Blogg gratis Logga in

WANTED

12 Sep, 2008

wanted | 12 Sep, 2008 | Huvudkategori | (4809 Läst)

Can you turn off? maby its makes you to nobody.

You think you are tuff?

Think again.

Trodde jag var man vid arton. Trodde jag var man vid tjugofem. Insåg att jag var en spoling som artonåring när jag var tjugofem. Idag när jag är mellan trettio och fyrtio så innser jag att: I never been a man.


Över fyra år har jag befunnit mig bakom lås och bom. Lägg till ytterligare fyra år om man räknar ungdomens slitage. En gång på kronebershäktet, väntade jag på min dom. Advokaten tippa på sex till åtta år. Killen bredvid vänta också. Jag granskade honom, en spoling runt tjugo. Han fick sina papper och blicken dog. Det sista som lämnar mäniskan är hoppet. ”Tolv år”, sa han och blängde ner i domstolsbeslutet. Jag gick fri. Bingo.

Skulle du klara tolv år? Eller kanske sex? Är det värt det? Fyra betongväggar och en celldörr. Om det inte är organiserat utan en impuls handling på krogen. Om det inte är genomtänkt utan ett misstag. Dont do it. Men är det genomtänkt, organiserat, fråga dig igen. Är det värt det? Det är aldrig värt det. Kan du verkligen tänka dig in hur det är att få en dom på oändligt många år. I dont think you can, if you can, stay away.

Det är ditt liv vi talar om, du har bara ett.

I kill a man. Myself. Det är nu vi kommer till “Off”. Har du ett samvete? Vissa säger att alla har. Kan du stänga av? Nej, ytterst få kan. Jag har lärt mig. Mitt försvarsystem att överleva har lärt mig att medvetet kunna trycka på knappen ”Off”. Om jag inte kunnat, så skulle jag gå i bitar. Kan du tränga bort alla dina känslor, nervositet, aggressioner, adrenalin, räddsla? Kan du stänga av samvetet? Kan du bara vara och göra situationen objektivt? Jag menar helt blank.

Nästintill hundra procent i den under världen kan stänga av med droger. Dra en lina eller rök en holk innan du kastar dig in i ryska rouletten. Och så går det som det går. Say no to drugs. Var aldrig på det, vill ha fokus. Nykter och kunna tänka. Lösa problem, agera kreativt. Just därför tvingades jag att lära mig stänga av. Det var som en film och jag såg på.

Föraren parkerade bilen på en tom parkeringsplats. Allting hade gått som det ska, nästan. Vi fyra delat på oss i grupper av två. Ena gruppen tog vapnerna och vi tog väskan med stålarna. Delade på oss i olika bilar. Hade just rånat en värdetransport. Det har blivit lite problem när ena killen skulle yxa upp en värdeväska. Han missade kretskortet med klyvyxan och väskan började ryka. Den hade inte exploderat i färg men själva väskans säkerhetssytem slog på ”on”. Vi fick upp den andra väskan utan problem. Missar du kretskortet som sitter i väskan är det Adios! Den ena väktaren hade gjort en aning motstånd, men det löste vi med våld. Några åskådare hade stannat upp och fotat med sina mobiler. Men det var inget som berörde oss.

Stannade till vid en annan pakering, klev ut. Gav väskan med bytet till mannen som väntade oss. Han stegade bort mot busshålplatsen. Parkerade bilen på en tredje parkering och klev ut. Stegade mot Mörbys tunnelbans station och tände en cigg. Polaren sneglade på mig.

”Hur mycket tror du” frågade han. Det var det första han sagt sedan vi sa att vi inte skulle snacka. Jag svarade inte, utan betalade spärrvakten. I rulltrappan ner kände jag hur hungern kom. Oset från krovmåjen vi nyss passerat gjorde sitt.

När känslor så som hunger, röksug och andra begär kommer tillbaks vet jag att jag börjar komma tillbaks till ”On”.

Hur känns det att utföra ett rån? Eller när du knackar på en dörr då du ska driva in stålar. Du vet att inför dörren måste du misshandla, agera aggressivt. Slå ut tänder och kanske kapa ett finger. Svaret är enkelt. Jag vet inte har aldrig gjort det med känsla. Varför inte? Finns inte många som kan göra det och må bra. Därför har mitt jag, uppfunnit knappen ”Off”. När jag är på ”On”, är jag som vem som helst. Folk gillar mig, många vet inte och för det mesta är jag ganska charmig.

Tittar mig nästa aldrig i spegeln. Ser tillbaks och vet att jag är jagad. Är jagad av myndigheten, ja. Är jagad av många. Men brukar ofta slänga en extra blick över axeln för att se om samvetet kommit ifatt. Det lurar i skuggan av hörnet och någon dag slår det till.

Är idag helt ensam. Men ensamheten berör mig inte. Den ända kontakt jag har med Sverige är via nätet. Chattar med de få vänner som jag har kvar. Passet i stämbeln har gått ut för länge sedan och skulle jag på något sätt visa mig i Svedala skulle många festa på min närvaro. Kan inte göra så mycket här i Thailand, vill inte riskera något. Sover, äter och rör mig på min gata. Chattar och lever via nätet. Om ett halvår måste jag flytta, hitta en ny gata för att inte väcka för mycket uppmärksamhet. Får muta mig fram för att finna bostad, får muta mig fram till att hitta på lösningar till, att förbli, vara och verka osynlig.

Har en son. Är jag Man? Har aldrig varit. Speciellt inte när jag inte varit där för honom. Vi var fyra som utförde rånet jag berätta om. Två sitter inne för något helt annat på långa voltor, en är död och jag är här.

Fick en kommentar är jag ärlig? Skulle inte vara någon vits att vara oärlig i min situation. Varför skriver jag? Kanske någonstans något håller på att komma ifatt.

När jag själv försöker radera mig från allt och alla och lever utan identitet i ett land där borta, suddas jag säkert ut helt med tiden. Vem vill egentligen det?

It´s so much more than few happy days. You have a life, just live it.

Next: Jail time. Something you can live whit out.Kommentarer

 1. Nu fick jag en förklaring på varför värdetransportrånare klarar sig trots att det finns spårsändare i väskorna, hade inte en aning om att det går attt slå ut sändaren.

  Det här vet ju alla ni rånare men det är konstigt att inte media någonsin har skrivit om det, precis som att ni kriminella inte skulle veta det ändå hur man ska slå ut sändaren !!

  Skrivet av Karin — 12 Sep 2008, 21:45

 2. Hmm.. hur slår man ut en värdeväska ? Tjuvarna lär ju veta det i alla fall !!

  Skrivet av Lasse — 12 Sep 2008, 22:28

 3. Förhoppningsvis så gnäller du inte över din sitution för mycket utan du har själv satt dig i den. Jag läser vidare i det du skriver med stort intresse.

  Skrivet av PK — 12 Sep 2008, 23:21

 4. Hejsan!
  Intressant läsning.
  Jag jobbar som reporter på Expressen. Vi skulle gärna vilja skriva om din blogg.
  Kan du kontakta mig på nathalie.joo@expressen.se ?

  Skrivet av Nathalie — 13 Sep 2008, 11:43

 5. du är duktig på att skriva
  what a waste!
  kriminell=ensam(speciellt när man lägger ner,egen erfarenhet)

  D

  Skrivet av Danne — 20 Sep 2008, 11:11

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor