i högar och räknade, sorterade och räknade. Fanns inget värre än fuktiga sedlar som fastant i varandra och buntat ihop sig. Idioterna som utfört rånet hade slängt sedlarn i hinkar fyllda med vatten för att de trodde att färgen skulle lösas.

Under kvällen i en pause från räknandet, åkte vi över till någon som var skyldig stålar och med mild våld markerade vi att han hade tre dagar på sig. Tog hans bil i pant och begav oss till räknandet igen. Klockan fyra på morgonen kom jag hem. Två miljoner ett hundra sju tusen. Hade två köpare som var intresserade. Men det var morgondagen problem.

Landade på huvudkudden och dunade in. Välkomen John blund. Morgonmöte imorgon klockan sju!

Finns det organiserad brottslighet? Jo aboslut. Den andas i tusen olika celler mitt i vardagen hos dig. Var cell ej beroende av den andra men nyttjar varandra. Den sträcker sig långt ut internationellt om du vill. Men den finns där nere på konsum, i kön till lunchen eller vid fikabordet bredvid. You cant see it, feel it or maby understand it. But stay away if you just see the shadow of it.

Var är du i det hela? Du som tafsar på eggen. Jo du är killen som varit med att bygga upp ett kreditvänligt företag med trippel A rating. Det är du. Det tog tio år men sedan hade du det. Kommer du håg att du ville ha en båt. Du blev girig. Du hade ju lätt kunnat köpa den där båten om inte ta ett lån varjefall. Du hade ju allt. Men för några extra hundra tusen sålde du information till oss. Visserligen var det inormation om din värsta konkurent. Du sa att han var pedofil och att du hade bevis. Du sa att han var stenrik och att vi skulle pressa honom. Du ville ha tio procent. Vi skakade tass.

Men informationen du sålde var fel. De miljonerna som skulle finnas fanns inte på kontot. Sorry.

Visste du inte att denna pedofil som du umgås med, i dina fina kvarter också var spelberoende. Han var redan var skuldsatt. Nej, det visste du inte. Hade han skrytit för dig om affärer och en ny inköpt båt under någon middag på Sturehof?

Det blev fel, vaj på tråden. Du står nu i skuld. Dessa miljoner som du sa fanns finns inte så, " give it to us".

Vi visste allt innan vi skaka tass med dig. Det var ju vi som skulle driva in hans spelskuld.

Som att själa godis från ett barn.

Va sa du? Inga sådana casch? Du har barn, familj och föräldrar på hem. Vi gör en deal. Du är ordförande, Vd och delägare i en trippel A ratad firma eller hur?

Ge oss den men du ska stå kvar som ägare, ordförande och VD. And we promise you to not touch your family. Vi kommer att ha dig under uppsikt så gör inget dumt.

Så någon hade en trippel A ratad firma att sälja. Jag köpte. Såg möjligheter. Köpte för en billig slant plus procent på vad jag kunde få ut av skiten. Någon stackars jävel hade väll gjort bort sig och var tvungen att överge sin skuta. Aha det var du. Fattar du inte du var bytet från första början.Kommentarer

 1. Jävlar vilken ruggig historia! Riktigt skrämmande och sista raderna gav mig rysningar!

  Skrivet av Jocke — 19 Sep 2008, 08:38

 2. Vilket händelserikt liv.. Du kanske inte sitter i världens bästa sitts just nu men du har fått mycket erfarenheter av livet kan jag tänka?

  När är preskriberingstiden på dessa/detta brott?Finns det någon dold preskriberingstid för den undre världen?

  Personligen ser jag inte att lura staten på pengar som ett riktigt brott. Enbart driftigt att kommit på ideer till att kringgå sveriges patetiska skattesystem.. *tummen upp*

  Tycker du skriver bra och på ett intressant sätt.. Mycket bra initiativ!

  Keep up the good work..

  Mvh David

  Skrivet av David — 19 Sep 2008, 16:23

 3. Intressant!

  En fråga som dök upp... Vad är syftet med att köpa färgade sedlar från värderån? Dessa sedlar lär väl inte vara så kul att ha menar jag, både med tanke på färgen och att dom är från ett rån.

  Köpa till ett billigare pris och rengöra själv (om det ens går!) eller missförstod jag och det kanske bara var en liten del av sedlarna som blev färgade?

  Tack, ha det bra

  Skrivet av André — 19 Sep 2008, 19:04

 4. du verkar ju vara ganska smart hur har du hammnat i denna sits någon som blåst dig eller

  Skrivet av eko — 22 Sep 2008, 16:58

 5. grymt intressant, sitter som klistrad!

  Skrivet av Nicke — 26 Sep 2008, 23:01

 6. No! I dont want that boat so much (anymore). Tack för att du skriver.

  Skrivet av M — 21 Okt 2008, 11:36

 7. Måste bara säga att du har ett otroligt minne. Förstår inte hur du kan komma ihåg saker så detaljerat

  Skrivet av Anonym — 04 Jan 2009, 21:58

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor